Clujeanul Mircea Pop, fost director general în cadrul Companiei Naționale de Autostrãzi și Drumuri Naționale din România, este acuzat de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese penal.
Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Cluj-Napoca în vederea verificãrii indiciilor privind posibila sãvârșire de cãtre Mircea Pop, fost director general în cadrul Companiei Naționale de Autostrãzi și Drumuri Naționale din România S.A. a infracțiunii de conflict de interese, prevãzutã de art. 301 din Codul Penal al României.
Ca director CNADNR, Mircea Pop a semnat Actul adițional nr. 10/31.01.2013 având ca obiect „extinderea cu 29 luni a contractului de consultanțã pentru furnizarea serviciilor de proiectare și supervizare a lucrãrilor de construcție a autostrãzii Arad-Timișoara-Lugoj și a Variantei de ocolire Arad”. De asemenea, actul adițional semnat de acesta a vizat suplimentarea activitãții personalului Consultantului precum și suplimentarea valorii contractuluicu suma de 1.956.182,65 Eur, fãrã TVA (de la 10.227.694 Eur, fãrã TVA la 12.183.876,65 Eur, fãrã TVA), în condițiile în care S.C. DP Consult S.A (societate comercialã în cadrul cãreia Mircea Pop a deținut calitatea de acționar majoritar), avea calitatea de subconsultant pentru Autostrada Arad-Timișoara și Varianta de ocolire Arad.
Mircea Pop a deținut în perioada 25 martie 2011-14 iunie 2012 calitatea de acționar majoritar al S.C. DP Consult S.A. și a obținut în anul 2012 venituri din dividende de la aceastã societate, în valoare de 1.343.222 Lei.
”Deși la data de 14 iunie 2012 a cesionat acțiunile pe care le deținea la S.C. DP Consult S.A., în perioada deținerii funcției de director general în cadrul Companiei Naționale de Autostrãzi și Drumuri Naționale din România, acesta avea obligația de a nu participa la luarea unei decizii care să producã direct sau indirect un folos patrimonial pentru S.C. DP Consult S.A.”, precizează inspectorii ANI.
Conform dispozițiilor art. 301 din Codul Penal al României, „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcție publicã”.
Persoana evaluatã a fost informatã despre declanșarea procedurii de evaluare.
A proiectat și centura ”de diamant” a Clujului
DP Consult a proiectat Centura Clujului (Vâlcele-Apahida), supranumită ”centura de diamant” după ce prețul de construcție inițial de 45 de milioane de euro a urcat în timpul lucrărilor la 168 milioane euro din cauza alunecărilor de teren de pe traseul proiectat de firma lui Pop. În 2012, Mircea Pop se scuza că e acţionar la această firmă doar de 6 luni. DP Consult mai obţinut contracte la Autostrada Transilvania pe licitaţii care au avut loc tot la Cluj şi proiecte tehnice la câteva drumuri naţionale din Moldova. Totalul comenzilor: circa 7 milioane de lei.
Mircea Pop a fost, pe rând, consilier al lui Adrian Năstase pe vremea guvernării PSD (2000-2004), apoi director adjunct în CNADNR şi ulterior a devenit acţionar la o firmă de proiectări de drumuri. Averea soţilor Pop este impresionantă, ce include vile în Cluj și pe malul Mediteranei.
Acționarii actuali ai DP Consult sunt Doina Maria Rațiu (69%), Silivan Moldovan (16%) și Viorel Boboș (15%)