fbpx

Grupul ECR: Viitorul Europei ar trebui să se bazeze pe o Europă a națiunilor suverane, care cooperează și se ajută reciproc

Grupul ECR (Conservatori și Reformiști Europeni) din Parlamentul European consideră că viitorul Europei ar trebui să se bazeze pe o Europă a națiunilor suverane, care cooperează și se ajută reciproc, este mesajul primului panel al conferinței ”Viitorul Europei – O nouă speranță”, organizată la București în 26 februarie.

În primul panel al conferinței moderate de vedeta radio/TV Liana Stanciu, au luat cuvântul Cristian Terhes – Europarlamentar, Lider al delegatiei Romaniei in Grupul ECR din Parlamentul European, Vicepreședinte PNȚCD, Raffaele Fitto – Europarlamentar, Italia, Co-Presedinte al Grupului ECR, Angel Dzhambazki – Europarlamentar, Bulgaria, Lider al Delegatiei VMRO in Parlamentul European și Aurelian Pavelescu– Presedinte PNȚCD.

În ultimii ani, românii au început să aibă tot mai puțină încredere în instituțiile Uniunii Europene și mai multă în cele românești. Încrederea românilor în UE a scăzut cu 25% în 2015-2016.

„După 20 și ceva de ani, Europa a trecut prin câteva crize, cea mai recentă fiind actuala criză de COVID-19. Oamenii își dau seama încet că dacă în ultimii ani s-a considerat că cineva din afara propriei țări are cea mai bună soluție pentru problemele și crizele cu care țara se confruntă, iată că actualele crize dovedesc că cele mai bune soluții le au autoritățile care sunt mai aproape de cetățeni. Dacă ne uităm la nivelul de încredere, inclusiv în România sau la nivelul UE, cetățenii europeni au mai mare încredere în primarii lor sau parlamentarii lor decât în miniștrii și mai mare încredere în miniștrii decât în instituțiile europene. Cu cât o autoritate publică este mai departe de cetățean, cu atât încrederea în autoritatea respectivă scade.  (…) Un număr mare de români au devenit interesați de noțiunea suveranității. Încet, dacă România a fost țara cu cea mai mare încredere în Uniunea Europeană, în ultimii ani o să vedem că, începând cu 2015, încrederea românilor în UE scade. În 2015-2016, încrederea în UE a scăzut cu circa 25% în România. Este un factor de îngrijorare, iar faptul că tot mai mulți oameni se preocupă de ceea ce înseamnă națiune, țară și suveranitate este un plus pentru noi, este poziția grupului din care și PNȚCD-ul face parte”,  a explicat Cristian Terheș.

„Experimentul România”, precum Aurelian Pavalescu, președinte PNȚCD, numește apartenența țării noastre la UE, a dus la distrugerea țării – România a rămas fără industrie, iar 5 milioane de români au plecat la muncă în străinătate:

„Vorbim despre experimentul numit România. S-a ajuns la un fel de dezbateri sterile pe care mulți oameni nu le înțeleg, despre proiecte și promisiuni care nu au acoperire în realitate. Generația mea a dat jos comunismul. Prieteni de-ai mei au murit împușcați. A fost o revoluție sângeroasă. Atunci exista un singur obiectiv – revenirea României în matca europeană și ieșirea din gulagul comunist, estic, al Uniunii Sovietice. O generație s-a sacrificat în 1989. Nu e vorba de povești, ci de o realitate cumplită. Am sperat ca venind spre Europa ceva frumos să se întâmple. PNCȚD s-a dus spre acest proiect și au fost primii care au militat pentru integrarea în Uniunea Europeană. Ce s-a spus atunci? Veniți în Europa națiunilor, fondatorilor, a valorilor, familiilor. (…)

Ne trezim acum la 31 de ani să facem un mic bilanț și acesta este experimentul numit România. După 31 de ani, nu mai avem industrie, deloc, România nu mai are agricultură, sănătatea și învățământul sunt în colaps, justiția este controlată și politizată de serviciile secrete, dar ce-i mai tragic e că 5 milioane de români au fost obligați să își părăsească țara ca să își caute de muncă, cel mai mare episod din istorie.”

Deși România este bogată în resurse, de cele mai multe ori a sfârșit la capătul clasamentului, chiar dacă a urmat drumul indicat de la Bruxelles.

„Fiecare țară are specificul ei, dar pot să spun că România este și a fost cel mai cumplit experiment în UE. Într-un mod a ajuns mereu pe ultimele locuri deși avem printre cele mai mari resurse.  (…) Națiunea este pur și simplu destructurată. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva într-una dintre cele mai bogate țări în resurse din Uniunea Europeană? Avem aur, metale rare, pământ bun, păduri, resurse enorme. Cum a fost posibil să se ajungă ca milioane de oameni să nu își mai găsească loc de muncă în țară, să avem un popor îmbătrânit și o națiune destructurată pe cale de dispariție, din moment ce politicienii noștri au urmat drumul cui? Drumul indicat de cei de la Bruxelles care spuneau «trebuie să privatizați, să schimbați aici, acolo» și s-a schimbat.”

Aurelian Pavalescu consideră că România a ajuns într-un punct critic deoarece Uniunea Europeană și-a schimbat ideologia. El face o comparație între comportamentul abordat de UE în prezent și cel pe care Uniunea Sovietică l-a abordat în vremurile negre din România, în urmă cu câteva decenii.

„Suntem acum într-o situație critică de colaps a națiunii. Motivul pentru care am ajuns aici este pentru că Uniunea Europeană și-a schimbat ideologia. De la ideologia fondatorilor a trecut la neomarxism globalist, agresiv, de distrugere a națiunilor, a religiilor, a identității naționale, în interesul marilor corporații și a unei tehnocrații globale. Suntem azi într-o situație critică în care vechea utopie comunistă revine sub o altă formă. Ce spuneau comuniștii? «Vrem să facem omul nou, omul fără memorie. Proletarul, omul fără Dumnezeu». Același lucru îl spun comisarii noștri de la Bruxelles: «Nu mai este nevoie de Dumnezeu, nu mai este nevoie de memorie, schimbăm cărțile de istorie, atacăm Bisericile, atacăm religiile, familiile». (…) E vorba de realitate. Suntem o națiune destructurată. Vorbim de suveranitate care este în Constituția noastră și a tuturor statelor europene. Cu ce drept niște birocrați care nu au în spatele lor votul popoarelor spun: «cine reclamă că este suveranist, este eurosceptic»”.

România a rămas și fără specialiști, care au fost „preluați” în alte țări europene, după terminarea studiilor în instituțiile de învățământ românești.

„Ne-au furat muncitorii calificați – cei care au învățat în școli și universități, pe banii statului român, au fost preluați în țările bogate. Nu mai avem medici, cercetători, nu mai avem absolut nimic. Este o situație care nu mai poate continua nu pentru că noi vrem sau nu vrem. Au început mișcările identitare și suveraniste de jos în sus. Oamenii nu mai așteaptă nici măcar lideri politici care să le propună un drum.”

Cristian Terheș a explicat că una dintre problemele importante în UE este faptul că mereu s-a încercat aplicarea unor soluții universale, lucru care devine imposibil când fiecare țară are câte o problemă specifică, diferită de celelalte.

„În ultimii ani, această birocrație de la Bruxelles a încercat să vină cu soluții pentru toată lumea, ceea ce nu se poate. E imposibil. În Bulgaria au probleme cu migranții ilegali, Italia are probleme cu migranții, dar dacă mergi în Spania, Portugalia, iată în România avem propriile probleme care pentru cei de la Bruxelles pot părea mici, insignificante în raport cu alte probleme ale UE, dar pentru noi problema respectivă este importantă. Și am ajuns în momentul în care decizii cruciale, inclusiv cele care țin de România, ajung să nu mai fie abordate și soluționate pentru că scad la vot. Pun problemele de-o parte și înseamnă că dacă le pun de-o parte nu mai există pentru ei. Acesta este motivul pentru care sunt tot mai multe voci care vin de jos în sus, de la oamenii simpli care spun «nu se mai poate, ceva e nevoie să se schimbe». Aici cred că este menirea noastră și ca partid în România, dar și ca grup politic în Parlamentul European – de a fi vocea acestor cetățeni care își cer drepturile.”

Panel II – Viitorul Europei este mai mult control local 
• Cristian Terhes – Europarlamentar, Lider al delegatiei Romaniei in Grupul ECR, din Parlamentul European, Vice-President PNTCD
• Władysław Ortyl – Polonia, Presedinte al Regiunii Podkarpackie si Presedinte al Grupului ECR la Comitetul Regiunilor
Panel III  – Viitorul Europei este protejarea drepturilor fundamentale
• Cristian Terhes – Europarlamentar, Lider al delegatiei Romaniei in Grupul ECR, din Parlamentul European, Vice-President PNTCD
• Silvia Uscov – avocat, Romania, Managing Partner Uscov si asociatii
• Elena Radu – avocat, Romania
• Silvana Racoviceanu – avocat, Romania, Vicepresedinte al Asociatiei pentru Dialog si Solidaritate al Avocatilor (ADSA)

Conferința integrală

Comments

comentarii

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 14,96% în luna iulie a acestui an, de la 15,1% în iunie, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creșteri mari se înregistrează la ulei și cartofi.... Citește mai mult
Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că inspiraţia şi norocul vor decide calificarea în partida cu Şahtior Soligorsk din manşa secundă a turului 3 preliminar al Conference League.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!