fbpx

Ghidul tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca 2019. Vezi care e strada cu cele mai valoroase tranzacții și unde au fost cele mai multe

A fost lansată cea de a șaptea ediție a Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare din Cluj-Napoca“, un proiect unic în România, care oferă o oglindă fidelă a realității tranzacțiilor pe una dintre cele mai dinamice piețe imobiliare din țară.

Ediția a 7-a a Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare, realizat de către compania Veridio, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca este bazată pe informațiile colectate de Primărie din contractele imobiliare de vânzare-cumpărare în anul 2019.

Conform Ghidului, piața imobiliară din Cluj-Napoca a cunoscut și în anul 2019 o activitate intensă, cu tranzacții imobiliare de aproape 680 mil. EUR, în creștere cu 6% față de anul precedent. Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor în 2019 a fost de 1.362 euro/mp, în creștere cu peste 5,5% față de anul 2018, Cluj-Napoca rămânând orașul din România cu piața imobiliară cea mai efervescentă după criza imobiliară care a debutat acum 11 ani. Interesul crescut pentru acest pol de dezvoltare al țării provine într-o proporție semnificativă din județele apropiate, precum Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Sălaj, Mureș și Satu Mare, astfel că peste 28% din cumpărătorii din anul 2019 vin din alte județe ale țării, iar doar sub 2% provin de peste granițe.

– Valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare în anul 2019 a fost de aproape 679 mil. EUR, mai mult decât dublă comparativ cu anul 2014, respectiv 284 mil. EUR.

– În anul 2019 valoarea totală a tranzacțiilor a crescut cu 6% față de anul precedent, respectiv cu 14% față de anul 2017.

– Ponderea cea mai semnificativă din totalul de 642 mil. EUR au reprezentat-o apartamentele, cu 61% din total.

– Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor tranzacționate în anul 2019 a fost de 1.362 EUR/mp, cu 6% mai mare față prețul mediu pe metru pătrat de 1.287 EUR/mp înregistrat în anul 2018.

– 70% dintre cumpărători provin din județul Cluj, pe când puțin peste 28% vin din alte județe ale țării, iar sub 2% provin de peste granițe.

Cele mai…

– Strada Al. Vaida Voevod este strada cu cele mai valoroase tranzacții (~45 mil. EUR), iar strada Soporului a înregistrat cele mai numeroase tranzacții (550 tranzacții).

– Cartierul cu cele mai puține tranzacții este cartierul Făget iar cel cu cele mai puțin valoroase tranzacții este cartierul Plopilor.

– Cele mai multe tranzacții (967) s-au înregistrat în luna septembrie, iar cea mai mare valoare lunară a tranzacțiilor s-a înregistrat în luna octombrie, aprox. 78,8 mil. EUR.

– Cel mai frecvent au fost tranzacționate parcele de teren cu suprafețe mai mari de 1.000 mp.

– Cel mai des au fost tranzacționate apartamente cu suprafețe utile cuprinse între 35 și 55 mp.

– Cea mai scumpă casă tranzacționată este localizată în Zorilor, în zona străzii Eugen Ionesco, tranzacția fiind încheiată la 1,15 mil. EUR.

– Cel mai scump teren a fost tranzacționat în cartierul Sopor la 1 mil. EUR.

– Mănăștur a fost cartierul cu cele mai multe tranzacții (997 tranzacții), iar Centru este zona cu cele mai valoroase tranzacții (~88,3 mil. EUR).

– Cea mai valoroasă tranzacție a fost realizată de către o persoană juridică și include o clădire de tip comercial în valoare de peste 12,5 mil. EUR amplasată în zona străzii Al. Vaida Voevod.

– Achizițiile persoanelor juridice reprezintă 21,8% din valoarea tranzacțiilor.

– Top 10 cele mai valoroase tranzacții PJ însumează peste 28% din cele aprox. 148,1 mil. EUR tranzacționate de PJ în 2019.

– Aproximativ 70% din volumul tranzacțiilor realizate au avut un cumpărător local (jud. Cluj).

Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare din Cluj-Napoca – ediția a VII-a poate fi consultat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, www.primariaclujnapoca.ro, accesând acest link.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina