Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Kovesi despre protestele magistraților: ”se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiţiei de către politic”

Kovesi despre protestele magistraților: ”se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiţiei de către politic”

La întoarcerea de la Bruxelles, Laura Codruța Kovesi a declarat despre protestele magistraților: ”se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiţiei de către politic”

„Aş vrea să spun că sunt alături de colegii mei procurori şi judecători pentru tot ce se întâmplă în aceste zile în justiţia din România, este ceva extrem de grav, este un protest prin care colegii mei şi-au suspendat acrtivitatea, se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiţiei de către politic, se luptă cu îndârjire împotriva adoptării unor modificări legislative care contravin normelor europene, contravin tututor recpmandărilor făcute de GRECO şi Comisia de la Veneţia”, a declarat fostul procuror-şef DNA, la sosirea pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti.

Kovesi a spus despre votul primit de ea în comisiile LIBE și CONT din Parlamentul European:

”Acest vot nu este doar pentru mine, acest vot este pentru tot sistemul de justiţie român, acest vot este pentru toţi cetăţenii din România care în ultimii ani au susţinut lupta anticorupţie şi statul de drept, este un vot pentru toţi procurorii şi judecătorii din Europa care lucrează sub presiune. Eu aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi aştept decizia decidenţilor europeni. M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror, profesionist, nu am avut spriijinul Guvernului de la Bucureşti, nici nu l-am cerut, nici nu l-am aşteptat şi nici nu îl aştept”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la revenirea în ţară.

Fostul procuror-şef DNA a reiterat ideea potrivit căreia decizia de numire a unui procuror-şef european va fi una politică: „Sunt onorată că am trecut prima în urma interviului susţinut în comisia tehnică, sunt onorată pentru votul de astăzi, dar trebuie să aşteptăm decizia care se va lua de către politicieni, va fi o decizie politică, în urma unor negocieri între Consiliu şi Parlamentul European. Ceea ce a depins de mine eu am făcut. Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut, a fost foarte importantă încurajarea”

În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Votul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot.

Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte. Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia CONT din Parlamentul European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.

Următoarele etape vor fi decise în Conferinţa Preşedinţilor din 7 martie.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina