Fraudă de 11 mil. euro. Zece din 27 inculpați au scăpat definitiv de închisoare. Restul, judecați în continuare

Zece din 27 de inculpați dintr-un dosar cu o fraudă de 11 milioane de euro au scăpat de închisoare prin decizia Curții de Apel Alba Iulia din 19 octombrie. Potrivit acesteia, toți inculpații au fost achitați definitiv de infracțiunea de abuz în serviciu prin aplicarea Deciziei Curții Constituționale nr.405/2016, 17 sunt judecați în continuare pentru fals, iar patru dintre ei vor fi rejudecați pentru spălare de bani.

Achitarea inculpaţilor s-a făcut prin aplicarea deciziei Curţii Constituţionale din iunie 2016, potrivit căreia infracţiunea de abuz în serviciu nu se mai pedepseşte penal dacă nu se încalcă o normă legală principală, respectiv lege sau ordonanţă.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul DNA în ce priveşte patru inculpaţi acuzaţi de spălare de bani: ”Desfiinţează sentinţa penală atacată privind achitarea inculpaţilor Buda Mihai Dan, Bratima Nicolae, Soare Angela-Delia şi Stere Ionuţ-Gabriel pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Alba. Menţine celelalte dispoziţii din sentinţa penală atacată. Ultimul act rămas valabil de la care procesul trebuie să-şi reia cursul este încheierea din 23.01.2017”, se arată în minuta deciziei.

Potrivit dispozițiilor menținute din sentința de la fond, în baza art. 46 C.pr.pen. instanța a disjuns cauza privind pe 17 inculpați pentru savârsirea infractiunii de fals în înscrisuri sub semnatura privata. Aceștia au termen 30 octombrie la Tribunalul Alba.

Inculpații din acest dosar au fost trimişi în judecată în iulie 2014 pentru acordarea în condiţii ilegale a 56 de credite corporate, pentru mai multe firme, printre care şi cea a omului de afaceri Gelu Iancu. Instanţa a lăsat nesoluţionată solicitarea BCR privind recuperarea prejudiciului. Zece foşti angajaţi ai BCR Alba au fost daţi în judecată de instituţia bancară, în luna aprilie 2017, care are pretenţii civile de la aceştia în valoare totală de 8 milioane de euro şi peste 1 milion de lei. Iniţial, banca s-a constituit parte civilă cu peste 11 milioane de euro.

Potrivit DNA, în perioada 2004-2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, angajaţii băncii şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce priveşte firmele administrate sau reprezentate de ceilalţi inculpaţi. Cele 56 de credite, acordate de Centrul de Afaceri Corporate Alba Iulia al BCR SA unui număr de 34 de debitori persoane juridice, au fost acordate cu încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru în vigoare (Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate), prin depăşirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric cât şi din punct de vedere al naturii operaţiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obţinerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false.

Comments

comentarii

Papa Francisc a murit luni dimineaţă, a anunţat Vaticanul într-un comunicat.... Citește mai mult
După mesele îmbelșugate și paharele ridicate „pentru sănătate”, vine inevitabil și momentul în care realitatea te lovește mai tare decât un shot de tărie pe stomacul gol, și te coboară din „al nouălea cer”, locul în care erai cu o noapte în urmă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns