fbpx

EXCLUSIV. Ce spun despre filmul ”De ce eu?” fosta șefă DNA Cluj, fostul șef DGPA și șeful DIICOT Cluj FOTO

Nume grele din Justiția clujeană au fost prezente la proiecția de gală a filmului regizat de Tudor Giurgiu ”De ce eu?”, la cinematograful Florin Piersic: fostul șef DGPA, procurorul Doru Dobocan, actualmente la DIICOT, fosta șefă DNA Cluj, actuala judecătoare Elena Botezan și șeful DIICOT Cluj, procurorul Florin Mornăilă. Alături de aceștia au fost numeroși magistrați și avocați interesați să vadă transpusă pe marele ecran drama procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002 la doar 29 de ani, doborât de ”sistem”.

Procurorul Doru Dobocan (centru, cu bluză roșie)
Procurorul Doru Dobocan (centru, cu bluză roșie)

Procurorul Doru Dobocan de la Direcția de Investigare și Combatere a Crimei Organizate și Terorismului (DIICOT) Cluj a spus după vizionare că se vede că filmul este bine documentat. ”În ce privește manieră de abordare a generației vechi față de cea nouă, clar că este o documentare bine făcută. La partea de documentare apar foarte multe nume pe genericul de final. Cu siguranță acei oameni au fost cu toții intervievați de regizor. Pe de altă parte este un film de ficțiune, nu un documentar. Scena percheziției se găsește chiar filmată în realitate. Cred că a fost o documentare foarte serioasă. Eu vin dintr-o realitate pe care o cunosc mai bine decât altcineva și atunci.. nu vreau să mă hazardez acum în comentarii”, s-a rezumat procurorul Dobocan.

În anul 2005, procurorul Doru Dobocan, pe atunci seful Sectiei Antidrog din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, era numit de ministrul Monica Macovei in functia de sef al Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (fosta SIPA) din cadrul Ministerului Justitiei. Numele lui Doru Dobocan era vehiculat, in cercurile inalte ale Justitiei, ca posibil inlocuitor al procurorului general al PNA de atunci, Ioan Amarie. Fostul sef DGPA a fost si sef secție la Parchetul General, calitate în care a intrumentat, în regimul Constantinescu, dosare grele de corupție, alături de fostul său coleg tot din Cluj, Ovidiu Budușan. Printre dosare s-au numarat ”Costea” (in care erau vizati Ion Iliescu si Adrian Nastase), BANCOREX (Razvan Temesan) si “Albumul Patriei” (Viorel Hrebenciuc). Amandoi procurorii, Dobocan si Budușan, au fost maziliți, din răzbunare politică, imediat dupa reîntoarcerea PSD-ului la guvernare în anul 2000.

Elena Botezan (centru) alături de noua ei colegă, judecătoarea Monica Rodina
Elena Botezan (centru) alături de noua ei colegă, judecătoarea Monica Rodina

Actuala judecătoare de la Secția Penală a Curții de Apel Cluj, Elena Botezan, spune că filmul este realist și că i-a plăcut mult. Amabilă, fosta șefă a Serviciului Teritorial Cluj din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a răspuns la câteva întrebări pentru CLUJUST.ro

Scena audierii cu Lele se poate întâmpla? E bine realizată?

Nu asta m-a frapat pe mine. Nu știu ce să zic legat de scena audierii cu Lele. Replica cea mai tare din film a fost a șefului procurorului când a fost întrebat de ce au dat comunicatul înainte ca el să facă actele. Și i-a spus foarte clar ”pentru că trebuie”, deci nu contau probele.

Credeți că s-a întâmplat?

Da, cu siguranță.

Și acum s-a curățat sistemul?

Da. Oamenii nu mai sunt ca pe vremuri.

Ce v-a trezit filmul în suflet?

Un sentiment foarte ciudat… Trist pentru ce s-a întâmplat. E bine că s-a făcut acest film și lumea poate să vină să vadă pentru că e o poveste care într-adevăr…așa s-a petrecut. Chiar mă gândeam că eu am trăit acele vremuri.

Și..?

Și acum nu mai e așa. Oamenii își trăiesc independența și lucrează după conștiința lor.

Totuși ați plecat din procuratură.

Da. Am plecat.

Sistemul?

Nu. Nu are legătură cu sistemul. Are legătură cu ce vroiam eu să fac. Eu am lucrat în parchet.

Sunteți convinsă?

Cum să nu fiu convinsă? E viața mea! Nu fac ce vor alții, ci ce-mi doresc eu.

Au fost speculații

Au putut fi.

Procurorul Florin Mornăilă, șef DIICOT Cluj
Procurorul Florin Mornăilă, șef DIICOT Cluj

Extrem de marca de film s-a arătat procurorul șef DIICOT Cluj, Florin Mornăilă, în magistratură de peste zece ani. ”Pe mine m-a impresionat foarte tare. Încă nu mi-am revenit. Încerc să mă adun. Foarte realist. Din punct de vedere al regizării nu aș avea ce să reproșez. Sper să nu fie adevărate toate aspectele care au fost relevate în film, sper. Filmul mi-a trezit sentimente confuze. Sper că s-a curățat sistemul. Oricum ceea ce s-a întâmplat atunci nu se mai poate întâmpla astăzi, asta în mod cert!”, a spus procuroru șef DIICOT Cluj, Florin Mornăilă, pentru CLUJUST.ro

La proiecție au mai fost prezenți și alți magistrați și avocați, între care amintim pe judecătoarele de penal Claudia Ilieș, Iuliana Moldovan și Monica Rodina de la Curtea de Apel, judecătoarea și profesoara de drept civil Andrea Chiș, judecătoarea Monica Iuga, procurorul Theodor Pavelescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj și avocații Voicu Sârb, Călin Iuga, Dorina Flavia Lucaciu.

Amintim că în noiembrie 2014, la vizionarea variantei în lucru a filmului, regizorul Tudor Giurgiu a spus că magistrații tineri trebuie să vadă acest film. Detalii AICI. 

Comments

comentarii

Programul „Masă sănătoasă” în școli nu va beneficia de o alocare suplimentară de fonduri, în ciuda creșterii prețurilor. Suma modestă de 15 lei/elev se menține și în 2025.... Citește mai mult
Ziarul israelian Hareetz a realizat o analiză asupra situației alegerilor prezidențiale din România și a riscului ca țara noastră să fie condusă de un candidat pro-rus.... Citește mai mult

2 comentarii

  1. “Și acum s-a curățat sistemul? Da. Oamenii nu mai sunt ca pe vremuri.”

    Pe vremuri furau o paine, acum un porsche. Curata-sar tot sistemu cu voi in frunte!

Lasă un răspuns