Acasă » PROMO » Fobiile și cum te pot afecta în viața cotidiană (A)

Fobiile și cum te pot afecta în viața cotidiană (A)

Fobia sau teama irațională. Fobia se manifestă ca o teamă, aparent inexplicabilă, față de o anumită situație, o anumită acțiune, sau față de un anumit element, teamă care persistă de-a lungul timpului. De cele mai multe ori, persoana în cauză are sentimente exagerate, chiar și la simplul gând către sursa fricii.

Cauze

Cauzele fobiei tale pot fi identificate cu ajutor de specialitate din partea psihologului tău din Cluj, dar unele teorii susțin că selecția naturală a influențat atât existența, cât și persistența temerilor omului, prin urmare, majoritatea fobiilor au ca obiect lucrurile ori situațiile care obișnuiau să reprezinte  pericole pentru strămoșii noștri: animalele, întunericul, înălțimile și apa.

Cele mai frecvente dintre fobii se pot clasifica în trei mari grupuri:

  • fobiile specifice – față de animale și față de fenomene naturale ;
  • fobiile sociale – față de situații și activități în care individul crede că este observat, evaluat și/sau judecat;
  • și agorafobiile – față de spații deschise, publice, mulțime.

Astfel, aflăm că fobiile pot fi ereditare, dar și preluate, de-a lungul vieții:

  • ca urmare a unei experiențe traumatice unice;
  • prin mici experiențe stresante repetate;
  • prin efectul retroactiv al unui eveniment, „dramatizat” după producerea lui.

Simptome
La nivel cerebral, frica activează o serie de circuite neurologice, care ne permit să reacționăm la evenimente neașteptate și să ne ferim de pericole –  în cazul fobiilor, aceleași mecanisme se activează, deși nu există, cu adevărat, un pericol.

În general, toate fobiile prezintă o serie de simptome comune, care apar ca răspuns al organismului la stres: creșterea frecvenței cardiace și palpitații, transpirații, tremurături, amețeală și greață.

Dacă prezinți aceste simptome, contactează un psiholog din Cluj, pentru a te diagnostica din timp!

Tratament

Un prim pas în tratarea unei fobii este conștientizarea acesteia. Dacă bănuiești că suferi de o fobie, adresează-te psihologului tău, din Cluj, și găsește, cu ajutorul acestuia, soluționarea problemei tale!

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina