fbpx

CEDO: 19 foști proprietari de imobile naționalizate au primit despăgubiri de 2,7 mil. euro. Două bătrâne din Cluj printre câștigători

CEDO le-a dat dreptate la 19 foști proprietari de imobile naționalizate, care au primit despăgubiri totale de 2,7 milioane euro. Printre câștigători sunt și două bătrâne din Cluj, de 84 și 92 de ani, care au primit una peste 80.000 euro, iar alta peste 40.000 euro.

Asociatia pentru Proprietate Privata a anunțat ca Romania a fost condamnată, astăzi, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sa plateasca 2,7 milioane de euro pentru nerespectarea dreptului de proprietate.

Este vorba despre mai multe imobile nationalizate preluate in perioada comunista, vandute chiriasilor dupa 1990 si pentru care nu s-au acordat despagubiri. CEDO constata ca legislatia in acest domeniu este ineficienta.

Potrivit unui comunicat de presa al asociației, in hotararea pronuntata în 26 februarie, mai multe dosare aflate pe rolul instantei europene din perioada 2003-2008 au fost solutionate favorabil, fiind admise cererile reclamantilor, conexate in Cauza Ana Ionescu si altii contra Romaniei. Suma totala pe care trebuie sa o plateasca statul roman este de 2.731.632 euro, se arata in document.

CEDO a hotărât că a avut loc o încălcare a articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția europeană a drepturilor omului, care prevede: ”Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decit pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international.”

Potrivit hotărârii CEDO, Statul pârât trebuie să plătească reclamanților, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 al Convenției, sumele indicate în tabelul anexat plus orice taxă care poate fi impusă imputabile solicitanților, care urmează a fi convertite în moneda statului pârât la rata aplicabilă la data decontării;

Reclamanții din Cluj:

Marta Berling, născută în 1935, apartament în imobilul de la numărul 34 de pe strada Republicii din Turda –  77,000 euro (72,000 + 5,000 daune morale) și cheltuieli de 3,300 euro.

Doina Eugenia Varna, născută în 1927, apartment în imobilul de la nr.4 de pe strada Horea din Cluj- Napoca –  39,000 euro (34,000 + 5,000 daune morale) și 2,175 euro cheltuieli.

Hotărârea în limba engleză poate fi vizualizată aici.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns