fbpx

Ion Duvac și Andrea Chiș au prezentat cartea unor foști ofițeri CIA. Învață să detectezi înșelătoria!

Profesorul psiholog Ion Duvac, trainer de psychological profiling, și judecătoarea lector universitar Andrea Chiș au vorbit despre adevăr și minciună în fața unor studenți și practicieni în drept, cu ocazia prezentării cărții Spy the Lie, scrisă de trei foști ofițeri CIA și un jurnalist, tradusă și publicată în România la editura Trei.

ion duvac si andrea chis (1)

Cartea ”Spy the lie – foști ofițeri CIA te învață cum să detectezi înșelătoriile” este scrisă de Philip Houston (creatorul metodei de detectare a înșelătoriei), Michael Floyd (specializat în testarea prin poligraf), Susan Carnicero (psiholog criminalist) și Don Tennant (jurnalist în domeniul afacerilor și tehnologiei).

Prefaţa cărţii e semnată de prof. asoc. dr. psiholog Ion Duvac, cel care, în 2009, a înfiinţat Academia Psychological Profiler – primul centru european de formare profesională iniţială şi continuă pentru specialiştii din domeniul psihologiei şi al ştiinţelor conexe, unde activează ca şi coach & trainer în psychological profiling, pe numeroase specializări: political leadership, business intelligence, psychology of terrorism și altele.

Judecătoarea Andrea Chiş, cu o experiență de 21 de ani în profesie, titular al cursului de drept procesual civil la Faculateta de Drept UBB Cluj, a absolvit cursul de profiling al profesorului Duvac în 2015.

”Ce am învățat eu la curs și ce ne învață și cartea, într-o anumită măsură, este nu numai să depistezi minciuna, ci să înțelegi omul și care este resortul comportamentului lui. Chiar am avut nevoie de o bună perioadă de timp, după ce am absolvit cursul, să pot da ”shut down” când era vorba de prieteni. Pentru că nu întotdeauna vrei să afli.

Mi s-a cerut în două-trei situații să fac o analiză și nu le-a plăcut, au avut lacrimi în ochi. Cu asta și începe cartea: vrei să afli adevărul? Trebuie să fii absolut sigur. Ea te învață nu doar să depistezi minciuna la celălalt. Mie mi se pare foarte important, așa ca principiu de viață, să știi exact ce se întâmplă în jurul tău și să accepți lucrul acesta. E important să știm care este adevărul. Degeaba ne ascundem într-o lume ideală, roz, într-un turn de fildeș, mulți ani de viață. La un moment dat, adevărul ne ajunge din urmă. E important să-l vedem și să-l acceptăm așa cum este. Dar trebuie să fim sigură că atunci când este vorba de oameni care sunt foarte importanți pentru noi, chiar vrem, atunci când punem o întrebare, să știm răspunsu la ea.

O să vedeți că vă dă niște ponturi exact cum să pui întrebările dacă vrei să afli un anume lucru. Vă dă trei exemple: vreau să-mi angajez bonă copilului, vreau să aflu dacă copilul meu face un anumit lucru și vreau să aflu dacă iubitul/iubita mă înșeală. Trebuie să fii foarte sigur că vrei să afli acest răspuns. Pentru că în carte te învață să detectezi semnele minciunii, de unde știi că celălalt nu spune adevărul, dar te duce și mai departe. Te învață cum anume să pui întrebările ca să obții o mărturisire.”, a spus Andrea Chiș.

ion duvac si andrea chis (3)

”Cartea e superbă. Aplicați-o numai în profesie!”

Ion Duvac este categoric: ”Toată lumea minte. E cineva aici care nu minte?.. Dacă cineva ridica mâna, trebuia să sun urgent un prieten de la psihiatrie că e grav. Toți mințim. Cartea este o lucrare excelentă de psihologie investigativă. În investigație, știți foarte bine cei care sunteți avocați, procurori, judecători, viitori avocați, procurori, judecători că uneori confirmarea muncii mele este mărturisirea, recunoașterea. În poligraf, cel puțin în State și peste tot în servicii, n-am mărturisit, nu se pune. Pentru că poate să apară falsul pozitiv sau falsul negativ. Acesta e motivul pentru care spuneam de fiecare dată cursanților mei: Faceți analiză contextuală! Nu vă luați numai după o singură sursă. Filmul ”Lie to me” este interesant, dar exagerează rolul microexpresiilor.

Cartea este superbă, dar v-aș ruga să vă gândiți de o mie de ori dacă vreți să o folosiți pe bune. Luați-o doar cu titlu de inventar și aplicați-o numai în profesie! N-am văzut în cariera mea vreo persoană fericită că a răscolit ce face prietenul, ce face prietena, ce face nevasta. N-a fost. Pe de altă parte, vă reamintintesc un lucru. Relațiile interpersonale funcționează pe două principii fundamentale: încredere, dar de-aia oarbă ca la justiție legată la ochi, și respect. În momentul în care nu mai există încredere, schimbați relația. Nu se mai poate recupera, decât foarte greu. Și respectul este esențial. Respectul de sine și respectul față de celălalt. Încrederea nu trebuie probată. Și în relațiile interpersonale funcționează prezumția de nevinovăție.

Mă șochează când aud la politicieni că merg în fața justiției să probeze nevinovăția. Extraordinar! Dar ce, suntem pe vremea lui nea Nicu? Să probeze vinovăția procurorul, e treaba lui! Ați văzut directiva europeană pe prezumția de nevinovăție. Statul, procurorul trebuie să demonstreze. Dacă vreau, nu vorbesc. Prezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze impecabil. Nu am probă concretă, nu întreb. De multe ori, a discuții cu soția. La cabinet mă mai pupă câte o domnișoară ș,i vin plin de fond de ten. S-a obișnuit cu toate astea, a trecut de faza supărărilor. Nu ai proba concretă nu poți să mergi pe mi se pare că. Flagrantul e proba! Onorată instanță, flagrantul e! Așa pe mărturii mi se pare că….sau pe chestii de-astea electronice. Cele mai tari metode de clonat mi le-a dat o doamnă super geloasă pe soț. M-a învățat cu să sparg mailul, facebook, cum se clonează telefonul. Dar de ce te chinui? Vreau să știu, vreau să aflu. Vrei să divorțezi? Nuuu. Eu vreau să-l păstrez. Nu m-a ascultat și au divorțat. Au venit să tratez depresia post-divorț.

Vă recomand să o studiați, nu s-o citiți. S-o învățați și să o folosiți în profesie cu mare drag. În rest, cu milă! Nu recomand metode de profiling în viața de familie. Dărâmați relații construite cu ani grei de muncă. Pentru că se enervează. De fiecare dată să spună: minți, nu minți. Ba minți că știu eu, am citit în carte.”, a afirmat profesorul Duvac.

Despre carte

Trei fosti ofiţeri CIA, autorităţi internaţionale în detectarea disimulării, vă oferă un set de tehnici accesibile pentru a afla dacă vorbitorul din faţă voastră spune sau nu adevărul. Fie că realizaţi un interviu de angajare sau o anchetă judiciară, fie că vreţi să aflaţi dacă adolescentul vostru a consumat droguri ori dacă partenerul vă înşală, aveţi acum la dispoziţie un arsenal de întrebări şi tehnici de interpretare care şi-au dovedit eficienţa chiar şi în faţa celor mai versaţi spioni şi terorişti.

Comments

comentarii

România s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale de tenis de masă pe echipe mixte, după ce a învins Germania cu 8-5 şi a pierdut cu 0-8 în faţa Chinei, sâmbătă, la Chengdu (China), în ultimele meciuri din faza a doua a competiţiei.... Citește mai mult
Politologul Cristian Preda compară decizia CCR de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis cu decizia Curții din 1996 care i-a permis lui Iliescu să candideze pentru al treilea mandat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns