fbpx

Frumoasa actriță și model, Intisar al-Hammadi, supusă unui proces inechitabil și abuziv, riscă să fie condamnată pentru fotografiile publicate, catalogate ca ,,act indecent”

Human Rights Watch denunță procesul inechitabil care se desfășoară împotriva unei actrițe și model yemenite, Intisar al-Hammadi, de către autoritățile Houthi, susținând că există o serie de nereguli și abuzuri.

În iunie, autoritățile houthi au prezentat-o pe tânăra, Intisar al-Hammadi, în vârstă de 20 de ani, de două ori în fața instanței West Municipality (Sanaa) pentru presupuse acuzații de comitere a unui act indecent și deținere de droguri, a declarat avocatul ei pentru Human Rights Watch.

Avocatului său i s-a refuzat accesul la dosar deși acesta a fost desemnat să o apere pe tânără încă din luna martie, totodată autoritățile suspendându-i acestuia, la sfârșitul lunii mai, dreptul de a se prezenta în instanță, ca sancțiune pentru comentariile publice pe care le-a făcut asupra cazului, a spus avocatul.

Surse au declarat pentru Human Rights Watch că autoritățile houthi au obligat-o pe Al-Hammadi, în timpul interogatoriului, să semneze un document în timp ce era legată la ochi și s-au oferit să o elibereze dacă va colabora cu autoritățile.

Autoritățile houthi au amenințat-o, de asemenea, că o vor supune unui „test de virginitate”.

„Procesul nedrept al autorităților Houthi împotriva lui Intisar al-Hammadi, pe lângă arestarea arbitrară și abuzul împotriva ei în detenție, este un memento clar al abuzului cu care se confruntă femeile în mâinile autorităților din Yemen”, a spus Michael Page, deputat Director în Orientul Mijlociu la Human Rights Watch. „Autoritățile Houthi ar trebui să-i asigure drepturile la un proces echitabil, inclusiv accesul la acuzațiile și dovezile împotriva ei, astfel încât să poată contesta și ar trebui să renunțe imediat la acuzațiile atât de vaste și vagi încât să fie arbitrare”.

Cine este Intisar al-Hammadi

Al-Hammadi, născută dintr-un tată yemenit și o mamă etiopiană, a lucrat ca model timp de patru ani și a apărut în două seriale TV yemenite în 2020. Rudele sale au declarat pentru Human Rights Watch că este singura întreținătoare a familiei sale de patru persoane, inclusiv a tatălui ei, care este orb, și a fratelui ei cu dizabilități fizice.

În interviurile TV din 2020, al-Hammadi a afirmat că îi place mai mult munca de model decât actoria și că s-a confruntat cu rasismul din industria de modelling datorită culorii pielii sale.

Declarații despre cazul tinerei

În lunile mai și iunie, Human Rights Watch a intervievat două dintre rudele tinerei al-Hammadi în Yemen, pe avocatul lui al-Hammadi, Khaled al-Kamal, doi martori care au vizitat-o pe Al-Hamadi în închisoare și trei grupuri pentru drepturile omului care documentează cazul său. Human Rights Watch a solicitat opinii Ministerelor de Interne și Afacerilor Externe controlate de Houthi și Biroul Procurorului General, dar nu a primit niciun răspuns.

Avocatul lui Al-Hammadi a declarat că, pe 20 februarie, forțele Houthi au oprit mașina în care mergea tânăra cu alte trei persoane în Sanaa și le-au arestat pe toate trei. După ce forțele Houthi au legat-o la ochi atât pe al-Hammadi cât și pe prietena sa, le-au dus în clădirea de anchete penale, unde le-au ținut pe amândouă timp de 10 zile, fără acces la lumea exterioară. Rudele sale au declarat că au căutat-o ​​în acea perioadă, dar că autoritățile Houthi nu le-au dezvăluit unde se află.

În martie, autoritățile au transferat-o la închisoarea centrală din Sanaa. Avocatul său a susținut că autoritățile au arestat-o ​​pentru că aceasta s-ar fi aflat într-o mașină cu un bărbat acuzat de trafic de droguri: „Telefonul i-a fost confiscat, iar fotografiile ei de model au fost interpretate ca un act de indecență și, prin urmare, ea este o prostituată [în ochii Autoritățile houthi]. ”

Avocatul a adăugat că gardienii închisorii au abuzat-o verbal, numind-o „curvă” și „sclavă”, din cauza pielii ei închise la culoare și a originii etiopiene.

Parchetul general și autoritățile judecătorești au refuzat să-i ofere avocatului o copie a listei cu acuzațiile împotriva tinerei.

Cazul tinerei a fost transferat în luna iunie în instanță, unde s-au desfășurat ședințe de judecată în 6 și 9 iunie .

Avocatul a declarat pentru Human Rights Watch că autoritățile au renunțat la planurile pentru supunerea forțată a tinerei unui „test de virginitate”, după ce Amnesty International a emis la 7 mai o declarație prin care a condamnat o astfel de practică.

„Testarea virginității” este recunoscută la nivel internațional ca o încălcare a drepturilor omului, considerată ca o formă de tratament crud, inuman și degradant, violență de gen și discriminare. Organizația Mondială a Sănătății  a declarat că „testele de virginitate”  nu au validitate științifică și că lucrătorii din domeniul sănătății nu ar trebui să le efectueze niciodată. Autoritățile houthi ar trebui să înceteze imediat această practică abuzivă și să interzică oricui să efectueze o astfel de procedură, relatează Human Rights Watch.

Avocatul modelului yemenit susține că un om înarmat pro-houthi l-a amenințat pe data de 27 aprilie în timp ce se afla într-o cafenea din Sanaa: „Un bărbat în haine simple a venit la mine și m-a întrebat dacă sunt avocatul lui Intisar al-Hammadi și am spus că da, apoi mi-a spus că eu și familia mea vom plăti prețul dacă nu renunț la cazul lui Al-Hammadi. ”

Avocatul a declarat, conform susei citate că, pe 26 mai, a primit o notificare de la autoritățile municipale din Sanaa, fără explicații, prin care i s-a comunicat că a fost suspendat să mai lucreze la Curtea Municipalității de Vest (Sanaa), împiedicându-l efectiv să continue să lucreze la cazul al-Hammadi. După suspendarea avocatului, autoritățile Houthi au interzis publicarea informațiilor despre cazul al-Hammadi, a raportat un site de știri.

Pe 24 mai, unui grup de 13 persoane, printre care au fost apărători ai drepturilor omului și avocatul tinerei, i s-a permis să o viziteze pe Al-Hamadi în închisoare timp de aproximativ 40 de minute. Grupul a publicat a doua zi, o declarație comună despre vizita la închisoare.

Human Rights Watch a intervievat doi membri ai grupului, care au afirmat că al-Hammadi le-a spus că nu există dovezi împotriva ei și că autoritățile au forțat-o să semneze un document în timp ce era legată la ochi. Aceasta le-a mai spus că, în timpul primelor interogatorii, ofițerii Houthi i-au spus că ar putea fi eliberată dacă va fi de acord să lucreze cu ei în stabilirea unei capcane pentru dușmanii lor, seducându-i cu sex, droguri și alcool, dar ea a refuzat.

Avocatul tinerei susține că alte cinci femei sunt deținute alături de al-Hammadi în aceeași închisoare pe baza unor acuzații de „infracțiuni” similare legate de „indecență”, dar femeile au refuzat să-și facă publice cazurile, temându-se de stigmatizarea socială și de prejudicierea reputației familiilor lor.

Grupul ONU de eminenți experți internaționali și regionali asupra Yemenului a raportat în 2020 că guvernul yemenit, grupul armat houthi și forțele afiliate Consiliului de tranziție sudic au abuzat de femei și au comis acte de violență de gen, inclusiv violență sexuală. “Pe tot parcursul anului 2019 și 2020, autoritățile de facto au continuat să opereze o rețea de închisori oficiale, împreună cu facilități de detenție neoficiale și secrete”, a declarat grupul în raportul său. „Această rețea include o serie de facilități secrete în fostele clădiri rezidențiale din și în jurul orașului Sanaa, în care femeile și fetele au fost reținute și supuse unor abuzuri.”

Associated Press a raportat în 2020 că femeile se confruntă cu o represiune crescândă din partea grupului armat Houthi, cu relatări despre fostele femei deținute supuse dispariției forțate, detenției și torturii în detenție de către autoritățile Houthi.

„Pe lângă faptul că suferă nedemnitățile și agonia condițiilor abuzive ale închisorii, femeile deținute din Yemen se confruntă și cu stigmatizarea socială care le poate urmări pentru tot restul vieții”, a spus Page. „Al-Hammadi este doar un caz dintr-un număr necunoscut de cazuri privitoare la femeile deținute yemenite care sunt reținute în mod arbitrar și care necesită protecție și justiție imediată. ”

Comments

comentarii

Alexandru Chipciu a fost exclus din lot de Marius Șumudică înainte de CFR Cluj - Young Boys Berna în Liga Campionilor.... Citește mai mult
Ploaia și vijelia de duminică seara au creat probleme în mai multe zone din județul Cluj. Vântul a „luat pe sus” acoperișul unei case din Mihai Viteazu, producând o avarie la rețeaua de gaze.... Citește mai mult
Luni au intrat în vigoare restricțiile de circulație pe Splaiul Independenței, după crearea unui culoar dedicat transportului în comun.... Citește mai mult
Municipiul Cluj-Napoca a fost din nou lovit de o ploaie puternică în după-amiaza zilei de luni.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!