”Să dea dovadă de conștiință profesională și de atitudine compatibilă cu demnitatea profesiei, în special să se abțină de la declarații nesincere sau false”, este un punct din viitorul Cod de conduită profesională, de etică și deontologie al avocatului român. Congresul Avocaților a emis hotărâre privind elaborarea și adoptarea Codului.
În hotărârea 8 a Congresului Avocaților 2016 se precicează că ”Se va elabora un Cod de conduită profesională, de etică și deontologie al avocatului român, care va ține cont de următoarele:
Noul cod va trebui să consacre principiul fundamental potrivit căruia, în România, profesia de avocat este unitară și se desfășoară pe baza legii, care nu permite crearea unor categorii de avocați “dependenți” față de alți avocați “independenți”, nu distinge avocați de business sau avocați de afaceri, ori avocați “de oficii” și proclamă drepturi și obligații cu conținut identic, indiferent de specializarea profesională a avocatului.
Codul trebuie să se fundamenteze pe principiile independenței, al autoreglementării și al secretului profesional, să contribuie la dezvoltarea culturii organizaționale și să consolideze libertatea de exprimare a avocatului.
Este necesar să se dea prioritate cu precădere principiului demnității, onoarei și probității profesionale, astfel încât reglementările să impună avocaților ca în conduita lor profesională:
– să dea dovadă de conștiință profesională și de atitudine compatibilă cu demnitatea profesiei, în special să se abțină de la declarații nesincere sau false;
– să se comporte astfel încât să nu compromită încrederea acordată lor datorită profesiei;
– să se autorecuze în caz de conflict de interese.”