fbpx

Judecătoare din Columbia care postează seminud și este nesimțită cu avocații

Controversata judecătoare Heidi Vivian Polanía Franco se poartă abuziv cu avocații pledanți și este celebră datorită imaginilor pe care le postează ca atlet de crossfit cu fotografii sugestive, tatuaje, etalâdu-și pe rețelele de socializare figura atletică.

Heidi Vivian Polanía Franco, este primul judecător municipal de control al garanțiilor din Cúcuta, Columbia. Aceasta este recunoscută ca fiind un oficial controversat al Sistemului Judiciar, căruia îi place să-și afișeze tatuajele, mușchii și corpul pe rețelele de socializare.

În august 2020, aceasta a fost pe cale să fie denunțată în fața Consiliului Superior al Magistraturii pentru tratamentul lipsit de respect față de un avocat de renume.

Avocații din Cúcuta afirmă că judecătoarea este „nepoliticoasă, arbitrară și arogantă”, inspiră teamă, acuzând ministerul public că nu intervine în timpul audierilor cu privire la atitudinea judecătoarei.

Ca urmare a criticilor, judecătoarea a făcut public un videoclip extrem de zeflemitor, pe un ton de fetiță răsfățată, în care asigură că nu a avut niciodată o altercație cu un apărător :,,eu nu am avut niciodată vreun conflict cu un apărător, nu am idee de ce se vorbește. Nu știu cine este. Nu îl cunosc. Principul meu de imparțialitate este absolut!”

Însă, în replică, avocații au făcut publică înregistrarea unei audieri realizate prin videoconferință într-o cauză ce avea ca obiect prelungirea măsurilor asiguratorii pentru un inculpat acuzat de spălare de bani, caz repartizat judecătoarei.

Cum a decurs procesul

În numele inculpatului, avocatul Marlon Díaz a fost conectat la audierea virtuală. Avocatul inculpatului este fost judecător, litigant cu experiență, profesor, cofondator și vicepreședinte al Colegiului Avocaților Penali și unul dintre cei mai cunoscuți în domeniul penal din Columbia.

Dup audierea cu pricina, acesta a declarat că, în cele două decenii de practică profesională, nu a trăit o astfel de situație.  După deschiderea ședinței de judecată a intervenit mai întâi procurorul din dosar și apoi avocatul penalist Díaz, care a luat cuvântul în calitate de avocat al apărării.

Nici nu și-a început bine intervenția, pregătindu-se să evoce Convenția americană a drepturilor omului ca parte a argumentului său de a se opune cererii procurorului, când judecătorul Polanía Franco a intervenit cu furie: „Uite doctore, doctore, ce rușine, dar cu tot respectul, aceasta este o sală de judecată și nu academia. Vorbești de zece minute și nu ai spus nimic. Așadar, vă rog, doctore, nu-mi da cursuri de drept internațional sau de drept internațional umanitar pentru că aici suntem cu toții avocați”.

Avocatul, surprins, pentru că, printre altele, intervenția lui doar începuse, păstrându-și calmul i-a spus că este dreptul și datoria sa de a contesta cererea procurorului pe care o consideră ca fiind împotriva Constituției și a legilor.

Când Diaz i-a explicat judecătorului că este pledoaria sa, Franco Polanía l-a întrerupt din nou. De data aceasta i-a spus că trebuie să vorbească cu argumente, nu să facă cursuri de drept, „este decizia mea, eu sunt directorul procesului, fii specific în cererea ta, punct”.

Avocatul a continuat să-și apere poziția. El a afirmat că are dreptul să intervină cu argumentele care, în opinia sa, erau cele pertinente, precum și că are dreptul ca discursul său să fie auzit de către judecător.

Judecătorul însă, l-a întrerupt din nou: „Domnule doctor, v-am dat deja cuvântul. Vorbește, nu te mai deranja omule! Dumneata din nou, din nou și din nou. Noi, cu acest public foarte complex și tu dai, dai și dai. Yaaaa, vorbește doctore, vorbește!”

Situația s-a repetat și când avocatul susținea recursul, după un minut și cincizeci de secunde judecătorul a întrerupt din nou.

„Doctore, îmi citești unde scrie asta?”, a întrebat judecătoarea. Avocatul din nou surprins i-a spus că susține recursul, astfel încât instanța superioară să îl poată soluționa în consecință.

Judecătorul a interpelat din nou, asigurând că ea este cea care trebuie să știe unde a spus asta, pentru că se afla în fața ei că recursul a fost depus în fața ei. “Onorată instanță, fac intervenția pentru ca instanța superioară să o rezolve.”

Când avocatul a pecizat în ce lege, la ce paragraf și ce număr de articol se află ceea ce susține, judecătorul a început în bătaie de joc, să râdă. Avocatul,  a spus: „Onorată, pot continua?”, la care magistratul a răspuns: „continuă, am microfonul oprit”.

Mai târziu, judecătorul a arătat clar că nu este de acord cu o decizie luată de un alt judecător în acest caz și a făcut o judecată de valoare cu privire la aceasta. Asta în timp ce cotrobăia pe birou: „Trebuie să spun că este o decizie executorie, nu o împărtășesc. Și am să vă spun în față, doctore, (adresându-se avocatului Marlon Diaz) nu împărtășesc acea decizie, deoarece acești oameni au nevoie doar de un computer pentru a continua să comită infracțiuni ”, a spus judecătoarea.

Avocații consultați de Agenția de Jurnalism de Investigație, API, au avertizat că judecătorul „este același care atacă vulgar toți avocații”. O altă sursă a declarat: „Îi place să-și bată joc, să întrerupă. Este nepoliticoasă și arogantă, se supără când se i se atacă hotărârile. Este necesar să fie investigată”.

Judecătoarea, pârâtă la CSM-ul din Columbia

Controversatul magistrat, care, potrivit avocatului Marlon Díaz, va fi adus în atenția Camerei Disciplinare a Consiliului Superior al Magistraturii, este recunoscut nu numai pentru ceea ce avocații din Cúcuta numesc o atitudine grosolană și sfidătoare, ci și pentru că este utilizator al unei rețele sociale în care postează fotografii pe jumătate goală, arătându-și tatuajele și mușchii.

Judecătoarea își evidențiază personalitatea în rețeaua socială pe care o folosește și în care are peste 53 de mii de urmăritori. „Crossfitgirl, boxigirl și iepuraș; avocat, judecător Bacrim, carieră judiciară”, așa își etichetează pozele și există sute de poze pe care le-a postat. Într-una dintre acestea a pozat cu un pistol lung: “Nu sunt o păpușă! Sunt un judecător penal Bacrim Și cu toată onoarea Columbiei aici sunt fermă, lucrând”, a spus aceasta pe 9 iulie 2020.

Arma cu care a pozat este un distrugător care este considerat unul dintre cele mai periculoase și letale din lume. De fapt, a fost folosit, printre alte instituții, decătre Marina Statelor Unite.

Aceasta a postat și o fotografie cu unul dintre multiplele sale tatuaje. Câteva aripi care îi traversează spatele. “#Angel #demon #fit #bunny # aripile mele de #angel și #demon singura lenjerie intimă pe care o folosesc pentru fotografii”, a intutulat judecătoarea poza.

Practicarea crossfit-ului de peste un an i-a permis să câștige venituri suplimentare din promovarea designerilor și vânzarea de haine.

Avocatul Marlon Díaz a spus că este pentru prima dată când i s-a întâmplat așa ceva, deoarece majoritatea judecătorilor sunt oameni profesioniști și foarte cumsecade :„Sunt foarte surprins de reacția judecătorului la exercitarea legitimă a dreptului la apărare, deoarece acesta a abuzat de puterea de a conduce ședința, întrerupând prezentarea argumentelor în mai multe rânduri. Noi, litiganții, merităm respect. Luăm în considerare prezentarea formală a acțiunilor legale ”.

În acest sens, Francisco Bernate, președintele Colegiului Avocaților Penali a subliniat că organizația sa a primit plângeri cu privire la tratamentul pe care judecătorul îl aplica avocaților, inclusiv cu privire la cel aplicat avocatului penalist Marlon Díaz.

„Am procedat la verificarea informațiilor și, deși este adevărat că suntem conștienți că există o acțiune în desfășurare, Colegiul va prezenta o plângere oficială cu privire la modul în care a fost tratat vicepreședintele nostru. Vom continua să depunem plângeri și să facem vizibile cazurile de abuz împotriva avocaților”, a subliniat Bernate.

Judecătoarea Heidi Vivian Polanía Franco va împlini 40 de ani. Aceasata și-a finalizat studiile ca avocat la Universitatea Catolică în 2009. Este specialistă în drept constituțional și urmează să absolve un master în drepturile omului. A lucrat la Curtea Superioară din Bogotá, iar apoi la Tribunalul penal 24 a fost judecător și ulterior a fost numită secretar al biroului.

Ulterior, a lucrat ca și consilier în Consiliul secțiilor din Magistratura din Bogotá. Acum patru ani a ajuns  la Cúcuta ca judecător al controlului garanțiilor pentru a lucra într-una dintre cele mai tulburate regiuni ale țării.

Sursa: agenciapi.co

Comments

comentarii

În perioada de pandemie, totul a fost mai atipic. Această regulă s-a aplicat și începutului acestei primăveri. Profesorii și elevii din Cluj au avut și ei o zi de 1 martie diferită din cauza pandemiei de COVID-19.... Citește mai mult
Tasnádi Szilárd a fost numit oficial în funcția de prefect al județului Cluj. Ce își propune să facă în timpul mandatului său la Prefectură?... Citește mai mult
O clujeancă în vârstă de 40 de ani a fost transportată de urgență la spital după ce a căzut de pe un bloc, pe strada Alexandru Vlahuță din Cluj-Napoca.... Citește mai mult
Alin Tișe a reacționat dur după ce Szilard Tasnadi a fost numit oficial în funcția de prefect al Clujului și a anunțat că va cere demisia lui Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean.... Citește mai mult

Lasă un răspuns