fbpx

Fostul primar Sorin Apostu, condamnat definitiv la 4 ani si jumatate de inchisoare

Fostul primar Sorin Apostu (PDL) a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la 4 ani si 6 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, soţia lui, Monica Apostu, de profesie avocat, a primit 3  ani de închisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Călin Stoia a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspedanre pe un termen de incercare de 6 luni.

ICCJ a dispus si confiscarea de la inculpaţii Apostu Sorin şi Apostu Monica Undina a sumei de câte 272.858 lei.

Din pedeapsă se va scădea perioda petrecută în arest preventiv de aproape 11 luni. Sorin Apostu se află în libertate, astfel că va fi nevoit să se predea la IPJ Cluj pentru a fi încarcerat la Penitenciarul Gherla.

Apostu a fost trimis în judecată de şefa DNA Cluj, procuror Elena Botezan, aceeaşi care l-a anchetat mai nou şi pe preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu.

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, dar si sotia acestuia, avocatul Monica Apostu, si oamenii de afaceri Calin Stoia si Aspazia Droniuc au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, in decembrie 2011, pentru fapte de coruptie, dosarul fiind trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.  De aici, dosarul a fost stramutat la Curtea de Apel Mures, care a dat primele sentinte.  Aspazia Droniuc a primit separat doi ani de închisoare cu suspendare, după care Sorin Apostu 3 ani şi 6 luni cu executare, Monica Apostu 3 ani cu suspendare şi Călin Stoia a fost achitat.

Sorin Apostu, a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru luare de mita in forma continuata (18 acte materiale), complicitate la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale), trafic de influenta in forma continuata (21 acte materiale), instigare la spalare de bani in forma continuata (23 acte materiale), instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (23 acte materiale) si primire de foloase necuvenite.

monica apostuSotia lui Apostu, Monica Apostu, avocat in cadrul Baroului Cluj, a fost trimisa in judecata, in stare de libertate, pentru complicitate la luare de mita in forma continuata (18 acte materiale), spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale), complicitate la trafic de influenta in forma continuata (21 acte materiale), spalare de bani in forma continuata (23 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (23 acte materiale).

 

 

Sorin Apostu si Calin Stoia
Sorin Apostu si Calin Stoia

 

Omul de afaceri Calin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Veres S.A, a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru dare de mita in forma continuata (18 acte materiale), participatie improprie la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale).

Totodata, in acest dosar a fost trimisa in judecata, in stare de libertate, Aspazia Droniuc, asociat al SC Groupe Frarom Agentie de Asigurare SRL Cluj Napoca, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de cumparare de influenta in forma continuata (21 acte materiale), spalare de bani in forma continuata (23 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (23 acte materiale).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca Sorin Apostu, in exercitarea atributiilor de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obtinut cu titlu de mita, ca obiect al traficului de influenta sau sub forma de foloase necuvenite, suma totala de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.

Potrivit comunicatului DNA, banii provin de la reprezentantii unor societati comerciale care au in derulare contracte cu Primaria municipiului Cluj-Napoca (SC Brantner Veres prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj-Napoca si SC Rosal SRL Bucuresti) sau cu regii aflate in subordinea Consiliului local Cluj-Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca).

“Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Sorin Apostu a angrenat-o in activitatile sale si pe sotia sa, inculpata Monica Undina Apostu, avocat in cadrul Baroului Cluj, astfel ca banii pretinsi ca obiect al infractiunilor de coruptie erau primiti prin intermediul cabinetului de avocatura al sotiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanta”, se arata in comunicatul DNA.

Sorin Apostu, pe cand conducea Primaria Cluj-Napoca
Sorin Apostu, pe cand conducea Primaria Cluj-Napoca

Conform sursei citate, in cursul anului 2010 Sorin Apostu, in calitate de primar al municipiului Cluj-Napoca, a acceptat sa primeasca de la Calin Stoia, administrator al SC Brantner Veres, sume de bani disimulate printr-un contract de consultanta fictiv incheiat la data de 2 aprilie 2010 intre cabinetul de avocatura al inculpatei Monica Apostu si SC Total Trading Company (firma administrata de Stoia Calin Mihai).

“In perioada aprilie 2010-septembrie 2011, Sorin Apostu a primit, in 18 transe, suma totala de 262.560 de lei, pentru ca, in schimb, sa semneze un contract de salubrizare cu SC Brantner Veres si sa asigure derularea ulterioara, fara incidente, a acestui contract, prin emiterea oricaror acte necesare. Pentru fiecare transa de bani a fost emisa cate o factura care evidentia prestarea unor activitati de consultanta juridica nereale, aceasta atat pentru disimularea adevaratei naturi a provenientei banilor, dar si pentru ascunderea infractiunii de coruptie. Atat incheierea contractului de consultanta, cat si emiterea facturilor s-a facut in intelegere si cu implicarea primarului Sorin Apostu”, se mentioneaza in comunicatul DNA.

De asemenea, Apostu, in calitate de primar al municipiului Cluj-Napoca, a pretins de la Aspazia Droniuc remiterea unor foloase materiale necuvenite, lasand-o sa creada ca are influenta pe langa directorul RATUC Cluj pe care l-ar putea determina sa incheie, cu societatea inculpatei, politie de asigurare a parcului auto al regiei.

Potrivit sursei citate, in perioada mai 2009-septembrie 2011 Sorin Apostu a primit, in 21 de transe, suma totala de 274.330,54 lei, disimulata prin incheierea a doua contracte de asistenta juridica fictive intre societatea SC Groupe Frarom (apartinand Aspaziei Droniuc) si cabinetul de avocatura al Monicai Apostu. Primarul Sorin Apsotu le-a instigat pe Monica Apostu si Aspazia Droniuc sa incheie cele doua contracte de asistenta juridica si sa emita 21 de facturi fiscale, inscrisuri care evidentiau prestarea unor activitati de consultanta juridica nereale si care erau menite sa disimuleze adevarata natura a provenientei banilor si sa ascunda infractiunea de trafic de influenta.

In rechizitoriu s-a mai retinut ca, dupa incheierea, la data de 28 iulie 2010, a contractului de delegare a serviciilor publice de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca cu SC Rosal SRL Bucuresti, contract incheiat de primarul Sorin Apostuin exercitarea atributiilor sale de serviciu, acesta a primit de la reprezentantii societatii mentionate doua carduri de alimentare cu carburanti din care unul a fost utilizat ulterior, in perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2011 de catre inculpata Monica Apostu care a alimentat autovehiculele proprietate personala cu carburanti in valoare totala de 8.826,63 lei.

In vederea confiscarii speciale, in cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator si indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei si 10.000 de euro apartinand inculpatului Sorin Apostu, precum si a sumei de 358.326,93 lei apartinand inculpatei Monica Apostu.

Comments

comentarii

BMW Group și NTT Data au bătut palma, iar în Cluj-Napoca urmează să se deschidă un nou centru IT.... Citește mai mult
Prognoza meteo. Meteorologii anunță vreme caldă, cu temperaturi ridicate pentru această perioadă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!