fbpx

Judecător-membru CSM: ”Am sesizat judecători care se cred zei, care șterg pe jos cu părțile sau cu avocații”

Judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), susține că a întâlnit judecători care se consideră un fel de zei, procurori care poartă război cu avocații și avocați care se războiesc și cu judecătorul și cu procurorul în sala de judecată. În opinia membrului CSM, problemele pleacă de la lipsa de politețe și respect, componente ale eticii juridice, despre care spune că nu se studiază în facultățile de Drept din România. La două facultăți de Drept din Cluj există cursuri opționale de etică.

Judecătorul-membru CSM Cristi Danileț a criticat dur comportamentul unor magistrați pe site-ul partener avocatura.com,  ”Uneori am sesizat judecători care se consideră un fel de zei, că le știu deja pe toate, care șterg pe jos cu părțile sau cu avocații. Am văzut sau am auzit de judecători care spun inclusiv avocatului: “Mergeţi, domnule avocat, şi mai citiţi, că nu este aşa cum spuneţi Dvs.” Sau de procurori care în sala de judecată poartă un adevărat război cu avocații. Sau de avocaţi care ajung să poarte război şi cu judecătorii şi cu procurorii în sala de judecată, nu doar cu partea adversă, dacă este. Deci cred că politeţea este una dintre însuşirile, trăsăturile pe care o etică profesională ar trebui să le conţină cu privire şi la judecători, şi la procurori şi la avocaţi. Este vorba, practic, de modul de adresare şi de respect. De politeţe şi respect, dacă vreţi. Este respectul meu pentru ceilalţi colegi, pentru că nici unul dintre noi nu facem justiţie în interes personal”, a spus Danileț, fost judecător la secția mixtă de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Cluj și la Judecătoria Cluj-Napoca.

Membrul CSM a sugerat că problema pleacă și de la faptul că lipsește o materie din facultățile de Drept: ”Politeţea se învaţă acasă, în primul rând. La Facultatea de Drept nu se vorbeşte deloc. Apropo, la nici o facultate de Drept nu se studiază etică juridică, la nici o facultate de Drept din România, ceea ce este aproape neaşteptat. Practic, s-a ajuns ca facultăţile de Drept să te înveţe doar legea, atât. Să memorezi Codul şi manualul, atât. Nimic despre profesiile juridice.”  Citiți ce a mai declarat Daniței pe avocatura.com

La Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai Cluj, etica juridică lipsește din programă. Decanul Florin Streteanu a explicat pentru CLUJUST de ce:  ”Această materie se face la Institutul Național al Magistraturii. Acolo ii pregăstesc să se facă judecători. Tocmai că etica si deontologia țin de profesie și se invață la Institutul Națonal de Pregătire și Perfecționare a Avocaților și la INM. În ce privește profesiile juridice, de aceea fac practică studenți la instanță și la cabinete de avocatură”.

Facultatea de Drept din Cluj a Universității Creștine Dimitrie Cantemir a introdus recent în primul an de studiu cursul opțional ”Etică și morală” , iar facultatea de Drept Cluj a Universității Bogdan Vodă are în programă etica juridică ca materie opțională.  ”Este curs opțional de etică juridică. Dar există și un cod al magistratului, Legea 303/2004 impune un comportament al judecătorului”, a spus decanul facultății din cadrul Universității Bogdan Vodă, Tiberiu Ban, fost judecător, acum avocat.

Tiberiu Ban
Tiberiu Ban

Acesta susține afirmația lui Danileț cu privire la comportamentul unor judecători: ”Are dreptate, am întâlnit atitudini absolut înafara oricăror norme  de decență. Interpretează legea după propria măsură, Shakesperare spunea că iadul e pavat cu bune intenții. Vrând să facă dreptate interpretează in nume propriu. Ne intoarcem in timp, când mai întâi te băteau la picioare și apoi te întrebau ce ai făcut.

Legea a pus în mana judecatorului această putere absolută, care se apropie de divinitate, de a hotărâ asupra sorții semennului. E greu să te păstrezi in limita unei decențe. Trebuie să se raporteze la lege și la propria conștiință, așa cum scrie in constituție.  Să inteleagă în ce limită de toleranță iși exercită aceste prerogative. Nu există justiție absolută. Judecătorul este in serviciul public. Când nu poate să inteleagă că sunt și alte argumenete, e o problemă. Judecătorul e unealtă prin care se pune în aplicare legea”, a declarat avocatul Tiberiu Ban pentru CLUJUST.ro.

Comments

comentarii

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în urma deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, că „România rămâne o țară europeană sigură”. Iohannis își va continua mandatul până la alegerea noului președinte al României.... Citește mai mult
Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.... Citește mai mult

2 comentarii

  1. Nu mai cenzurati comentariile.

Lasă un răspuns