Hotărâri de liberare condiționată copy-paste: ”a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale”

Pornind de la cazul fiului unei judecătoare care se află după gratii și care a obținut recent în primă instanță hotărâre de liberare condiționată, CLUJUST a identificat nu mai puțin de opt hotărâri ale aceluiași judecător motivate cu exact aceleași fraze care au atras atenția opiniei publice, începând cu ”a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale”

Autorul celebrei afirmații este judecătorul Sorin Pătrulescu de la Judecătoria Târgu Jiu, despre care am mai scris în ianuarie 2022, când Tribunalul i-a întors o hotărâre motivată la fel de scandalos, prin care punea în libertate un deținut care și-a violat surorile minore, de 9 și 12 ani.

Clujust a găsit opt hotărâri din ultimii 3 ani, în care judecătorul Pătrulescu a folosit următorul paragraf: ”Petentul a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale, considerată etapa de graţie în existenţa oricărui individ , perioada de maximă înflorire, dar când înţelepciunea necesară pentru a lua hotărâri remarcabile în ceea ce priveşte viitorul, adeseori lipseşte, iar voinţa de afirmare şi putere generează convingerea că totul este accesibil şi nu vor exista momente critice. Petentul a ratat cele mai mari oportunități pe care i le oferea viața, iar scenariul unei asemenea vârste nu se mai repetă  şi, fără îndoială, şi-ar dori să poată întoarce timpul şi să excludă acea clipă fatidică ce i-a năruit visele ,fiindcă ceea ce nu s-a făcut/trăit la timp ,nu se va mai face/trăi niciodată.”

De exemplu, printr-o hotărâre din mai 2020 îl punea îl elibera condiționat pe un violator condamnat la 9 ani închisoare. Instanța de control judiciar a admis contestația parchetului și a respins liberarea, motivând astfel:

”Esențial pentru acordarea beneficiului liberării condiționate, în afară de executarea fracției legale de pedeapsă în regim semideschis sau deschis este constatarea instanței că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate, în sensul că timpul executat din durata pedepsei este suficient pentru a nu exista temerea că cel condamnat va comite o nouă infracțiune și că astfel scopul pedepsei a fost atins. Astfel, tribunalul constată că nu sunt îndeplinite condiţiile privind acordarea liberării condiţionate cerute de art.100 alin. 1 C.pen. şi art. 95-97 din Legea nr. 254/2013 şi că nu ar fi oportună la acest moment acordarea liberării condiţionate, timpul executat nefiind suficient pentru însuşirea scopului educativ şi preventiv al pedepsei, prin raportare la durata pedepsei, cu atât mai mult cu cât, deşi gravitatea faptei nu reprezintă un criteriu pentru aprecierea temeiniciei unei cereri de liberare condiţionată, dovezile de îndreptare se raportează şi la aceasta, persoana condamnată aflându-se în executarea unei pedepse de 9 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol. În raport de cele expuse se conchide că perioada de detenţie nu a fost suficientă pentru îndreptarea şi reinserţia socială a condamnatului, împrejurare care justifică amânarea liberării condiţionate la data de 22.07.2020.”

Hotărârile cu ”perioada cea mai frumoasă a vieții” ale judecătorului de la Judecătoria Târgu Jiu sunt:

Hotarâre nr. 669/2020 din 26.05.2020

Hotarâre nr. 101/2021 din 26.01.2021

Hotarâre nr. 1140/2021 din 21.09.2021

Hotarâre nr. 1191/2021 din 28.09.2021

Hotarâre nr. 459/2022 din 12.04.2022

Hotarâre nr. 814/2023 din 06.06.2023

Hotarâre nr. 861/2023 din 13.06.2023

Hotarâre nr. 1004/2023 din 11.07.2023

Comments

comentarii

Un accident rutier a avut loc, marți, la Căianu Mic, în Cluj. O mașină s-a răsturnat, iar în urma accidentului un bărbat a murit.... Citește mai mult
Kimberly Cheatle, directoarea Serviciului Secret al Statelor Unite, și-a anunțat demisia în contextul investigațiilor privind tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump. Incidentul șocant a avut loc la un miting electoral în Pennsylvania la începutul acestei luni.... Citește mai mult

Lasă un răspuns