Curg scrisorile candidaților de la concursul de admitere la INM, respinși la testarea psihologică. Vă prezentăm mai jos încă una și vor mai urma.
“Sub beneficiul anonimatului vă scriu prezenta pentru a expune marile abuzuri ale examenului psihologic din cadrul concursului de admitere la INM, în speranţa că viitori candidaţi vor citi rândurile de mai jos şi vor lua o decizie pe plan profesional în deplină cunoştinţă de cauză. Cu certitudine afirm că acest examen este deosebit de complex şi dorinţa de admitere în magistratură (fie via INM sau pe încadrare directă, în baza vechimii de 5 ani în condiţiile legii) trebuie luată în deplină cunoştință de cauză, cu seriozitate faţă de fiecare probă.
În primul rând, examenul psihologic este format din două probe, o probă scrisă în care ni se aplică un test de raţionament şi un test de personalitate. Aici intervine prima problemă a acestui examen, testul de raţionament de anul acesta a fost identic cu cel de anul trecut, fără ca măcar să fie inversată ordinea întrebărilor, atât la concursul de admitere la INM cât şi la cel de admitere în magistratură pe cale directă. Deci cei care memorau răspunsurile la test putea cu uşurinţă să fie calificaţi cu IQ de minim 150, în condiţiile în care Einstein avusese aproximativ 160. Vă daţi seama ce şanse de promovare ar avea o persoană onestă în asemenea condiţii, ce garanţie ar avea respectivul/respectiva că va fi recrutată în condiţiile în care în faţa sa sunt poate 300 de candidaţi cu IQ-ul lui Einstein? Se fac tot felul de meditaţii în vederea rezolvării acestor teste, unii psihologi lucrând chiar testele care vor fi date la examen, vă daţi seama ce interese sunt la mijloc. Observam cu stupoare modalitatea de tratare a candidaţilor la examenul scris, unii fiind chiar ajutaţi de supraveghetorii, care posibil să le fi oferit cursuri de pregătire, contra cost, înainte. Dar evident că sunt simple supoziţii în lipsa unor probe, imposibil de obţinut.
După parcurgerea testului scris, urmează proba interviului pe baza testului scris. Cum e posibil ca proba aceasta să nu înregistreze audio – video într-un stat de drept? Candidaţilor li se pot pune tot felul de întrebări şi evaluatorii pot avea orice atitudine întrucât, fără dovada contrară printr-o înregistrare audio – video, se bucură de prezumţia de bună – credinţă.
După aceste probe candidaţilor li se acordă un calificativ, admis/respins, şi se întocmeşte un raport de evaluare psihocomportamentală, care, culmea abuzului, nu se comunică candidatului. Poate fi cerut în instanţă, dar cine ne garantează faptul că nu este întocmit fictiv ulterior la comunicării cererii de chemare în judecată?
Deci, iată că după ce a fost contestată această probă, pe bună dreptate, de către un candidat respins şi un complet de judecată (cinste lui!) a hotărât că într-adevăr examenul psihologic din cadrul concursului de admitere la INM suferă ajustări pentru că lasă loc de abuzuri, aceasta este proba psihologică din cadrul examenului de admitere la INM. Iată că după un an de zile (vorbim de perioada 2020 – 2021, când nu a avut loc niciun exament de admitere în magistratură), în care concursul de admitere la INM a fost ,,suspendat” şi în paralel pensionările au fost în floare, CSM a venit cu această catastrofă de examen, fiind şocantă de-a dreptul modalitatea de examinare a viitorilor magistraţi.
Nu mai vreau să înşiruiesc întrebările tâmpite care mi-au fost puse, şi la cere mă bâlbâiam pe alocuri, pentru că nu le puteam înţelege sensul. Întrebări care vizau şi aspecte care depăşeau cadrul examinării psihologice, precum eventualele sancţiuni contravenţionale ale candidatului sau motivaţia de accedere în magistratură, ori culmea, chiar speţe de etică. Vă daţi seama ce jenant este pentru ceea ce ar trebui să însemne profesia de magistrat ca un psiholog să se pronunţe cu privire la soluţia adusă de un candidat la o speţă de etică?
Dragi colegi, gândiţi-vă bine înainte să optaţi pentru o carieră în magistratură, nu mai alocaţi fonduri pentru aceşti impostori, degeaba anul acesta grilele au fost cu o singură variantă de răspuns şi degeaba ar fi la fel şi anul viitor. Nu cădeţi în iluzia unui examen uşor raportat la criza de magistraţi, iluzie care ni se induce pentru a plăti taxa de înscriere în număr cât mai mare. Nimănui din CSM nu îi pasă de justiţia din ţara asta, câtă vreme examenul de admitere în profesie se organizează în condiţiile actuale.
Pornind de la premisa că abuzurile se expun în spaţiul public şi cu deosebită consideraţie faţă de ideea de dreptate şi stat de drept, un fost candidat la examenul de amitere la INM, care vă mulţumeşte totodată pentru atenţie!”