fbpx

Kovesi în Parlamentul European: ”Numai o justiție independentă poate aplica legea în mod egal pentru toată lumea”

Laura Codruța Kovesi a fost audiată, marți seara, timp peste o oră în Parlamentul European cu privire la candidatura la de procuror șef al Parchetului European.

Cei trei candidați la șefia Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania) au fost audiați în Comisiile pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European.

Kovesi a avut 7 minute să se prezinte: ”Jumătate din viața mea am fost procuror. Am deținut cele mai înalte poziții în serviciul de procuratură în România. DNA este o structură cu competențe exclusive pentru corupție și fraudă. Crearea și conducerea unui Parchet European este o oportunitate unică. Parchetul European trebuie să protejeze interesele financiare al UE, să recupereze daune, trebuie să se definească reguli interne și de cooperare între state.

Pentru a funcționa eficient, trebuie să definim obiective în comun cu colegiul procurorilor europeni. Trebuie să creăm acorduri de cooperare cu state neparticipante și cu state terțe. De asemenea,  să avem acorduri cu EuroJust, OLAF și unitățile de investigație financiară. Să identificăm vulnerabilități în legislație.

Am experiență îndelungată în coordonarea echipelor mari,  luarea deciziilor strategice, în coordonarea unei echipe în situații de stres și presiune publică. Împreună cu echipa mea, am crescut eficiența anchetelor de nivel înalt împotriva corupției. Pentru mine, recuperarea daunelor a fost cea mai importantă. În mandatul meu, DNA a pus sechestre pe bunuri de peste două miliarde de euro. Am dezvoltat parteneriate puternice și cu colegi internaționali. Sumele recuperate au crescut de 10 ori față de perioada precendentă. Am creat echipe de anchetă comune, am cooperat cu peste 40 de țări. Am identificat diferite tipologii de fraudă financiară.

Am să vă explic principiile pe care se bazează activitatea mea. Cred că procurorul trebuie să respecte statul de drept, să aibă o busolă morală puternică.Trebuie să fim obiectivi în fața injustiției și a infracțiunilor, trebuie să aplicăm legea și să repsectăm drepturile fundamentale și procedurale ale celor implicați în anchete.

Datoria noastră este să aplicăm legea în mod egal. Asta au în comun toți procurorii din UE. Cred că numai o justiție profesionistă, independentă și onestă poate lupta împotriva infracțiunilor, corupției și a fraudei financiare. Numai o justiție independentă poate aplica legea în mod egal pentru toată lumea.

Cred cu putere că independența și tragerea la răspundere merg mână în mână. Sunt conștientă că ați fost expuși la informații negative despre mine. Nu am nimic de ascuns. Vă stau la dispoziție pentru a răspunde la toate întrebările.

Acest Parlament a luptat pentru un parchet puternic și a creat drepturile procedurale în UE. Parlamentul apără statul de drept, tocmai de aceea drepturile cetățenilor vor fi bine protejate.”

LIVE FB LIVE din Parlamentul European: audierea celor trei candidați pentru funcția de procuror-șef al Parchetului Uniunii Europene

FB LIVE din Parlamentul European: audierea celor trei candidați pentru funcția de procuror-șef al Parchetului Uniunii Europene

Publicată de Parlamentul European, Biroul de Informare în Romania pe Marţi, 26 februarie 2019

Au urmat întrebările, la care a trebuit să răspundă în câte două minute.

Text preluat de pe biziday.ro:

Întrebare: În ciuda obstacolelor de neînchipuit pe care le-ați avut de înfruntat, curajul dvs a inspirat întregul continent. Ne puteți spune experiența dvs în cazurile cele mai mediatizate? Cum ați coopera cu statele membre?

Aproape toate cazurile pe care le-am investigat suscitau interes din perspectiva persoanelor investigate. Competența DNA viza persoane cu funcții cu expunere publică. Toți cetățenii voiau să afle pentru ce fapte sunt cercetate aceste persoane. Toate cazurile au plecat de la prezumția de nevinovăție și s-au tratat cu respecctarea legii. Am colaborat cu OLAF, se prevede și pe viitor o cooperare strânsă.

Întrebare: Puteți explica cum îndepliniți toate cerințele pentru această funcție? Mă refer la faptul că independența trebuie să fie mai presus de orice îndoială și dețineți toate calificativele pentru funcție.

Pot lămuri anumite informații false. Am verificat toate criteriile prevăzute, le îndeplinesc pe toate. Cunosc Articolul 54 din 303/2004 ce reglementează condițiile pe care un procuror șef DNA trebuie să le îndeplinească. Pot spune că îndeplinesc absolut toate criteriile menționate. Am fost numită procuror general și procuror șef DNA îndeplinind toate condițiile. În ceea ce privește colaborarea cu serviciile, legea spune că nu poți colabora pentru activități de poliție politică, lucru pe care nu l-am făcut.

(….)

Întrebare: Partidul Verzilor: Sunt mândră că vă aflați aici, în ciuda campaniei negative a Guvernului dvs. Știu ce se întâmplă când trimiți la închisoare personaje importante. Ce măsuri luați pentru a vă asigura că sunt respectate drepturile fundamentale ale suspecților?

Un principiu al acestui serviciu este respectarea drepturilor persoanelor anchetate. Pot să vă spun că au fost multe situații în care, constantând că procurorii au comis acte nelegale, le-am infirmat. Dacă apar astfel de situații, luăm măsuri, diseminăm informații către ceilalți procurori, pentru a evita astfel de situații. În România, activitatea procurorului este sub cea a judecătorului. În activitatea mea, am analizat hotărârile judecătorești când au fost achitări sau probe considerate nelegale. Am evitat ulterior astfel de situații.

Întrebare: M-a mișcat că-l cunoașteți pe Giovanni Falcone. Cunosc situația din țara dvs. În 2011 și 2007 ați primit recunoaștere pentru sprijinul acordat SUA. Despre ce este vorba? Nu înțeleg ce înseamna asta.

Nu sunt premii oferite de CIA, sunt oferite de Secret Service, care are atribuții de a proteja demnitarii în SUA și de a proteja dolarul. În activitatea mea, am investigat multe dosare privind bancnote false, în special dolari, dar mai ales în cazuri de infracțiuni cibernetice. Am fost recompensată de acest organism, la începutul activității mele și structurile din România erau la început privind aceste tipuri de infracțiuni. Nu am cetățenie americană, nu am colaborat cu CIA, iar toate știrile de astăzi sunt evident mincinoase.

Întrebare Cătălin Ivan: Vorbim de toleranță zero față de corupție, libertatea presei, drepturi fundamentale. Am trei întrebări: Este adevărat că CSM a constatat că DNA a influențat instanța într-un proces ce vă viza direct? Este adevarat că SRI a selectat probe din dosare pe care le-ați instrumentat? 40% dintre cazurile pe care le-ați dus în instanță s-au soldat cu achitări. Cum comentați?

Am avut un proces, pe baza unor afirmații mincinoase făcute într-o emisiune TV. S-a dovedit că am fost defăimată în mod nedrept, așa a fost hotărârea definitivă. Nu am influențat procesele, ele au fost publice, mai multe instanțe mi-au dat dreptate, cu componențe diferite. Privind CSM, există un raport făcut de Insp Judiciară care spune că judecătorii nu au fost influențați de mine. Acel raport este atacat la ÎCCJ și nu avem dovezi cu privire la acțiunile procurorilor DNA.

Ofițerii SRI nu au administrat probe, n-au participat în procesul penal. Au existat sesizăriri din partea lor, au voie prin Constituție.

40% din achitări, Fals. Numărul lor a fost 10-13%. Vă referiți la raportul de 36% achitări de când nu mai fac parte din DNA. Rata reală este de 13%. Restul până la 36% se datorează deciziei privind dezincriminarea abuzului în serviciu.

(…)

Întrebare Maria Grapini: În ce mod ați promova rolul proactiv al procurorilor delegați? Ca să nu spun că ați mințit, CSM v-a contrazis azi. Ați fost pusă sub acuzație? Ați fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, cum puteți comenta?

Rolul procurorilor delegați va fi în concordanță cu normele interne. În ce privește gradul profesional, nu știu ce a făcut CSM, dar condiția prevăzută de lege nu are de-a face cu gradul profesional, ca dovadă am fost numită șef DNA. În ce privește revocarea din funcție, a venit ca urmare a deciziei CCR în care eu nu am fost parte din proces. CCR a judecat un conflict constituțional în care eu nu am avut posibilitatea de a mă apăra. Am făcut o plângere la CEDO, a trecut de primul filtru.

În ceea ce privește revocarea de la DNA, a venit din partea CCR. A judecat un conflict între Președinte și Guvern. Nu am avut posibilitatea de a mă apăra și de a face recurs. Am trimis astfel o plângere la CEDO. Așteptăm decizia. Vrem să vedem dacă procurorii în România mai sunt independenți, iar dacă revocarea se poate face de către CCR.

Alte întrebări și răspunsuri AICI si AICI

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina