fbpx

Ansamblul rezidențial Luminia, atacat în instanță de Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului

Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC) a atacat în instanță planul urbanistic zonal al ansamblului rezidențial Luminia de pe strada Eugen Ionesco. Pe lângă procesul de anulare a planului, asociația a cerut, separat, suspendarea lucrărilor la cele șase blocuri. Cererea a fost respinsă la Tribunal, dar APUC mai are o șansă la Curtea de Apel Cluj.

APUC, asociația pornită de locuitorii de pe strada Măceșului, a chemat în judecată societatea Cyane SRL, care ridică blocurile, alături de Consiliul Local Cluj-Napoca și Primarul Municipiului Cluj-Napoca. Asociația a fost sesizată de către vecinii de la vilele de lângă terenul pe care se ridică ansamblul Luminia. Blocurile ridicate de Cyane sunt de patru etaje plus etaj retras și au câte 68 de apartamente. Societatea este deținută de omul de afaceri Gheorghe Buzdugan și de către fiica directorului Companiei de Apă Șomeș, Dorin Ciatarâș. Hotărârea de Consiliu Local pentru aprobarea PUZ-ului datează din 2007 și a fost emisă pe numele societății Abaris Group, care a intrat în insolvență și a vândut proiectul firmei Cyane.

ansamblu blocuri luminia (1)

„Acolo e proiect de șase blocuri, dintre care unul e realizat, al doilea este în curs de edificare și urmează alte patru. Procesul curge, nu știm cât va dura, eu sper să obținem suspendarea lucrărilor și acolo, cu toate că am pierdut un prim termen. Sperăm ca la recurs să câștigăm. Dacă nu, vom lupta pentru anularea proiectului respectiv. Acolo e mult mai grav, atât ca persoane implicate, cât și ca anvergură. E cu atât mai complicat cu cât multe apartamente au fost cumpărate din fază de proiect. Într-adevăr e foarte greu să dai decizii de demolare pentru un imobil în care locuiesc familii nevinovate, care nu au nicio implicare. E foarte greu. Asta sincer nu știu cum se poate rezolva”, a declarat președintele APUC, Elek Levente, pentru Transilvania Reporter în 10 februarie.

Tribunalul Cluj a hotărât: ”Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei invocată de pârâţi prin întâmpinări. Respinge excepţia lipsei de interes a reclamantei în promovarea acţiunii invocată de pârâţi în cuprinsul întâmpinărilor. Respinge excepţia prescripţiei dreptului la acţiune invocată de pârâta de râand 3 prin întâmpinare, ca inadmisibilă în cadrul cererii întemeiate pe dispoziţiile art. 14 din Legea nr. 554/2004. Respinge petitul având ca obiect suspendarea executarii Autorizaţiei de construire nr. 115/07.02.2014 (Blocul E) ca rămasă fără obiect. Respinge cererea de suspendare formulată de reclamanta în contradictoriu cu pârâţii. Obligă reclamanta să plătească pârâtei de rând 3 suma de 6307,90 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale.”

Blocul E este deja finalizat, iar apartamentele sunt vândute. Hotărârea de respingere a cererii de suspendare a fost atacată cu recurs, care se judecă la Curtea de Apel Cluj.

Pe fond, în procesul privind anularea PUZ-ului, asociația reclamă, în mare, că beneficiarii au schimbat încadrarea zonei din planul urbanistic general, că nu se respectă regimul de înălțime și că nu se face un drum de 14 metri lățime prevăzut în proiect. Reprezentanții APUC au fost însă zgârciți în informații. Nici președintele Elek Levente și nici avocatul Călin Stegăroiu nu au dorit să dea detalii despre caz. ”Am discutat cu domnul Stegăroiu. Nu vrea să transfere dezbaterea din sala de judecată in presă. Asta este părerea dânsului, iar eu trebuie să o respect. Se poate scrie despre acest caz, dar cu informații publice din dosar, fără interviu cu avocatul nostru sau cu persoane din asociație care să facă referiri la aspecte concrete din dosar.”, ne-a spus Levente.

Comments

comentarii

Primăvara a peste municipiul Cluj-Napoca. Copaciii și lalelele din tot orașul au înflorit, iar jocul culorilor este feeric.... Citește mai mult
Centrul pentru copii cu dizabilități a fost inaugurat în Florești și dispune de o capacitate de 90 de locuri.... Citește mai mult

Lasă un răspuns