fbpx

În ce a constat ,,consilierea strategică” a martorului denunțător, de către procuror, în dosarul avocatei recent achitate de ICCJ

ICCJ a reținut în motivarea hotărârii de achitare o întreagă strategie prin care procurorii au încercat să obțină probe de vinovăție împotriva avocatei Alina Gușatu și cum aceștia s-au folosit de martorul denunțător, martor care era la rândul său, practician în insolvență.

Redăm din decizia ICCJ din data de 25 iunie 2021:

,,Fiind audiat de instanța de fond, martorul Faur Tiberiu a susținut, în referire la întâlnirea din 12.11.2015, că a fost trimis de doamna procuror care instrumenta dosarul de urmărire penală să se întâlnească cu inculpata şi aceasta în contextul în care trebuia să urgenteze procedura de lichidare, întrucât urma să fie înlocuit din funcţia de lichidator fiind nevoit să prezinte inculpatei completarea raportului privind cauzele insolvenţei pentru a vedea reacţia acesteia, recunoscând chiar că „a jucat puţin teatru”.

În declarația dată în fața instanței de apel, martorul Faur Tiberiu a arătat că a luat legătura cu procurorul de caz, i-a adus la cunoştinţă faptul că urma să fie înlocuit și aceasta pentru a i se spune cum să procedeze în continuare şi, după această discuţie cu procurorul de caz, martorul a procedat la finalizarea raportului, cu menţiunea că, procurorul i-a spus să se prezinte la inculpată cu raportul întocmit, pentru a constata dacă inculpata îi va cere să îşi încalce atribuţiile.

Se reține că, întrucât societatea de lichidare reprezentată de martorul Faur Tiberiu, nefiind confirmată de creditorul majoritar, care a și solicitat înlocuirea, își înceta, efectiv, calitatea începând cu luna ianuarie 2016, martorul Faur Tiberiu a luat legătura cu procurorul de caz. Procurorul de caz i-a spus ce să facă în continuare și i-a solicitat să se întâlnească cu inculpata pentru a-i prezenta acesteia completarea raportului privind cauzele insolvenţei, pentru a constata dacă aceasta îi va solicita să își încalce atribuțiile de serviciu, scop în care a trebuit să exagereze și să ” joace puțin teatru”.

Trebuie subliniat că, deși s-a susținut de organul de urmărire penală, raportat la fiecare întâlnire dintre inculpată și martorul Faur Tiberiu, că aceasta i-a solicitat martorului să își încalce atribuțiile de serviciu și că activitatea infracțională desfășurată de inculpată, până la momentul 12.11.2015, este probată, această susținere este infirmată de dispoziţiile date de procuror privind comportamentul ce urma să fie adoptat de martor la această întâlnire. Astfel, potrivit susţinerilor martorului, procurorul i-a solicitat să întocmească un nou raport privind cauzele insolvenței cu mențiuni care să atragă răspunderea administratorului statutar și să se întâlnească cu inculpata cu scopul de a o determina să îi solicite martorului să nu întreprindă vreun demers care ar fi condus la angajarea răspunderii administratorului statutar.

Înalta Curte remarcă expresiile utilizate de martorul Faur Tiberiu, respectiv ”a fost nevoit” , ”trebuia să urgenteze” , a vedea reacția”, ” a exagerat în prezentarea situației”, ”a jucat teatru”, ” i s-a cerut” toate acestea determinate de iminenta înlocuire din funcția de lichidator și cu scopul explicit de a o provoca pe inculpată să comită acte care ar intra în conținutul constitutiv al infracțiunii de dare de mită.

Aprecierea de către organul de urmărire penală a necesității acestei ultime întâlniri, nu poate fi motivată decât prin aceea că, probele existente la dosarul cauzei conduceau spre concluzia că întreg comportamentul inculpatei, în relațiile de serviciu cu martorul Faur Tiberiu, în calitatea sa de reprezentant al societății de lichidare, nu depășise limitele obligațiilor sale profesionale ce decurgeau din calitatea de avocat al societății debitoare.

Înalta Curte apreciază că ultimul raport întocmit de martorul Faur nu a constituit un demers personal, justificat de situația societății debitoare ci, voința procurorului de caz, pentru a o determina pe inculpată să solicite martorului denunțător încălcarea de către acesta a atribuțiilor de serviciu.

Înalta Curte subliniază că demersul procurorului de caz este pe aceiaşi linie cu celelalte aspecte constatate atât de instanța de fond cât și de instanța de apel privind circumstanțele ambigui în care s-a realizat sesizarea organului de urmărire penală prin denunțul martorului Faur Tiberiu.

În acelaşi sens, instanţa menţionează transcrierea trunchiată și modificată a înregistrărilor efectuate de martorul denunțător, pentru a li se da o conotație infracțională, în scopul susținerii acuzației de dare de mită, modul netransparent în care s-a ajuns la conexarea celor două dosare de urmărire penală la care a făcut trimitere instanța de fond și însușită de instanța de apel, şi nu în ultimul rând, înlăturarea de la dosarul de urmărire penală a unei declarații a martorului denunțător care nu corespundea situației de fapt prezentată de procuror în actul de sesizare al instanței și care ar fi putut conduce la o soluție de achitare, toate acestea împreună creind o suspiciune suficient de convingătoare, privind loialitatea desfășurării urmăririi penale și realitatea acuzațiilor aduse inculpatei.

Înalta Curte apreciază că ”revolta profesională ” manifestă a inculpatei față de atitudinea martorului Faur Tiberiu, în cursul căreia și-a exprimat numai opinia juridică privind nelegalitatea demersului întreprins de martor, atât procedural cât și din punctul de vedere al situației reale a societății aflată în procedura de lichidare, apare ca fiind justificată și nu poate fi asociată cu vreo cerere în sensul de a-l determina pe martor să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și aceasta urmare a sumelor de bani remise anterior martorului.”

Comments

comentarii

Alexandru Chipciu a fost exclus din lot de Marius Șumudică înainte de CFR Cluj - Young Boys Berna în Liga Campionilor.... Citește mai mult
Ploaia și vijelia de duminică seara au creat probleme în mai multe zone din județul Cluj. Vântul a „luat pe sus” acoperișul unei case din Mihai Viteazu, producând o avarie la rețeaua de gaze.... Citește mai mult
Luni au intrat în vigoare restricțiile de circulație pe Splaiul Independenței, după crearea unui culoar dedicat transportului în comun.... Citește mai mult
Municipiul Cluj-Napoca a fost din nou lovit de o ploaie puternică în după-amiaza zilei de luni.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!