fbpx

Experta lui Marian Oprișan i-a făcut o expertiză favorabilă și lui Relu Fenechiu

Experta contabilă Valentina Mușuroiu, reținută de DNA în dosarul baronului PSD Marian Oprișan, a făcut în vara lui 2013 o expertiză extrajudiciară în dosarul ”Transformatorul”, la solicitarea lui Relu Fenechiu. Expertiza arăta că Fenechiu nu a comis faptele de care era acuzat. Ulterior, Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru compliictate la abuz în serviciu. În prezent este încarcerat în Pentenciarul Iași.

Experta Valentina Mușuroiu din București este acuzată de DNA că s-a înțeles cu experta contabilă Roxana Cercena (fostă Pintea) din Cluj, desemnată de judecător în dosarul penal al lui Marian Oprișan, să înainteze o expertiză favorabilă inculpaților, realizată în totalitate de prima dintre experte, aleasă de Oprișan. ”Încălcând sarcinile ce-i reveneau cu privire la întocmirea raportului de expertiză financiar-contabilă, respectiv acelea de a fi independent față de orice intruziune, corect și imparțial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnată de instanță) a stabilit împreună cu Mușuroiu Elena Valentina (experta parte recomandată de unul din inculpați) modul în care vor aborda expertiza, așa încât să servească intereselor inculpaților judecați și, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului. Mai mult decât atât, cele două au convenit ca expertiza să fie realizată de către Mușuroiu Elena Valentina, fără ca expertul judiciar numit de instanță să analizeze documentele puse la dispoziție și să tragă propriile concluzii care se impun, în mod obiectiv.”, se arată în ordonanța de reținere. Expertiza urma să fie depusă în dosarul ”Căprioara”, judecat de 8 ani, acum la Judecătoria Cluj-Napoca, în care președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan este judecat pentru fapte de corupție.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca “Transformatorul”, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În timpul procesului, în 2013, Relu Fenechiu a depus în apărarea lui la dosar un raport de expertiză contabilă extrajudiciară, realizat de Valentina Mușuroiu, susținând că nu a fost săvârșită nicio faptă penală și că nu există prejudiciu.

Printre concluziile expertei enumerăm:

  • ”Nu se poate pune in discutie provenienta si utilitatea acestor produse, achizitiile efectuate de SISEE Electrica Moldova de la FENE GRUP, TEHNOROM, LA ROCCA, EUROPLUS privind bunuri compatibile cu cele reparate la SISEE, ce au corespuns din punct de vedere calitativ si cantitativ solicitarilor din comenzi (fiind receptionate de comisia constituita in acest sens si gestionari) si au fost utile, fiind in scopul realizarii de venituri.”
  • ”Nu se poate retine suma de 79.586,00 RON fara TVA consemnata in cadrul Raportului intocmite la data de 07.10.2008, ale caror constatari au fost preluate si in cadrul Raportului intocmit la data de 21.06.2010 de Garda Financiara, cat si in Rechizitoriu, avand in vedere ca stabilirea valorii totale a „bonificarilor” din totalul achizitiilor efectuate de SISEE Electrica Moldova de la cele 4 societati nu are la baza verificarea in integralitatea lor a documentelor financiar contabile tehnico-operative, nefiind indeplinite conditiile ca aceasta suma stabilita sa fie certa.”
  • Nu poate fi pusa in discutie influentarea procesului decizional al SISEE Electrica Moldova de catre cele 4 societati”
  • ”Avand in vedere ca produsele achizitionate de SISEE Electrica Moldova de la EUROPLUS si FENE GRUP au fost bonificate integral/ revandute, nu se poate vorbi de producerea vreunui „prejudiciu”.

Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 – 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL – fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 – 1980.

Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total a fost estimat la 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA), reprezentând valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 – 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL.

Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice “Electrica Serv” SA – SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civilă în această cauză, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului.

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv, în 30 mai 2014, la cinci ani de închisoare cu executare, iar fratele acestuia, Lucian Fenehiu, a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul “Transformatorul”. 

Recent, fostul liberal Relu Fenechiu, încarcerat în Penitenciarul Iaşi, a postat pe blog o scrisoare deschisă către preşedintele Klaus Iohannis, în care elogiază discursul acestuia din plenul CSM, el dezvinovăţindu-se şi întrebând dacă preşedintele crede că va mai avea “şansa la o judecată dreaptă”.

Comments

comentarii

CFR Cluj a câștigat, în deplasare, cu Universitatea Craiova, în etapa a 6-a din Superliga, scor 0-1.... Citește mai mult
România a fost reprezentată de un lot de elevi din Cluj-Napoca la Concursul Interdisciplinar „Conference of Young Scientists” din Izmir, Turcia. Elevii clujeni s-au întors cu multe premii, inclusiv medalii de aur.... Citește mai mult

Lasă un răspuns