fbpx

Totul despre retragerea cunoscutului preot Emilian Prodan din BOR! Ce nu a mai putut îndura

Cunoscutul preot Emilian Prodan acuză Arhiepiscopia Bucureștilor din Patriarhia Română de dezinformare și rea-credință cu privire la plecarea lui din Biserica Ortodoxă Română (BOR) și statutul său actual de preot în Biserica Ortodoxă Muntenegru.

Timp de doi ani, preotul Emilian Prodan a făcut demersuri ca biserica ridicată de el în orașul Voluntari să intre în proprietatea BOR,. Acesta a dorit să o doneze, dar să și poată continua să slujească acolo, având numeroși enoriași care se bazează pe el.

Arhiepiscopia Bucureștilor a acceptat să preia ca donație biserica, numind-o așa la acel moment, însă acum după retragerea preotului din BOR este numită într-un comunicat recent ”construcție” sau ”capelă”.

Dovada acceptării donației

Problemele au apărut când reprezentanții BOR au pus condiția să numească ce preot vor ei la biserica Sf. Maria din Voluntari, ridicată și donată de preotul Emilian Prodan, lucru cu care bineînțeles acesta nu a fost de acord. ”Adică eu îți donez casa mea și tu vii și bagi pe altcineva. Nu mi se mare corect”, ne-a spus Prodan. Biserica a fost ridicată în 2008 și a costat circa 4 milioane de euro cu terenul de 1000 mp si patrimoniul pe care il detine.

Preotul Prodan spune că nu a mai suportat umilința, mai ales că i se ceruse și să nu mai apară în emisiuni la televiziune.

”Pregăteau dosar să mă caterihească. Am plecat eu cu demnitate și asta i-a deranjat”, spune acum Emilian Prodan.

Acesta a intrat în Biserica Ortodoxă Muntenegru, ceea ce a atras oprobiul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În primăvară, preotul Emilian a primit la Biserica Sfanta Maria din Voluntari, Pipera, moastele Sfantului Bonifatie din Muntenegru, aduse de Mitropolitul de Muntenegru IPS Boris. Mii de oameni au stat la coadă pentru a le atinge.

Preotul Emilian Prodan a replicat la comunicatul Arhiepiscopiei Bucureștilor și a explicat situația după ce a fost acuzat că slujește într-o biserică necanonică:

”Retragerea mea benevola s-a facut pe considerentul ca nu mai aveam voie sa apar la TV si prin faptul ca am aderat la Biserica Ortodoxă a Muntenegrului condusa de IPS Boris, Arhiepiscop de Cetine si Mitropolit al Bisericii Ortodoxe a Muntenegrenilor care m-au validat fiind numit prin decizia Sf. Sinod al Bisericii Muntenegru, Vicar Mitropolitan si hirotesit Mitrofor.

Ce trebuie sa cunoasteti este faptul ca in anul 2006 Statul Muntenegru devine independent de Serbia. Atunci s-au impartit credinciosii in doua. O parte a ramas la Biserica Ortodoxa a Serbiei in Muntenegru si jumate a ramas la Biserica Ortodoxa a Muntenegrului, azi in Muntenegru existand doua biserici. Una Sarba in Muntenegru condusa de I p s Joanichie ce este in colaborare cu BOR si cea a Muntenegrului autocefala ce cu voia Lui Dumnezeu va intra in comuniune cu Patriarhia de Constantinopol si este condusa de Mitropolitul Boris, unde am fost ales Vicar Mitropolitan prin decizia Sf. Sinod al Bisericii Muntenegrene. A se vedea poza…

Dezinformarea care se incearca a fi facuta atinge cote maxime! As dori sa se inteleaga ca odata plecat prin retragerea mea din BOR eu pot adera la ORICE ALTA BISERICA ORTODOXA DIN LUME!

Ce va mint acesti domni ca daca nu mai esti membru BOR nu mai esti preot, invocandu-se afirmatii nereale ca nu am voie sa mai port uniforma clericala, etc, este o mare minciuna si un mare neadevar. Orice laic poate deveni preot. In situatia mea nu se aplica, potrivit canonului 95 al celui de al doilea Sinod Ecumenic.

Eu mi-am asumat public această decizie, am anunțat-o Patriarhiei si la televizor afirmand că am plecat din Biserica Ortodoxă Română la Biserica Ortodoxă a Muntenegrului.

Dovada de recunoaștere acreditare și preluare a mea a fost făcută public pe toate canalele media posibile.

Pentru a cunoaște cei care nu înțeleg, orice laic mirean, poate deveni preot doar că în cazul meu nu a fost nevoie, deoarece Harul nu se pierde și este lucrător indiferent cine este conducătorul Bisericii Ortodoxe din punct de vedere administrativ. Eu doar m-am retras dintr-o structura religioasa si am aderat la Biserica Muntenegrului. Ati vazut aprecierea Mitropolitului Boris fata de Noi, poporul roman, cand a insotit Moastele Sf. Bonifatie pe 30 Martie.

Cu privire la canonicitatea Bisericii Ortodoxe a Muntenegrului, le răspund acestor domni spre știința lor că aceasta a existat de sute de ani și că o situație similară a fost și cu Biserica Ortodoxă Română care a fost necanonică 50 de ani până când a fost preluată de Patriarhia de Constantinopol.

Oameni buni, pe Dumnezeu nu-L putem împărți în hârtii pentru că dacă ar fi așa, s-ar discuta limpede cum e posibil ca Patriarhia Moscovei să o considere necanonică pe cea de la Constantinopol sau Ucraina..exemplele sunt multe.

Cea mai recentă situație contestată de Mitropolia Moldovei a fost de curand, când preoți din Mitropolia Moldovei au trecut la Biserica Ortodoxă Romana din Republica Moldova.

Aceștia deși au fost caterisiți si interzisi sa mai poarte vesminte sau sa oficieze slujbe, ceea ce nu este cazul meu, au fost preluați ca preoti buni creștini de Biserica Ortodoxă Română.

Nu am răspândit niciodată învățături greșite prin Sacroterapie. Am dorit să vă explic modalități de a vă vindeca sufletul mintea și trupul. Au ajutat sute de mii de oameni.

Știți ce este curios? Pentru a vedea reaua credința a acestor domni care se cred preoți sfinți…că timp de cel puțin șapte ani de când promovez Sacroterapia acestia nu au considerat-o învățătură greșită, ci tocmai acum, când am plecat în urma presiunilor pe care le făceau asupra mea.

Eram oprit sa nu mai apar la televizor, de a nu vă mai vorbi, au cerut sa nu mai realizez emisiunea pe care cu atata drag o asteptati seara de seara. Am intrat sub ascultarea Bisericii Ortodoxe a Muntenegrului pentru a va putea fi de ajutor mai mult decat inainte. Dumnezeu nu are granite! Este Unul si Sfant! Am devenit primul preot ortodox interzis la televizor de teama creșterii notorietății mele. Asa au procedat si cu pr Arsenie Boca, pr Ioan Iovan, etc…si azi le plang la mormant.

Biserica Ortodoxă Sfânta Maria pe care ați văzut-o unii si ați vizitat-o, au minimalizat-o, numind-o Capelă tocmai pentru a o denigra odată cu numele meu. Această casă a Domnului sfințită și târnosită de vrednicul de pomenire IPS Pimen al Sucevei și Rădăuților, este Biserica unde se infaptuiesc minuni, este locul ales de Sfantului Pangratie care a schimbat vietile sutelor de mii de oameni. Sa nu uitam sa-i pomenim si pe ceilalti sfinti.

Recunoasterea ne-o da Dumnezeu prin bunatatea sufletului, dar acesti domni nu stiu carui Domn slujesc cata vreme promoveaza ura si emit judecati nereale fara valoare. Mai sunt si alti preoti ce cunosc aceasta umilinta, va amintesc de preotul regizor de la Oradea, pedepsit ca a publicat filmul cu adevarul ascuns in spatele mastilor false.

Sa-i ierte Dumnezeu..”, a scris preotul Emilian.

Poziția Bisericii Ortodoxe Muntenegru

Prin Decretul Sfântului Sinod a Mitropoliei Ortodoxe Muntenegru nr. 28/24/2024, preotul Emilian Prodan a fost ales prin votul unanim al membrilor Sfântului Sinod în funcția de Vicar Eparhiot al Mitropoliei Ortodoxe Muntenegru.

Precizăm faptul că anterior acestei numiri, acesta și-a depus cererea de retragere din Biserica Ortoxă Română în baza art. 134 alin.1, lit. c), coroborat cu același art. alin. 4 din “Statutul de Organizare și Funcționare a Bisericii Ortodoxe Române”. La data de 09 aprilie 2024, Episcopia Alexandriei și Teleormanului prin Înalta rezoluție 378/2024 a aprobat cererea de retragere a Preacucernicului Părinte Emilian Prodan informând în acest sens atât Patriarhia Română cât și toate Episcopiile și Arhiepiscopiile din subordinea BOR.

Mitropolia Ortodoxă Muntenegru a încercat o comunicare oficială cu Patriarhia Română, respectiv cu Episcopia Alexandriei și Teleormanului, însă cu părere de rău am constatat că la adresele noastre nu am primit niciun răspuns. Facem precizarea că în ultimile săptămâni Biserica Ortodoxă Muntenegreană a fost jignită și denigrată în mod repetat de BOR în toate informările transmise preoților din această structură religioasă, dar și prin comunicatul emis în data de 16 mai 2024 de către Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Este nedrept să minimalizezi valoarea unei Biserici Ortodoxe Naționale prin cuvinte ce aduc jignire poporului muntenegrean prin afirmații precum “așa zisa Biserică Ortodoxă din Muntenegru”.

Din acest motiv ne vedem obligați să răspundem acuzațiilor ce ne sunt aduse atât nouă cît și preotului Emilian Prodan, pe care NOI – Mitropolia Ortodoxă Muntenegru, prin voia lui Dumnezeu, îl recunoaștem întru totul ca și cleric (preot) al bisericii noastre, prin hirotesie primind distincția de Mitrofor ce îi conferă toate drepturile de slujire clericală.

Potrivit canonului 95 al celui de-al doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol- prin interpretare -, preotul Emilian Prodan nu și-a pierdut dreptul de slujire liturgic câtă vreme a plecat din Biserica Ortodoxă Română prin retragere (voință proprie, nefiind dat afară) și preluat de noi prin Decizia Sfantului Sinod, recunoscându-i calitatea de preot duhovnic în biserica noastră și toate drepturile conferite de această calitate clericală.

Facem precizarea că preotul Emilian Prodan a făcut cunoscută trecerea lui la Mitropolia Ortodoxă Muntenegru, în mod repetat, la toate emisiunile TV la care participă zilnic, pe pagina de Facebook personală, la predici, cât și prin afișarea în biserica Sfânta Maria a unei informări în acest sens astfel încât toți credincioșii cât și publicul larg să cunoască această nouă calitate a sfinției sale. De asemenea, a explicat public modul de retragere din Biserica Ortodoxă Română și nicio clipă nu s-a mai identificat cu aceasta fiind foarte clar în exprimări. Niciodată nu a făcut referire la faptul că a fost trimis de Patriarhul Daniel să slujească în Muntenegru câtă vreme preotul Emilian Prodan a fost ales de NOI.”

Istoria Bisericii Ortodoxe din Muntenegru

În 1993, a luat naștere prima mișcare de restaurare a Bisericii Ortodoxe din Muntenegru, după 73 de ani de dispariție. Acest lucru se întâmplă în contextul dezintegrarii dramatice a Iugoslaviei comuniste. Primul său mitropolit a fost mitropolitul Antonije (Antonio) Abramović și a fost citit Mitropolit în Adunarea Ecleziastică a poporului muntenegrean.
31.10.1993.
care avea să guverneze Biserica Ortodoxă Muntenegreană restaurată, între anii 1993 și 1996.

Mitropolitul Antonije, care fusese călugăr tonsurat la mănăstirea Decani (Kossovo) în 1933, și-ar fi exercitat munca pastorală mulți ani la Biserica Ortodoxă Sârbă, iar începând din exil (în 1961) va ajunge să facă acest lucru. la Biserica Ortodoxă a Americii (OCA) ca arhimandrit – în Canada – Consacrarea sa episcopală a fost hirotonită de doi episcopi ortodocși ucraineni din SUA.

În 1996, după moartea sa, a fost succedat de un alt cleric muntenegrean, care era preotul Miraš Dedeić, care fusese călugăr tunsurat la mănăstirea Sant Antonio Abate din Campo di Carne, Aprilia de către mitropolitul Antonio de Rosso și poartă numele Mihailo.

Părintele Mihailo ar fi fost sfințit Episcopiei de către șapte Episcopi ai Patriarhiei Bulgare, care în acei ani era împărțită în două fracțiuni. Sfințirea sa episcopală a avut loc la 15 martie în orașul Sofia. La scurt timp după consacrarea sa episcopală, schisma din Biserica bulgară a fost rezolvată, iar episcopii consacratori ai Episcopului Mihailo au fost acceptați în rândurile lor în Patriarhia Bulgară, unde își continuă slujba până în prezent.

Episcopul Mihailo a fost citit Mitropolit în Adunarea Ecleziastică a poporului muntenegrean la 31 octombrie 1998 și s-a pensionat la 3 septembrie 2023.

Poziția Bisericii Ortodoxe Muntenegrene a fost întărită substanțial după independența țării în 2006.

Odată cu apariția independenței, Biserica Ortodoxă din Muntenegru a început un proces de întărire și în rândul diasporei sale. În acest context, a fost sfințit Episcopiei la 31 octombrie 2008

Arhimandritul Gorazd Episcopii consacrați ai Episcopului Gorazd au fost:
1.Mitropolitul Mihailo 2.Arhiepiscopul Kattaro Symeon Minihofer
(fost membru al Sinodului Grec al Calendarului Vechi de la Kyprianos. S-a alăturat Bisericii Ortodoxe din Muntenegru în 2006 și a părăsit 02.08.2023 din cauza sănătății)
3. Episcopul Gervasio, Episcopul Nevrokopului, al Sinodului Bulgariei.

La sărbătoarea Sfintei Treimi din 16 iunie 2019, arhimandritul Boris Bojović episcop de Ostrog și Niksic a fost sfințit Episcopiei (actualul Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Muntenegru din 3 septembrie 2023).
Episcopii consacrați ai Episcopului Boris au fost:
1.Mitropolitul Mihailo
2.Arhiepiscopul Simeon
3.Episcopul Gorazd

La 12 noiembrie, arhimandritul Kyryakos, episcopul Magnei Grecia, episcop pentru Italia, a fost sfințit Episcopiei.
Episcopii consacrați ai Episcopului Kyryakos au fost:
1.Mitropolitul Boris
2.Episcopul Kirilo, Episcopul de Kontantiski, al Sinodului Bulgariei.

La 13 noiembrie a fost sfințit Episcopiei arhimandritul Ivan, episcopul Ducleei, episcop vicar al Mitropoliei.
Episcopii consacratori ai Episcopului Ivan au fost:
1.Mitropolitul Boris
2.Episcopul Kirilo, Episcopul de Kontantiski, al Sinodului Bulgariei.
3. Episcop Kyryakos, episcop de Magna Grecia, episcop pentru Italia.

În prezent, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Muntenegru este compus din 3 Episcopi:

1- Preafericitul Mitropolit Boris Arhiepiscop de Cettigne și Mitropolit al Muntenegrului.
2- Episcop Kyryakos al Manga Greciei Episcop pentru Italia
3-Episcopul Duclei Ivan, Episcop vicar al Mitropoliei.
Și 4 preoți care sunt membri ai Sfântului Sinod.

Comments

comentarii

Casa de avocatură Lăpușan & Partners a obţinut pentru a doua oară distincția de „Cluj law firm of the year 2024” în cadrul galei Romanian Legal Awards 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns