fbpx

Gestul de protest de la Cluj a fost dus la extrem la București: Avocat cu cagulă în sală!

Gestul avocatei din Cluj care și-a pus cagulă câteva clipe pe holul Curții de Apel Cluj în 15 mai, în semn de protest față de măsurile exagerate (între timp anulate în parte), a fost preluat și dus la extrem de un avocat din București, care, ieri, a stat cu cagulă în sala de judecată.

Avocatul Bogdan Ioan Todoran din Baroul București a ales să protesteze faţă de obligaţia de a purta mască în spaţiile închise prin purtarea cagulei.

În primul rând, avocatul este nemulţumit că oralitatea din sala de judecată rămâne un principiu ce nu poate fi respectat cu mască. „Efectiv se creează o barieră fizică în comunicare, mai ales în expunerea argumentelor avocaţilor care depăşesc două-trei fraze.  Apare o stare de disconfort, atât fizic, cât şi psihic, în situaţii similare fiind şi judecătorii, procurorii, grefierii. Ţi se aburesc şi ochelarii, din cauza respiraţiei în spaţiul închis de mască, astfel că eşti nevoit să renunţi la ei – un alt motiv de iritare: nu poţi nici să vorbeşti, nici nu mai vezi bine”, a spus avocatul, pentru MEDIAFAX.

Bogdan Ioan Todoran mai spune că un alt motiv este unul filosofic. În viziunea sa, omul mascat a fost întotdeauna răufăcătorul, hoţul, tâlharul, banditul, cel care are ceva de ascuns, nu atât fapta, cât identitatea: „În Procesul lui Kafka cel mai bine păzit secret al justiţiei era identitatea judecătorului. Mascarea, ascunderea feţei, ascunderea omului după o mască depersonalizează actul de justiţie şi pe judecători, procurori, avocaţi, grefieri. De la mască vine şi mascarada – actul de justiţie este solemn şi, mai ales, public, nu o organizare ridicolă de oameni posesori de temperatură legală şi travestiţi (cu mănuşi, botoşei şi măşti, cum au plusat unele instanţe)”.

Apărătorul mai subliniază că toate aceste decizii sunt luate de guvernanţi, dar şi de colegiile de conducere ale instanţelor „exclusiv pe bază de frică”.

„Există doar o logică a spaimei de necunoscut, o teamă ridicolă în faţa morţii ce pândeşte din respiraţia celui de lângă tine, abordată prin abandonarea democraţiei şi a statului de drept în favoarea unei dictaturi pseudo-sanitare”, mai precizează avocatul Todoran.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina