fbpx

RIL admis referitoar la suspendarea dizolvării sau lichidării persoanelor juridice

ICCJ a pronuntat Decizia recurs în interesul legii nr.18 în dosarul nr.459/1/2020 din data de 7 septembrie 2020 cu privire la art. 493 alin.(1) lit.a) din Codul de procedură penală.

În ședința din 7 septembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii a admis un recurs în interesul legii, stabilindu-se că în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 493 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală:

,,Interdicția inițierii ori, după caz, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice nu vizează şi dizolvarea, respectiv lichidarea în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.”

Decizia nr.18 în dosarul nr.459/1/2020 a fost data ca urmare a înregistrării sesizării din data de  17.02.2020, având următorul conținut: Recurs în interesul legii privind interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 493 alin. (1) lit. a) din C. proc. pen. în privința procedurii de insolvență a persoanelor juridice prevăzută de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, așa cum rezultă din comunicatul  din 17 februarie 2020 privind aplicarea de către judecătorul de drepturi și libertăți, respectiv judecătorul de cameră preliminară a interdicției de inițiere ori, după caz, de suspendare a procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice, afișat pe site-ul ICCJ.

Art. 493 alin.(1) li.a) din Codul de procedură penală are următorul conținut:

(1)     Judecătorul de drepturi și libertăți, în cursul urmăririi penale, la propunerea procurorului, poate dispune, dacă există motive temeinice care justifică suspiciunea rezonabilă că persoana juridică a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală și numai pentru a se asigura buna desfășurare a procesului penal, una sau mai multe dintre următoarele măsuri:

a)   suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice, începută anterior sau în cursul urmăririi penale

Comments

comentarii

HOROSCOP 4 august 2021. Află ce zodie va primi o sumă mare de bani și ce nativ este arogant cu persoanele din jur.... Citește mai mult
Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit, marți, despre proiectul care prevede realizarea metroului de la Cluj, precizând că acesta este unul care „are maturitate”, fiind cuprins în PNRR.... Citește mai mult
Divizia 4 Infanterie „Gemina” sărbătorește 105 ani de istorie și tradiție militară.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!