Registrul Național de Publicitate Mobiliară – RNPM (fosta Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare – AEGRM) are un singur site – rnpm.ro. Avocatul Ciprian Bara, agent al operatorului UNBR în piața RNPM, deține site-urile rnpm.eu, rnpm.info, rnpm.com, e-rnpm.ro, ernpm.ro, ernpm.com, registrulnationaldepublicitatemobiliara.ro, toate fiind redirecționate către aegrm.ro (tot al lui Bara), adică site cu denumirea și abrevierea exacte pe care le-a avut mulți ani instituția din subordinea Ministerului Justiției. Mulți și acum îi zic AEGRM, nu RNPM. Mai mult, cabinetul de avocat Bara Ciprian a înregistrat la OSIM, în 2013, marca AEGRM!
Site-urile menționate mai sus sunt înregistrate la Registrul de Domenii RoTLD pe cabinetul de avocat Bara Ciprian.
Acesta este vizat, alături de UNBR, de investigația anunțată recent de Consiliul Concurenței privind practici neconcurențiale între avocații-agenți ai operatorului UNBR în piața RNPM. Bara deține, de departe, cea mai mare cotă de piață dintre avocații-agenți, de peste 38 la sută. Vorbim de o piață de milioane de lei.
Aceeași informați se repetă la toate site-urile înșirate mai sus. Probabil că mai sunt combinații de denumiri și terminații pe care nu le-am identificat.
În acest condiții, ne întrebăm de ce reprezentanții RNPM și ai Ministerului Justiției tac și nu iau nicio măsură pentru a opri această practică? Mai ales că același avocat a înregistrat la OSIM din 2013 marca ”AEGRM”, adică exact cum se numea înainte Registrul Național de Publicitate Mobiliară, care este o entitate publică.
Dovada înregistrării AEGRM la OSIM
Interdicție expresă prevăzută în Legea nr.297/2018 privind publicitatea mobiliară
Articolul 39 alin. (1) din Legea 297/2018 prevede: „Constituie abateri disciplinare ale operatorilor/agenţilor autorizaţi:
g) construirea unei pagini de internet proprii de prezentare a activităţii astfel încât să inducă în eroare publicul utilizator ori să creeze confuzie cu pagina de internet a Registrului, prin aspectul general al paginii, prezentare, însemne oficiale folosite, denumiri, imagini, figuri sau alte caracteristici relevante;
c) încălcarea regulilor privind concurenţa stabilite prin acte normative şi administrative specifice;
Fapta constituie abatere disciplinară conform art. 39 alin.(1) lit. c) și g) din Legea nr.297/2018 iar constatarea acesteia intră în atribuțiile Autorității de Supraveghere conform art. 5 alin.(3) lit. g) din Legea nr.297/2018 și în plus Autoritatea de Supraveghere are obligația sesizării Consiliului Concurenței conform art. 5 alin.(3) lit. f) din Legea nr.297/2018, astfel încât Consiliul Concurenței să poată dispune conform art. 31 alin. (1) și (2) din Legea nr.11/1991:
„a) încetarea practicilor de concurenţă neloială, pe durata soluţionării sesizării;
b )interzicerea practicilor de concurenţă neloială;”
UNBR răspunde în solidar
La art. 38 din legea 297/2018, se dispune: „Operatorii, birourile teritoriale proprii, precum și agenții împuterniciți ai acestora răspund în desfășurarea activității lor disciplinar, civil sau penal, după caz.”
Am încercat să obținem un punct de vedere din partea avocatului Ciprian Bara, dar nu ne-a răspuns la apel și mesaj.