Strategia națională privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021 – 2025 – „Criminalitatea nu este profitabilă!” și Planul de acțiune pentru implementarea acesteia, inițiate de Ministerul Justiției, au fost adoptate în ședința de Guvern din 25 august 2021.
Conform Notei de fundamentare, actul normativ vizează instituirea unui cadru strategic care urmărește ca, până în anul 2025, România să beneficieze de o identificare, administrare și valorificare responsabile și sustenabile a bunurilor indisponibilizate și confiscate în timpul procesului penal, orientate spre prevenție și reutilizarea activelor provenite din infracțiuni în scopuri sociale și consolidarea instituțiilor dedicate luptei împotriva corupției la nivel înalt și a criminalității organizate.
Strategia propune consolidarea mecanismelor de coordonare inter-instituțională, în special prin întărirea rolului ANABI de autoritate responsabilă în domeniu (prin consolidarea mandatului său instituțional), interoperabilitate și o mai bună comunicare bazată pe proceduri comune.
Funcțiile ANABI vor fi consolidate prin: dobândirea statutului de autoritate competentă cu acces la registrul conturilor bancare; competența de a valorifica bunurile mobile aflate în administrarea sa în urma unei hotărâri definitive de confiscare (bună practică întâlnită de exemplu în SUA, Franța, Spania); competența de a valorifica bunurile imobile indisponibilizate pe parcursul procesului penal, la cererea sau cu acordul proprietarului (bună practică întâlnită de exemplu în Franța, Regatul Țărilor de Jos, Spania).
Totodată, Strategia are în vedere o mai mare implicare a ANABI în ceea ce privește desfășurarea activităților incidente luării și punerii în aplicare a măsurilor asigurătorii instituite în cursul urmăririi penale, precum și reglementarea expresă a posibilității cooptării specialiștilor ANABI în echipele comune de anchetă (JIT) constituite în temeiul Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.
De asemenea, Strategia susține consolidarea colaborării inter-instituționale naționale prin operaționalizarea conexiunii ANABI la rețeaua SIENA (prin acces direct) pentru securizarea, via EUROPOL, a comunicațiilor; includerea ANABI în lista autorităților competente a primi acces direct sau indirect la „Semnalările privind bunuri căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale” din Sistemul Informatic Național de Semnalări (SINS); reglementării dreptului ANABI de a administra stocuri de marfă cu o valoare a stocului de peste 300.000 Euro, echivalent în lei.
Consolidarea cooperării inter-instituționale bazată pe interoperabilitate se va realiza prin:
– operaționalizarea Sistemului Național Integrat de Evidență a Creanțelor provenite din Infracțiuni (ROARMIS), un instrument de lucru care conduce la unificarea practicii la nivel național referitoare la evidența creanțelor provenite din infracțiuni prin colectarea şi agregarea standardizată a datelor şi indicatorilor relevanți.
– testarea într-un proiect pilot a unificării procedurilor de valorificare în mediul online în utilizarea și de către ANAF a platformei ANABI de valorificare a bunurilor provenite din infracțiuni.
În vederea creșterii ratei de executare a ordinelor de confiscare dispuse în materie penală, Strategia propune și alte măsuri asociate diferitelor etape ale procesului penal: aprobarea unor metodologii și proceduri de lucru pentru desfășurarea activităților incidente luării și punerii în aplicare a măsurilor asigurătorii instituite în cursul urmăririi penale, respectiv identificării de active în jurisdicții străine, consultarea ANABI anterior sesizării cu valorificarea anticipată a bunurilor mobile cu regim special de valorificare /circulație, planificarea sechestrelor, identificarea, administrarea și valorificarea bunurilor de lux și o regândire a cazurilor speciale de valorificare cu scopul asigurării unei rentabilități maxime a vânzării la un cost minim, prin raportare la bunele practici utilizate de state cu experiență în domeniu (SUA, Regatul Țărilor de Jos, Belgia); ; măsuri administrative care urmăresc o cât mai bună valorificare: vânzarea în loturi mari și extinderea licitațiilor online care va fi facilitată și cu ajutorul unei aplicații mobile dedicate.
Conform ministrului justiției, Stelian Ion, principalele schimbări preconizate prin strategie sunt:
- identificarea activelor în jurisdicții străine – inclusiv off-shore prin intermediul ANABI. Toate aceste demersuri se pot realiza prin implicarea ANABI – în calitate de Oficiu ARO – în fazele incipiente ale dosarelor penale, inclusiv în echipele comune de anchetă (JIT). În prezent, în exercitarea mandatului legal de identificare active în străinătate, ANABI cooperează activ cu peste 70 de jurisdicții, inclusiv de tip off-shore.
- accesul imediat şi direct al autorităților judiciare competente şi ANABI la registrele publice relevante pentru luarea măsurilor asigurătorii (registrul conturilor bancare spre exemplu).
- realizarea investigațiilor financiare de către specialiști, fapt ce implică o consolidare a structurilor cu această misiune din cadrul unităţilor de parchet şi unităţilor de poliţie judiciară.
- abordarea integrată de tip task force care să asigure alocarea de resurse adecvate în termen scurt pentru identificarea, preluarea, expertizarea, evaluarea, administrarea sau după caz valorificarea anticipată a bunurilor sechestrate.