fbpx

ÎCCJ a decis: Deschiderea unui cont cu numele altei persoane pe o rețea de socializare este fals informatic. Sesizare din dosarul ”PornHub”

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală de la Înalta Curte a admis sesizarea completului de la Curtea de Apel Brașov, care judecă dosarul penal cu bărbatul care și-a pus fosta iubită pe site-ul PornHub, asimilat unei rețele de socializare în acest caz.

Decizia nr.4/2021: ”Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Brașov – Secţia penală în Dosarul nr. 9010/197/2019, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această  persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează  condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului” și stabilește că:

Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.”

În sesizarea CA Brașov se arăta că ,,instanța înțelege să pună în discuția părților o chestiune în raport de dispozițiile art. 475 din Codul de procedură penală și anume necesitatea sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție cu pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegara unei chestiuni de drept. În acest sens, Curtea are în vedere că, prin actul de sesizare s-a reținut în sarcina incuplatului și a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de fals informatic, instanța de fond a apreciat că fapta descrisă și, în opinia sa, dovedită ar realiza conținutul constitutive al acestei infracțiuni. Prin apelul declarant în cauză, inculpatul afirmă că nu sunt întrunite condițiile de tipicitate ale infracțiunii, sub aspect laturii obiective, în sensul că deschiderea unui cont pe o rețea de socializare de tip Facebook, altfel cum este în cauză și cel de-al doilea site la care se face referire (PornHub – n.red), nu ar reprezenta o faptă de introducere a unor date informatice care să conducă la date necorespunzătoare adevărului”.

Comments

comentarii

Guvernul a decis cine va fi noul prefect la Clujului. Este vorba despre tânărul avocat Tasnádi István Szilárd din UDMR.... Citește mai mult
UBB Cluj-Napoca susține Universitatea București pentru decizia de a exmatricula cei 45 de studenți care au fraudat mai multe examene.... Citește mai mult
Sinucidere șocantă! Un tânăr de doar 23 de ani a fugit gol pușcă prin cartier, iar apoi s-a aruncat de la etajul 6.... Citește mai mult
O nouă dezbatere CIIC va avea loc joi, 4 martie 2021, începând cu ora 17:00. Dezbaterea va fi în mediul online.... Citește mai mult

Lasă un răspuns