Judecătoarea Dana Gîrbovan de la Curtea de Apel Cluj revine în funcția de președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, pe care a mai ocupat-o la înființare asociației, în 2007.
Uniunea Natională a Judecătorilor din Romania (UNJR) si-a ales noua conducere, in data de 17 august 2015, ca urmare a expirarii mandatelor fostilor membri din Consiliul Director. Dana Gîrbovan, judecator la Curtea de Apel Cluj, a fost aleasa in funcția de presedinte al UNJR, iar in cea de vicepresedinte a fost ales Ioan Ilies Neamt, judecator la Judecatoria Baia Mare.
Dana Gîrbovan este judecător la Curtea de Apel Cluj din noiembrie 2008, iar înainte a mai fost la Tribunalul Bihor, Judecătoria Oradea și la Judecătoria Zalău. Magistratul este absolvent al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj și are un master în Drept comunitar. În ultima vreme, a creat vâlvă în sistemul judiciar cu declarațiile legate de implicarea serviciilor de informații în Justiție.
Componenta Consiliului Director este completata de judecătorii Simona Neacsu, Iulia Craiu, Laura Toma, Marius Motolea si Alin Vasonan.
UNJR a emis un comunicat cu dezideratele noii conduceri: ”UNJR, sub noua conducere, va actiona cu precadere pe trei paliere de lucru: independenta sistemului de justitie, eficacitatea si calitatea activitatii judiciare si responsabilizarea actorilor sistemului de justitie.
In ceea ce priveste independenta sistemului de justitie, Uniunea Judecatorilor va continua sa ia pozitie ori de cate ori independenta sistemului de justitie in ansamblul sau, sau a oricarui judecator, este amenintata ori risca sa fie amenintata de influente nepermise din afara sau din interiorul sistemului de justitie.
Eficacitatea si calitatea actului de justitie depind de un complex de factori, din acest motiv Uniunea Judecatorilor va propune si promova solutii concrete pentru imbunatatirea actului de justitie. Printre aceste solutii se afla promovarea unui sistem de evaluare efectiva a magistratilor, simplificarea procedurilor judiciare si solutii pentru degrevarea instantelor, stabilirea unor standarde de calitate in actul de justitie, popularizarea bunelor practici nationale si internationale si imbunatatirea conditiilor de munca ale judecatorilor.
Nu in ultimul rand, Uniunea Judecatorilor va organiza conferinte si seminarii pe probleme practice ivite in activitatea de judecata.
Responsabilizarea actorilor care participa la realizarea actului de justitie este un obiectiv asupra caruia Uniunea Judecatorilor se va apleca cu deosebita atentie. In acest sens, UNJR va semnala si va lua atitudine constant fata de derapajele aparute in sistem de justitie.
Totodata, avand in vedere rolul jucat de catre Consiliul Superior al Magistraturii in sistemul judiciar romanesc, Uniunea va lua pozitie ori de cate ori acest organism nu isi va exercita rolul sau constitutional si legal.
Noul ales Consiliu Director al Uniunii Judecatorilor multumeste colegilor din Consiliul anterior care, in decursul mandatului, au depus eforturi deosebite pentru realizarea obiectivelor Uniunii.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania va continua sa militeze pentru o justitie de calitate, independenta si impartiala, in care drepturile justiţiabililor sa fie respectate si protejate, iar judecatorii sa-si poata desfasura activitatea in afara oricaror presiuni, in conditii decente si avand ca unic temei legea, in scopul asigurarii dreptului la un proces echitabil fiecarui cetatean”, a transmis într-un comunicat judecatoarea Dana Girbovan, presedinte UNJR.