Firma unui anchetat de DIICOT trasează marcajele rutiere în Cluj-Napoca.

Marcajele rutiere din Cluj-Napoca sunt trasate de firma unui sucevean anchetat de DIICOT într-un mega-dosar de evaziune și spălare de bani de milioane de euro. Firma este abonată la lucrări publice în zona Moldovei, iar patronul sponsorizează partide după nevoie.

Exact când e aglomerația mai mare în oraș se lucrează la trasarea marcajelor rutiere, cu blocarea unei benzi de circulația bineînțeles. Am vrut să vedem de la ce firmă provin specialiștii care îi trimit pe muncitori să efectueze lucrările la marcaje în Cluj-Napoca la orele prânzului. Mai întâi, biroul de presă al Primăriei ne-a explicat de ce nu s-au trasat marcajele pe timpul nopții: ”Lucrările de aplicare a marcajelor nu pot fi efectuate pe timpul nopţii datorită temperaturlor scăzute şi umezelii ridicate, factori ce afectează proprietăţile materialelor folosite.” Poate că materialele folosite nu sunt de cea mai bună calitate, ceea ce vom vedea mai jos.

marcaje rutiere cluj napoca clujust (3)

Tot de la primărie aflăm că se cheltuie peste 2 milioane de lei pentru aceste marcaje, bani încasați de două firme, una din Suceava și una din Breaza (Prahova).  ” Marcajele rutiere de pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt executate de asocierea SC LOIAL IMPEX SRL – Suceava şi SC GAMIDA EUROMARK SRL – Breaza, în baza contractului de lucrări nr. 275142/07.08.2014. Contractul a fost atribuit în urma uneri cereri de oferte şi este în valoare de 2.172.283,15 lei fără TVA.”, se arată în răspunsul Primăriei Cluj-Napoca la solicitarea CLUJUST.

Dacă despre firma din Breaza nu se pot spune prea multe, doar că este deținută de o anume Dana Mihaela Curcea și are ca obiecte de activitate consultanță, inginerie, arhitectură, testări și analize tehnice, despre firma din Suceava se pot scrie câteva pagini. Firma Loial Impex este deținută de Sorin Gabriel Iacob, un om de afaceri influent în zona Moldovei și președinte al Camerei de Comerț și Industrie Suceava. Atât de influent este încât a câștigat în ultimii zece ani contracte pe bandă rulantă de la administrațiile din Iași, Bacău și Suceava pentru lucrări diverse: de la consolidări de clădiri la indicatoare și marcaje rutiere.

Învinuit într-un megadosar al DIICOT Suceava

Dosarul de evaziune fiscală vizează peste 100 de persoane şi un prejudiciu de 9,8 milioane de euro. Anchetatorii susţin că, prin intermediul mai multor firme, suspecţii efectuau tranzacţii fictive de materiale de construcţii, în scopul micşorării profitului declarat la Fisc sau al rambursării de TVA.

Sorin Iacob
Sorin Iacob

Printre patronii care ar fi intrat în jocul evazioniştilor şi ar fi fost de acord să emită facturi fictive s-ar afla şi Sorin Iacob, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava şi patronul firmei Loial Impex, dar şi Vasile Florea, administratorul Florconstruct SRL Suceava, un alt om influent din zonă. Sorin Iacob a fost audiat la DIICOT Suceava anul trecut. În prealabil, , procurorii i-au percheziţionat sediul firmei preşedintelui CCI Suceava, de unde au ridicat documente. Sorin Iacob este preşedinte CCI din 2004. Dosarul este în lucru.

Potrivit procurorilor, capii grupării preluau societăţi comerciale atât din Suceava cât şi din alte judeţe, care erau trecute pe numele unui bărbat de 32 de ani din judeţul Bacău. Tinerii contactau patroni ai unor firme de construcţii şi le propuneau tranzacţii fictive, prin care să evite plata TVA-ului şi a impozitelor. Potrivit înţelegerii dintre suspecţi şi patronii unor firme de construcţii, societăţile comerciale au emis facturi fictive pentru vânzarea unor materiale de construcţii, în special fier-beton, către firme din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Dâmboviţa, Neamţ, Timiş, Vrancea, Braşov, Mureş, Galaţi, Vâlcea, Ilfov, Iaşi, Olt şi municipiul Bucureşti. În baza acestor facturi, societăţile colectau taxa pe valoare adăugată aferentă tranzacţiilor fictive şi astfel îşi diminuau profitul declarat la Fisc. Prin această inginerie financiară, societăţile evitau plata TVA şi a impozitului pe profit. Procurorii DIICOT susţin că au existat cazuri în care unele firme au beneficiat chiar şi de rambursări ilegale de TVA de la bugetul de stat în baza unor tranzacţii fictive cu materiale de construcţii.

Firma lui Sorin Iacob a câştigat în ultimii ani zeci de contracte pentru marcaje, indicatoare rutiere şi instalaţii electrice pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Spitalul Judeţean de Urgenţe Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava, direcţiile judeţene de drumuri şi poduri din Iaşi şi Botoşani, Aeroportul Internaţional Timişoara, Consiliul Judeţean Alba şi mai multe primării, printre care Suceava, Iaşi, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Focșani și Bacău.

In august 2010, Loial Impex s-a ales cu un contract bănos oferit de Primaria Iasi, condusa de Gheorghe Nichita (PSD). Firma a livrat vopsea de 500.000 RON societatii Citadin SRL, controlata de municipalitatea ieseana. Vopseaua a fost utilizata la refacerea marcajelor rutiere, insa presa ieseana a relatat că vopseaua a fost de proastă calitate. Anul acesta, firma lui Iacob a mai prins un contract de 800.000 de lei de la Primăria Iași.

Sponsorul tuturor

Societatea suceveana s-a remarcat de-a lungul timpului drept un sponsor politic. Conform documentelor oficiale, Loial Impex SRL a sponsorizat PSD in 2005 cu suma de 10.000 lei, iar in 2000 PNL cu 15.000 lei. In ultimii ani nu a mai apărut oficial numele firmei între cotizanți.

Comments

comentarii

Final tragic pentru femeia în vârstă de 59 de ani, accidentată vineri de o mașină în timp ce traversa strada prin loc nepermis.... Citește mai mult
Radio Cluj împlinește, sâmbătă, 71 de ani de la prima emisie - o „moștenire grandioasă” pentru unul din cele mai ascultate posturi radio din România.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns