fbpx

Un fost reporter DIGI24 a învins RCS-RDS pe Codul Muncii

RCS-RDS SA a pierdut definitiv procesul pentru drepturi bănești intentat de un fost corespondent DIGI 24 HD, reprezentat de avocata Teodora Driha din Cluj. Instanța a stabilit ca RCS-RDS să plătească fostului angajat peste 100 de ore lucrate suplimentar în week-end.

Curtea de Apel Cluj a admis acțiunea intentată de fostul corespondent al postului TV de știri DIGI 24 HD  împotriva RCS-RDS pentru nerespectarea Codului Muncii.  Mai exact, reporterul a reclamat neplata week-end-urilor lucrate.

”În schimbul acestei activităţi suplimentare, pârâta nu mi-a stabilit ore libere plătite conform prevederilor art.122 şi următorul din Codul Muncii, dar nici nu mi-a plătit prestarea muncii suplimentare. (…)În luna martie am lucrat în fiecare weekend căci mi s-a spus de către angajatele de la departamentul Teritoriu că e prima lună de emisie și trebuie să facem sacrificii. Înainte de a începe lucrul, șefa mea Raluca Ivănescu a spus că munca în plus se va plăti prin acte adiționale la contractul de muncă, ceea ce nu s-a întâmplat. În acest sens, Raluca Ivănescu a spus să ținem o evidență pe zile cu ce lucrăm”, se arată în plângere.

Curtea de Apel a stabilit că RCS-RDS trebuie să plătească fostului angajat 108 ore de muncă suplimentară.

Solutia pe scurt: ”Admite recursul declarat de reclamantului G.I.A împotriva sent. civ. 14867 din 4 nov. 2013 a Tribunalului Cluj pron. în dos. 15629/117/2012 pe care o modifică în parte în sensul că admite în parte acţiunea formulată de reclamant în contradictoriu cu SC RCS RDS SA şi obligă pârâta la plata contravalorii a 108 ore reprezentând muncă suplimentară efectuată în zilele de repaus săptămânal. Obligă pârâta la plata dobânzii legale aferente sumei solicitate şi a contribuţiilor aferente acestor drepturi salariale. Menţine dispoziţia de respingere a celorlalte pretenţii. Decizia este irevocabilă. ”

Prin cererea de chemare in judecata formulata in temeiul Codului Muncii s-a solicitat obligarea SC RCS-RDS SA la plata muncii suplimentare desfasurate de reclamant. Tribunalul Cluj a respins initial cererea, dar sentinta a fost schimbată de Curtea de Apel. 

avocata-teoAvocata Teodora Driha, în vârstă de 31 de ani, a explicat că Tribunalul a refuzat o probă esențială, mai exact sumarele realizate zilnic în cadrul postului TV cu știrile pe care trebuie să le facă reporterii. Curtea de Apel a cerut sumarele, din care se putea vedea dacă reporterul a lucrat sau nu

”Sentinta instantei de fond a fost atacata cu recurs, unde s-a dispus ca proba de catre Curtea de Apel Cluj comunicarea de catre SC RCS-RDS SA a sumarelor evenimentelor realizate de catre reclamant. Societatea intimata nu a depus aceste sumare pe considerente ca acestea nu mai exista, desi a recunoscut ca aceste sumare ii erau trimise acesteia pe e-mail. Nu a depus nici macar sumarele evenimentelor devenite efectiv stiri sau reportaje. Decizia Curtii de Apel Cluj nu este motivata, insa consider ca se intemeiaza pe toate probele administrate in dosar, declaratie de martor care a atestat cele invederate de reclamant, adresa de la un eveniment desfasurat in week-end, precum si pe faptul ca sumarele reportajelor au existat, dar nu au fost depuse, cu o doza de rea-credinta, la dosar.”, a spus avocata Teodora Driha.

Mai mult, juristul RCS-RDS a depus la dosar o fișa de pontaj de la București, din care reieșea că reporterul nu a lucrat în niciun week-end!

Avocata Teodora Driha alături de cea care a învățat-o meserie, Ioana Gidro Stanca
Avocata Teodora Driha alături de cea care a învățat-o meserie, Ioana Gidro Stanca

 

Acțiunea civilă s-a bazat pe articolele 120-123 din Codul Muncii

Art. 120. [definitia legala si conditiile muncii suplimentare]
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 121. [limitarile muncii suplimentare]
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Art. 123. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Comments

comentarii

Uleiul care devine TOXIC la temperaturi ridicate. Acest aliment poate cauza cancer dacă îl folosim des pentru gătit. Acesta este cancerigen, reumatic și inflamator când ajunge la temperaturi ridicate.... Citește mai mult
Cinci persoane au murit într-un accident produs de un microbuz românesc pe autostrada M1 din Ungaria.... Citește mai mult
Expertul în sănătate publică al Universității Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, a mărturisit că având în vedere situația Covid-19 dezastruoasă din România mai rămâne o singură soluție pentru a opri răspândirea virusului: un alt lockdown.... Citește mai mult
Vincențiu Vereș este noul președinte al clubului Universitatea Cluj după plecarea lui Constantin Răduță.... Citește mai mult
error: Alert: Conținut protejat !!