fbpx

Evaziune de milioane cu carne de porc pe ruta Ungaria-Iași-Cluj

Două firme din Cluj-Napoca și alte trei din Iași ar fi prejudiciat Statul cu circa 6 milioane de lei. În dosar a fost arestat preventiv și un membru al clanului țigănesc Stănescu din Iași. Romii din clanul ieșean au dat năvală la Tribunalul Cluj pentru a-l susține pe cel inculpat.

Membrii retelei de evaziune dusi la sala de judecata cu mascații
Membrii retelei de evaziune dusi la sala de judecata cu mascații

Procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au descris în referatul cu propunerea de arestare preventivă schema prin care tone de carne de porc cumpărată din Ungaria ajungea la comercianți din Cluj fără a se plăti TVA. Potrivit anchetatorilor, capul rețelei este o femeie, pe nume Rodica Șevciuc,  cercetată pentru evaziune fiscală în formă continuată și agravată.  

Despre Rodica Șevciuc procurorii spun că ”în calitate de asociat și administrator la SC Megafresh SRL din Cluj-Napoca, în cursul anului 2013 a pus la cale un circuit economic fictiv de achiziții intracomunitare de mărfuri în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului. Circuitul comercial a fost pus la cale de către susnumita prin interpunerea SC Corporation Huge Project SRL din Iași în lanțul comercial, folosind această societate ca și o firmă fantomă sau bidon în vederea colectării de taxe și impozite mari și ulterior pentru sustragerea de la plata acestor taxe, precum și pentru crearea unei aparențe de legalitate cu privire la activitatea economică a SC Megafresh”.

Membrii rețelei

Gabriel Daniel Stupar – acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată li agravată, fapte comise în perioda iulie 2012 – ianuarie 2013 aferente activității comerciale a SC Paul CH SRL din Cluj-Napoca și  spălare de bani în perioda ianuarie – noiembrie 2013 aferente activității comerciale a Megafresh SRL.

Marius Stănescu – membru în clanul Stănescu, acuzat de compicitate la evaziune, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Remus Constantin Condurache, administrator la SC Corporation Huge Project SRL, acuzat de complicitate la evaziune, spălare de bani

Constantin Stelian – localnic din comuna Scânteia, asociat în firma Stely Intermed International SRL, acuzat de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălare de bani. Anchetatorii bănuiesc că era manevrat din umbră de un alt membru al clanului, Diamanta Stănescu.

Florin Ciprian Costea – complicitate la evaziune, fals în înscrisuri

Adalbert Șuteu – spălare de bani, fals în înscrisuri

clan stanescu iasi

Cum funcționa schema de evaziune descrisă de procurorii clujeni

Două firme din Cluj-Napoca cumpărau în acte carne de porc de la trei firme din Iași, care aduceau carnea din Ungaria. ”Din actele de cercetare penală efectuate în cauză s-a constatat că în cursul anilor 2011 – 2013 SC Paul CH SRL și ulterior SC Megafresh SRL, ambele din Cluj-Napoca, au efectuat achiziții succesive de carne și derivate din carne de la SC Aqua Cam Project SRL din Iași, respectiv de la SC Corporation Huge Project SRL și SC Stely Intermed International SRL din județul Iași, care la rândul lor au efectuat achiziții intracomunitare de la diverse societăți comerciale din Ungaria”, precizează procurorii Parchetului Tribunalului Cluj.

Societățile din Iași erau intermediari fictivi între cele din Cluj și firmele din Ungaria.  Potrivit anchetatorilor, ”interpunerea societăților comerciale din Iași avea ca și principal scop crearea unui TVA deductibil pentru SC Paul CH SRL și SC Megafresh SRL, TVA de care aceste societăți comerciale nu ar fi beneficiat dacă ar fi efectuat în mod direct achiziții intracomunitare de carne și derivate. Sumele de bani, mijloacele auto și personalul necesar în vederea transportării cărnii erau asigurate de SC Paul CH SRL și Megafresh SRL, iar având în vedere că marfa achiziționată din comunitate europeană nu ajungea niciodată la societățile din Iași, ci direct la beneficiarii finali ai societăților din Cluj, circuitul documentar creat era doar unul scriptic care nu corespunde cu realitatea faptică”,

Ieșenii ar fi intrat în rețea în schimbul unor sume de bani. ”În schimbul unui comision, reprezentanții Aqua Carn Project SRL, SC Corporation Huge Project și StelyIntermed au pus la dispoziția reprezentanților SC Paul CH și SC Megafresh toate documentele și ștampilele acestor societăți pentru buna desfășurare a relațiilor comerciale”, susțin procurorii.

Firmele din Iași ar fi trebuit să plătească TVA pentru carne, dar îl eludau cu achiziții fictive de alte produse. ”În concret, prin circuitul comercial creat cele trei societăți din Iași aveau un TVA de plată aferent achizițiilor intracomunitare efectuate și livrărilor către cele două societăți din Cluj, de la plata căruia reprezentanții societăților din Iași s-au sustras prin înregistrarea în documentele contabile ale acestor societăți de achiziții fictive de mărfuri generatoare de TVA deductibil, care nu are la bază operațiuni comerciale reale”, se arată în referatul procurorilor.

În final, sumele cu care era prejudiciat Statul erau folosite pentru plata comisioanelor în rețea și cumpărarea de marfă nouă sau bunuri personale ale asociaților. ”SC Paul CH și SC Megafresh din Cluj-Napoca s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin interpunerea în circuitul comercial a societăților din Iași, iar sumele de bani rezultate din valoarea TVA-ului sustras au fost folosite în mod ilicit de către reprezentanții societăților din Cluj și reintrodus în circuitul comercial pentru achiziționarea altor mărfuri sau pentru plata unor comisioane ilegale către reprezentanții societăților din Iași sau pentru obținerea de foloase materiale proprii. Prin manipularea documentelor contabile și a conturilor bancare, reprezentanții societăților din Cluj au dat o aparență de legalitate a plăților efectuate către firmele din Iași, însă în mod concret sumele rămâneau tot în posesia reprezentanților societăților din Cluj și refolosiți. pentru achiziționarea de mărfuri sau foloase materiale proprii.”, au precizat anchetatorii clujeni.

Patru membri ai rețelei, între care și Marius Stănescu,  au fost arestați preventiv de către un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Cluj.

Romii din clanul ieșean au umplut coridoarele instanței clujene.

Clanul țigănesc Stănescu este unul dintre cele mai bogate din țară. Asta s-a văzut la o percheziție a procurorilor, ajutați de zeci de jandarmi, când au scos din curțile palatelor zeci de mașini de lux.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns