fbpx

Foștii primari din Florești își află verdictul pe 19 martie

Curtea de Apel Cluj a judecat, ieri, 5 martie, ultimul termen în procesul de abuz în serviciu al foștilor primari din Florești, Ioachim Vancea și Horia Șulea.

Avocații acestora au solicitat casarea hotărârii pe motiv de nulitate absoluta căci nu ar fi fost compusă legal instanța de fond, nefiind complet specializat pe fapte de corupție.

În subsidiar, au susținut că fapta nu este prevăzută de legea penală, că nu a fost savârșită cu vinovăția prevăzută de lege și că nu sunt probe că inculpații au savârșit infracțiunea de care sunt acuzați.

La ultimul cuvânt, fostul primar Horia Șulea s-a plâns instanței că are sechestru pe bani și imobile.

Ioachim Vancea și Horia Petru Șulea, au fost condamnați la fond de Judecătoria Cluj-Napoca la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

”Instanța apreciază că din datele dosarului rezultă că pagubele reținute nu s-ar fi produs în patrimoniul persoanei vătămate dacă nu ar fi fost ocolite integral procedurile și condițiile speciale impuse de lege pentru legala angajare a serviciilor de salubrizare în cauză, având în vedere în principal că o legală angajare a acestor servicii ar fi impus (pe parcursul procedurilor speciale) fundamentarea tarifelor pe elemente de cheltuială. Această modalitate de fundamentare era impusă de legislația secundară ce dezvoltă această condiție imperativă prevăzută în mod general de legislația primară (expuse anterior), respectiv Ordinul ANRSC nr. 109/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare a localităților.

La concluziile anterioare ajunge instanța și observând prețurile practicate de aceleași firme în relația cu Quatro Eco Salub (care a subcontractat servicii de deszăpezire ulterior perioadei infracționale către Vaserv G SRL și Lukacom Invest SRL), în perioada de după anul 2013, prețuri mult mai mici decât cele la care au fost angajate serviciile ilicit în perioada infracțională, și comparabile cu prețurile prestate de alte firme. La stabilirea pagubei însă instanța apreciază că nu se pot folosi aceste prețuri drept termen de comparație , având în vedere că se observă că și prețurile practicate de celelalte firme ce au servit drept comparație au crescut în proporție mică (fiind vorba de evoluția firească a pieței, prețurile relevante de comparație fiind cele din perioada infracțională). În același sens, legala angajare a serviciilor ar fi impus de asemenea aprobarea tarifelor astfel fundamentate, cu observarea și de această dată a condițiilor impuse de normele speciale în acest domeniu.

În ceea ce privește latura subiectivă a infracțiunilor, instanța apreciază că din ansamblul probator administrat în cauză (așa cum s-a dezvoltat analiza la expunerea situației de fapt) rezultă comiterea de către inculpații Vancea și Șulea a tuturor infracțiunilor reținute în sarcina lor cu forma de vinovăție a intenției indirecte, inculpații prevăzând și acceptând, prin angajarea serviciilor de salubrizare în această modalitate și la tarifele respective, producerea de pagube în patrimoniul comunei și obținerea unor foloase necuvenite pentru firmele terțe. Așa cum s-a mai arătat, instanța observă că atât înainte cât și după perioada infracțională ambii inculpați au funcționat în cadrul Primăriei Florești pe funcții de conducere (primar, viceprimar) sau pe funcție de consilier local (inculpatul Vancea ulterior perioadei infracționale), funcții în care nu doar că au avut acces la informațiile privind modalitățile și tarifele de angajare a serviciilor de salubrizare pentru UAT Comuna Florșeti, ci au fost implicați personal în proceduri și discuții care au atins aceste subiecte. Instanța consideră astfel că ambii inculpați au cunoscut atât modalitatea legală de angajare a serviciilor de salubrizare, cât și caracterul supraestimat al tarifelor practicate de firmele angajate (respectiv care era contravaloarea reală estimată a serviciilor angajate).”, se arată în motivare. 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns