După retragerea din Biserica Ortodoxă Română, cunoscutul preot Emilian Prodan, în baza deciziei din 1 martie a Sfântului Sinod Mitropolitan al Bisericii Ortodoxe din Muntenegru, a cerut insanței de judecată din țară recunoașterea Vicariatului Mitropoliei Ortodoxe Muntenegru în România.
Înalt Preasfințitul Mitropolit Boris arhiepiscop de cetină și Mitropolit al bisericii Muntenegru a venit la Gherla, unde a vizitat Paraclisul Sfintei Mucenițe Cecilia, și la București, la biserica Sf. Maria din Voluntari, ridicată de preotul Prodan, unde a avut loc ceremonia de învestire a părintelui Prodan în funcția de vicar mitropolit eparhiot al Mitropoliei muntenegrene, în fața a peste 3.000 de oameni.
Judecătoriei Gherla a admis cererea formulată de preotul Prodan Emilian având ca obiect acordarea personalităţii juridice asociaţiei religioase VICARIATUL MITROPOLIEI ORTODOXE MUNTENEGRU DIN ROMÂNIA, înființat în baza legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor și a OG nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații.
Scopul asociației religioase așa cum apare în statu este: ”asocierea în vederea manifestării, apărării, promovării şi consolidării credinţei religioase creştin-ortodoxe, în spaţiul vieţii publice.”
Preotul Emilian Prodan a primit cea mai întaltă demnitate de slujire bisericească, cea de vicar eparhiot al Mitropoliei Ortodoxe din Muntenegru. Părintele Prodan este totodată primul preot mitrofor din România (care va putea purta mitră în timpul slujbelor religioase oficiate în biserica muntenegrină, fără a fi arhiereu).
Biserica Sfânta Maria din Pipera Voluntari, unde se află moaștele Sfântului Mare Mucenic Pangratie, a devenit stavropighie (reprezentanță oficială a Bisericii Ortodoxe Muntenegru din România) și va avea statut de mănăstire de maici. Ușile sfintei mănăstiri vor fi deschise tuturor pelerinilor din întreaga lume și credincioșilor muntenegreni din România, precum și familiilor mixte ale acestora.
Înalt Preasfințitul Mitropolit Boris arhiepiscop de cetină și Mitropolit al bisericii Muntenegru a ținut să mulțumească tuturor autorităților române și justiției pentru buna colaborare și a rugat totodată preoții din Biserica Ortodoxă Română să înceteze orice activitate de dezinformare sau de rea credință la care sunt de multe ori obligați să apeleze prin conducerea superiorilor lor.
Biserica ortodoxă muntenegreană dorește pace liniște și bună înțelegere cu toți credincioșii ortodocși cu pelerinii și toți cei care cred cu adevărat în Dumnezeu.
De asemenea, l-a asigurat pe noul Vicar al Bisericii Ortodoxe Muntenegru din România de toate susținerea întregului sfânt Sinod și de toate diligențele necesare ca acesta să funcționeze în bună comuniune și colaborare cu toate autoritățile Statului Român și cele europene.
Mitropolitul Boris a declarat recent într-o publicație străină că a început demersurile pentru integrarea Bisericii Ortodoxe Muntenegru în Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, în care este și Biserica Ortodoxă Română.
”Avem contacte cu Patriarhia Ecumenica si sper ca in curand sa putem merge la Fanar pentru a discuta despre libertatea spirituala a poporului muntenegrean, care are probleme majore in relatiile cu Biserica Ortodoxa Sarba , pentru ca se incearca să-i asimileze pe muntenegreni, astfel încât să nu se vadă ca un popor separat, ci ca o parte a sârbilor. La aceasta contribuie și regimul de la Belgrad”, a spus Mitropolitul Muntenegrului Boris într-un interviu acordat portalului ucrainean „Serviciul de informare religioasă al Ucrainei”.
„În acest moment, Patriarhia Ecumenica a trimis observatori pentru a vedea cum arată interiorul Bisericii Muntenegrene”, a mai spus Boris.