fbpx

Întrebare din grila de la examenul pentru Barou 2019, anulată de instanță! Conţinutul ei era în afara tematicii

Instanța a admis acțiunea unui candidat, a dispus anularea intrebarii nr. 33 din Grila 1 de la examenul pentru Barou 2019, cu consecința acordarii unui punct la această intrebare și emiterea deciziei de primire în profesie ca avocat stagiar. Amintim că alte două întrebări au fost anulate atunci de comisia de contestații, în condițiile în care a fost grilă închisă.

Curtea de Apel Iași a pronunțat, în 20 iulie, următoarea sentință:

”Admite exceptia inadmisibilitatii cu privire la capatul de cerere avand ca obiect constarea incalcarii Regulamentul cadru aprobat Hotararea nr. 462 din 05.06.2019 a Consiliului Uniunii cu privire la intrebarea nr. 33 de la grila G1.

Admite cererea de chemare in judecata formulata de catre reclamantul DEDIU CLAUDIU IONUT in contradictoriu cu CONSILIUL UNIUNII NATIONALE A BAROURILOR DIN ROMANIA si UNIUNEA NATIONALA A BAROURILOR DIN ROMANIA.

Dispune anularea partiala a Hotararii nr. 5 din 04.10.2019 a Consiliului UNBR in sensul admiterii contestatiei formulate de catre reclamantul DEDIU CLAUDIU IONUT la barem si la punctaj cu privire la anularea intrebarii nr. 33 din Grila 1 cu consecinta acordarii unui punct la aceasta intrebare.

Obliga Consiliul UNBR sa emita o decizie de primire in profesie ca avocat stagiar pe numele reclamantului.

Respinge cererea de chemare in judecata formulata de catre reclamant in contradictoriu cu INSTITUTUL NATIONAL PENTRU PREGATIREA SI PERFECTIONAREA AVOCATILOR ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Cererea se va depune la Curtea de Apel Iasi.”

Avocatul Victor Hurubaş din Baroul Bucureşti, care face o analiză a examenelor pentru avocatură din ultimii ani, ne-a scris cu privire la întrebarea anulată de instanță în procesul de mai sus. Redăm mai jos textul cu tot cu titlul autorului:

Pasivitatea calculată a Consiliului U.N.B.R. Tematica simulată a examenului de primire în profesia de avocat. Episodul 1.

Prevederile art. 14 alin. (3) din Regulamentul privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat, adoptat prin hotărârea nr. 462 din data de 05 iunie 2019 a Consiliului U.N.B.R., menţionează următoarele:

„Comisiile de elaborare a subiectelor au în principal următoarele atribuţii:

  1. elaborarea subiectelor de examen, cu respectarea următoarelor reguli:

subiectele să fie în concordanţă cu tematica şi bibliografia aprobate şi publicate de Consiliul U.N.B.R. (…)”. (link-ul aici – http://www.inppa.ro/wp-content/uploads/2019/06/Hotararea_462-05.06.2019-Consiliul-UNBR-republicare-Regulament_RevDO_OK.pdf)

Ȋn cadrul examenului de primire în profesie ca avocat stagiar, sesiunea august 2019, grila nr. 33 G1 a avut următorul conţinut şi barem:

Renunțarea la moştenire:

A) poate fi revocată numai la cererea creditorilor succesibilului renunţător în termenul general de prescripţie;

B) poate fi prezumată, în anumite condiţii;

C) este irevocabilă din partea renunţătorului

Răspuns: B (link-ul aici – http://www.inppa.ro/wp-content/uploads/2019/08/StagiariRaspunsuri-G1.pdf – a se deschide la pagina nr. 6)

Grila de mai sus nu este dificilă, nu conţine probleme controversate de drept, are un barem corect din punct de vedere legal, însă întregul ei conţinut se află în afara tematicii de examen a disciplinei Drept Civil, aprobată prin hotărărea nr. 463 din data de 05 iunie 2019 a Consiliului U.N.B.R. (link-ul aici – http://www.inppa.ro/wp-content/uploads/2019/06/Hotararea_463-05.06.2019-Consiliul-UNBR-organizare-examen_RevDO_OK.pdf – a se deschide la pagina nr. 5)

Pentru rezolvarea corectă a celor trei variante de răspuns ale grilei, candidaţii trebuie să cunoască prevederile art. 1120 – 1124 Cod Civil, care se regăsesc în cadrul Subsecţiunii a 3-a (Renunţarea la moştenire) din Capitolul I (Transmisiunea moştenirii) al Titlului IV (Transmisiunea şi partajul moştenirii) al Carţii a IV-a (Despre moştenire şi liberalităţi) a Codului Civil, dar care nu se regăsesc în materia „SUCCESIUNI” a tematicii aprobate de Consiliul U.N.B.R.

Materia „SUCCESIUNI” a tematicii include exclusiv moştenirea legală, rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive.

Moştenirea legală (care cuprinde prevederile art. 963 – 983 Cod Civil) reprezintă Titlul II al Cărţii a IV-a (Despre moştenire şi liberalităţi) a Codului Civil.

Rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive (care cuprind prevederile art. 1086 – 1099 Cod Civil), reprezintă Capitolul IV al Titlului III (Liberalităţile) al Carţii a IV-a (Despre moştenire şi liberalităţi) a Codului Civil.

Ȋncălcarea regulamentului de examen de către Comisia de elaborare a subiectelor este cu atât mai evidentă cu cât în cuprinsul tematicii examenului de primire în profesie ca avocat definitiv, adoptată tot prin hotărărea nr. 463 din data de 05 iunie 2019 a Consiliului U.N.B.R., instituţia renunţării la moştenire este menţionată în mod expres alături de moştenirea legală, rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive. (a se deschide link-ul de mai sus la pagina nr. 16)

Deşi toate cele trei variante de răspuns ale grilei nr. 33 G1 au un conţinut care se află în mod clar în afara tematicii examenului de primire în profesie ca avocat stagiar, aceasta nu a fost anulată de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor la barem, după cum reiese din cuprinsul punctului nr. 2 al Procesului Verbal din data de 2 septembrie 2019, emis de către Comisia Naţională de Examen (link-ul aici – http://www.inppa.ro/wp-content/uploads/2019/09/Proces-verbal-contestatii-barem-2019.pdf). Motivarea acestei soluţii nu a fost pusă la dispoziţia publicului ci doar la dispoziţia Comisiei Permanente a U.N.B.R., conform prevederilor art. 21 alin. 3 din regulament. Procesul Verbal din data de 2 septembrie 2019 a fost validat fără alte modificări prin art. 1 al Deciziei nr. 5 din data de 04 octombrie 2019 a Consiliului U.N.B.R. (link-ul aici – http://www.unbr.ro/wp-content/uploads/2019/10/Hotarare_Consiliu_05-04_10_2019-Validare-Examen-primire-AUGUST_2019Anexa_1.pdf)

Potrivit rezultatelor finale ale examenului de primire în profesie ca avocat stagiar, sesiunea august 2019 (link-ul aici – http://www.inppa.ro/wp-content/uploads/2019/09/RezultateStagiariCoduri.pdf), 71 de candidaţi au fost respinşi cu un punctaj total de 69 de puncte (având cel puţin 10 puncte la fiecare disciplină de examen), 2 candidaţi au fost respinşi cu un punctaj total de 69 de puncte (având 9 puncte la disciplina Drept Civil şi cel puţin 10 puncte la celelalte discipline de examen) iar 7 candidaţi au fost respinşi cu un punctaj de 9 puncte la disciplina Drept Civil (având în total cel puţin 70 de puncte şi cel puţin 10 puncte la celelalte discipline de examen). Nu se poate şti cu exactitate câţi dintre cei 80 de candidaţi nu au răspuns corect la grila nr. 33 G1. Apreciez însă că numărul lor este considerabil, dat fiind că nu ştiau că trebuie să cunoască instituţia renunţării la moştenire la momentul prezentării la examen. Este foarte dificil să răspunzi corect la o grilă dacă nu ai parcurs deloc partea din materie din care aceasta a fost elaborată.

Deşi prevederile art. 65 lit. i) din Legea nr. 51/1995 şi art. 37 alin. 1 din Statutul Profesiei de Avocat îi acordă Consiliului U.N.B.R., organ de conducere al U.N.B.R. care organizează şi validează examenul de primire în profesia de avocat, dreptul suveran de a controla/invalida/completa oricând orice hotărâre a Comisiei Naţionale de Examen, acesta a decis să nu îl exercite, să rămână în pasivitate prin neanularea grilei nr. 33 G1 şi astfel să îngrădească accesul unor zeci de candidaţi în profesia de avocat. Să nu fi cunoscut oare membrii Consiliului U.N.B.R. că grila respectivă are un conţinut din afara tematicii?

Cred că cititorii pot răspunde singuri la întrebare. Ȋntre timp, candidaţii respinşi din cauza neanulării grilei nr. 33 G1 pot încerca să ghicească tematica reală a examenului de primire în profesie ca avocat stagiar în anul 2020, după ce reuşesc să treacă peste frustrarea acumulată în anul 2019, să înveţe temeinic alte câteva luni (în care ar fi putut deja să profeseze) şi să achite o nouă taxă (mărită la 1200 de lei) de susţinere a acestuia. Viaţa e frumoasă!”

Articole similare:

https://www.clujust.ro/cele-doua-fete-ale-consiliului-u-n-b-r-inadmisibilitatea-unei-contestatii-admisibile/

https://www.clujust.ro/obscuritatea-examenelor-de-primire- definitivare-in-profesia-de-avocat-responsabilitatea-consiliului-u-n-b-r/

Comments

comentarii

Ziua Mondială a Educaţiei se sărbătoreşte pe 5 octombrie. Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a premiat directorii pentru performanţele deosebite în managementul şcolilor pe care le conduc.... Citește mai mult
Un incident grav a avut loc în zona Pieței Cipariu, joi, 3 octombrie, atunci când un șofer de autobuz a fost stropit cu un spray lacrimogen de către un bărbat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns