fbpx
Pădurea administrată de OS Silva Borșa este în picioare, față de celelalte

Garda Forestieră Cluj, pentru unii mumă, pentru alții ciumă DOCUMENTE EXPLOZIVE

CLUJUST vă prezintă un referat de declinare de competență către DNA Cluj, în care un inspector de poliție scrie îngroșat că ”o suprafață de 1500 ha de pădure a fost tăiată integral, cu consecința prejudicierii Statului Român cu suma de 35-40 milioane euro”!! Pădurea era în Parcul Național Munții Maramureșului. Deci Garda Forestieră Cluj nu a aflat de sute de TIR-uri cu lemne ca să oprească jaful, dar aceeași Gardă controlează din greu și trage la răspundere un ocol privat pentru o cioată și un prejudiciu de 230 de lei! Miza: Pădurea ocolului privat OS Silva Borșa este (încă) în picioare.

Un inspector de poliție curajos de la IPJ Maramureș a întocmit în 2010 un referat în care arată că din zona Țibău, despre care Clujust a scris numeroase articole, s-au tăiat ilegal 700-900 mii metri cubi! Citiți referatul de mai jos și vă cruciți!

 

Este clar că atâta lemn nu putea fi furat fără complicitatea autorităților în domeniu, care află de la prima căruță cu lemne care iese din pădure. Dacă se dorește. Dovada mai jos. La un control în pădurea administrată de OS Silva Borșa SRL, s-a găsit într-o zonă o cioată nemarcată (prejudiciu 230 de lei), iar în altă zonă trei cioate! Cei de la OS Silva Borșa se plâng că au numeroase cotroale și că se dorește ca pădurea administrată de ei să ajungă la ocolul de Stat.

 

CE a lansat procedura de infrigment împotriva României pentru că nu s-au oprit tăierile!

În 2 iulie, Comisia Europeană a avertizat România în privința exploatărilor ilegale de lemn, a calității aerului și a nedesemnării unor arii protejate care să fie incluse într-o rețea europeană, în cadrul procedurilor de infringement deja lansate. CE a acordat țării noastre termene cuprinse între o lună și trei luni pentru a soluționa aceste probleme, în caz contrar urmând să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Dacp CE trimite România în fața Curții de Justiție a UE (CJUE), atunci se solicită sancțiuni financiare pentru că România nu a comunicat măsurile de transpunere în legislația națională a Directivei din 2015 privind mărcile (Directiva (UE) 2015/2436).

Statele membre au fost obligate să comunice aceste directive până la data de 14 ianuarie 2019. Autoritățile române mai primiseră un avertisment și în luna februarie a acestui an din cauză că nu a reușit să pună capăt exploatărilor forestiere ilegale.

„Comisia îndeamnă insistent România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (Regulamentul (UE) nr. 995/2010), care interzice producerea și introducerea pe piața UE a produselor obținute din bușteni recoltați în mod ilegal. Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal.

În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva privind habitatele și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu. De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei privind habitatele și a Directivei privind păsările”, anunță Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns