Andrada Persu, în prim plan

Experiența unei avocate din Cluj la școala de vară pe dreptul tehnologiei informațiilor din Polonia

Într-o lume tot mai acaparată de internet în toate sectoarele, de la medicină la industrie, în care datele personale zburdă din site în site, avocații trebuie să țină pasul noile probleme juridice. Pentru a face asta, tânăra avocată Andrada Persu a participat, timp de o săptămână, la școala de vară ”Dreptul tehnologiei informațiior și Proprietate intelectuală” organizată în Polonia. Aceasta a povestit pentru Clujust.ro despre cursurile și workshop-urile în aceste arii juridice noi.

Asociatia Europeana a Studenților in Drept (ELSA) Poznan din Polonia a organizat, în perioada 31 iulie – 7 august, școala de vară cu tema ”Dreptul tehnologiei informațiilor si Proprietate intelectuală.”

”A fost o ocazie excelenta de a dobandi cunostinte juridice, dar si tehnice, cu care nu m-am confruntat pe parcursul studiilor universitare, dar care sunt de mare actualitate pe plan global si poate in special in Cluj-Napoca. Este evident pentru toată lumea că internetul ne va afecta viața privată și profesională din ce in ce mai mult, iar noi ca și juriști trebuie să ținem pasul cu dezvoltările tehnologice și cu probleme juridice pe care le generează, cum ar fi de exemplu: folosirea datelor cu caracter personal, incălcarea drepturilor de autor, folosirea mărcilor in generarea domeniilor web, dreptul la imagine pe internet etc.”, spune Andrada Persu de la SCA Lăpușan, Moscovits, Steopan și Asociații.

Avocata din Cluj a participat timp de 8 zile, alaturi de alti 40 de tineri din 17 țări, la dezbateri și workshopuri susținute de avocați sau cadre universitare din Polonia, Germania si Ucraina, cu o vastă experiență in aceste domenii juridice.

tineri scoala de vara polonia

Cursurile s-au desfașurat integral in limba engleză, intr-un cadru interactiv, bazându-se in principal pe workshop-uri si aplicatii practice ale problemelor juridice specifice.

”Acest mod de lucru se datorează în principal lectorilor, care erau in principal avocați care activează in aceste arii juridice și care au prezentat câteva din cazurile lor. Sunt foarte incantată de această experiență, sper să nu fie singură de acest gen și sunt nerăbdătoare să pun in practică tot ce am invățat la școala de vară. Imi doresc să imi continui pregătirea în acest domeniu încă prea putin explorat in practică și in doctrină, cu atât mai mult cu cât m-am bucurat de toată susținerea și incurajarea colegilor mei din societate. ”, a precizat avocata. De altfel, LMS a achitat taxa de participare la școala de vară, făcând asta pentru toți avocații din cadrul firmei.

scoala de vara poznan

Care au fost subiectele ”fierbinți” la Școala de vară?

”Cu siguranta unul dintre subiectele preferate ale practicienilor a fost Reforma in domeniul protectiei datelor cu caracter personal adoptata prin Regulamentul UE nr. 2016/679, la data de 4 mai 2016 si care va intra in vigoare, avand aplicabilitate directa in toate statele membre, incepand cu 6 mai 2018.

Impactul acestui regulament este unul semnificativ atat din perspectiva juristilor, cat si a noastra, ca persoane fizice, cetateni ai UE, a caror date personale sunt procesate zilnic, in special via internet. Fie ca am constientizat sau nu, fiecare dintre noi oferim spre prelucrare date cu caracter personal, de exemplu atunci cand accesam retele de socializare, participam la concursuri promotionale, facem cumparaturi online, ne conectam la o retea de internet wi-fi, folosim aplicatii pe telefon etc., fara sa cunoastem care ne sunt drepturile si obligatiile, fapt datorat in principal legislatiei insuficiente si lacunare, adoptate la nivel european si national.

Noul Regulament aduce foarte multe clarificari pentru viitor, stabilind de exemplu conditii mult mai mai stricte pentru obtinerea consimtamantului persoanei vizate, ceea ce va face mult mai facila supravegherea modului de prelucrare a datelor cu caracter personal si implict sanctionarea eventualelor nereguli de catre autoritatile nationale (in cazul Romaniei – Autoritata Nationala de Supravegherea a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal), ceea ce va duce intr-un final la un sentiment de siguranta mai puternic din partea utilizatorilor de internet.

Alte subiecte de mare interes in cadrul dezbaterilor la care am participat au fost „dreptul de a fi uitat” pe internet si metodele alternative de solutionare a litigiilor izvorate din incalcari ale drepturilor de proprietate intelectuala si dreptul tehnologiei informatiilor, cu referire in special la serviciile de mediere si arbitraj oferite de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale.”, ne-a spus avocata din Cluj.

 

andrada persuAndrada Persu este avocat colaborator in cadrul SCA Lapusan, Moscovits, Steopan si Asociatii si membru al Baroului Cluj din decembrie 2014. In cadrul pregatirii profesionale, tânăra avocată a absolvit in anul 2015 cursurile programului de masterat, cu predare in limba engleza, International and Comparative Business Law al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii ”Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Comments

comentarii

Vreme capricioasă, cu temperaturi maxime de 34-36 de grade în sudul țării, dar și cu înnorări persistente, averse cu caracter torențial și vijelii în restul teritoriului.... Citește mai mult
O explozie hidrotermală impresionantă a avut loc în celebrul Parc Național Yellowstone din Statele Unite. Incidentul s-a produs în zona Biscuit Basin.... Citește mai mult

Lasă un răspuns