fbpx

Kovesi: ”DNA e cu ochii pe toate achizițiile publice si totuși se cere și se dă mită în continuare”

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a vorbit într-un interviu pentru ziare.com despre corupția din cadrul achizițiilor publice și a spus că se întâmplă un fenomen pe care nu poate să și-l explice: să ia șpagă în continuare!

Într-un Cluj în care fostul primar este la închisoare pentru luare de mită, iar fostul președinte al Consiliului Județean este judecat pentru fapte de corupție, vorbele Codruței Kovesi ar trebui să rezoneze: ”Am observat că în anumite situații, spre exemplu în cazuri de președinți de consilii județene, pe perioada mandatului lor, doar anumite firme câștigau…Probabil odată cu schimbarea decidentului se schimbă și oamenii de afaceri care devin buni sau nu. Cred că pe acest domeniu al achizițiilor publice trebuie să existe atenție mare nu doar din partea Direcției Naționale Anticorupție. Sigur că noi putem să arestăm in fiecare an decidenți din institutiile statului care fac astfel de atribuiri de contracte si oameni de afaceri care dau mită, dar problema rămâne.

Și cred că este extrem de important sa fie analizate hotararile de condamnare pe aceste domenii pentru a se identifica zonele vulnerabile, pentru a se identifica vulnerabilitătile si riscurile care există in cadrul achizitiilor publice. Este foarte important să se ia și masuri de prevenire a acestor fapte. Pentru că doar arestand funcționari publici și oameni de afaceri nu o sa eliminăm corupția in domeniul achizițiilor publice dacă nu dublăm cu măsuri eficiente de prevenire a acestora. Poate o mai mare transparență, poate stabilirea unor criterii noi, poate stabilirea unor proceduri noi. Cred că instituțiile sau minsterele de resort ar trebui să facă această analiză.”

Kovesi a vorbit și despre tipologia faptelor de corupție în zona achizițiilor publice: ”Putem să spunem că este o tipologie a comiterii unor fapte de coruptie. Am sesizat ca in multe dosare care privesc fapte de achizitii publice sau licitatii trucate, exista o relatie intre cei care detin functii importante si anumiti oameni de afaceri. In anumite zone, in anumite orase, doar o anumita firma castiga intotdeauna licitatiile, doar ea putea sa cheltuiasca banul public. In ultima perioada am observat sa se interpun persoane apropiate functionarului public sau omului de afaceri, unii stiu la ce sunt folositi, isi folosesc conturile, anumite proprietati.”, a spus Laura Codruța Kovesi.

”Nu sunt mai deștepți ca noi!”

Intrebată dacă a sesizat o inhibare a coruptiei sau mai degraba o rafinare a metodelor de furt, Kovesi a răspuns: ”Mai degraba o rafinare. O preocupare majora pentru a disimula, a secretiza anumite activitati. Mi-e greu să explic de ce persoane care se stiu vizate de DNA continua sa comita fapte penale. Se stie ca DNA e cu ochii pe toate achizitiile publice, pe toate contractele si totusi se cere si se da mita in continuare. E un fenomen pe care nu intotdeauna pot să mi-l explic.

Abordarea de tipul: “Mie nu mie se poate întâmpla, eu sunt intangibil, DNA nu are timp sa se ocupe de noi” nu cred ca e una potrivita. Încep să deschidă off-shore-uri, să facă tranzacții prin străinătate. Vă spun un singur lucru: Nu sunt mai destepți decât noi! Oricine comite fapte de coruptie poate fi prins de un procuror DNA indiferent de metodele rafinate. Suntem la curent cu toate metodele de furt si disimulare a banilor. Daca ei se cred mai destepti decat noi, fac o mare greseală, pentru că nu sunt! Si nici intangibili nu sunt!”

Interviul complet îl puteți vedea AICI, dar vă recomandăm video-urile, căci textul nu redă tot ce zice Kovesi.

Comments

comentarii

Universitatea Cluj va juca, sâmbătă, 13 aprilie, contra echipei Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 4 din play-out-ul Superligii.... Citește mai mult
Ceaiul negru, unul dintre cele mai apreciate și consumate băuturi din întreaga lume, nu oferă doar o pauză plăcută, ci și o serie de beneficii pentru sănătatea noastră.... Citește mai mult

Lasă un răspuns