fbpx

Escrocheria de 150.000 euro, prin metoda „Rip Deal”, a dus la arestarea a doi români

Înșelătoria prin metoda cunoscută sub numele de „Rip Deal“ sau înscenarea luxului, constă în câștigarea încrederii victimei prin proiectarea unei imagini de solvabilitate financiară pentru a efectua tranzacții cu valoare economică însemnată.

Presa spaniolă informează că, la Barcelona, o înșelătorie de acest tip a fost întreruptă după ce Mossos d’Escuadra (polițiștii catalani) i-au arestat pe cei doi presupuși autori ai săi, de naționalitate română, după ce au încercat să ducă la capăt înșelătoria în valoare de aproximativ 150.000 de euro.

Potrivit informațiilor furnizate de forțele de poliție, cei doi bărbați au închiriat un birou în ,,Eixample”(unul dintre cartierele luxoase din Barcelona), în numele unei terțe părți. Acolo, au planificat întâlnirea cu victima, victimă ce a fost contactată prin intermediul unor terți, în vederea efectuării unei tranzacții financiare, și anume de a schimba bancnote mari, cu bancnote de valoare mai mică, suma totală fiind de 150.000 de euro . Victimei i s-a promis un comision de 27.000 de euro la efectuarea schimbului de bancnote. După efectuarea tranzacției, la foarte scurt timp, victima a descoperit că a fost păcălită și că bancnotele primite erau contrafăcute.

Intervenția poliției a avut loc pe 17 noiembrie, când doi ofițeri, în civil, au detectat doi bărbați care le-au ridicat suspiciuni: în ciuda faptului că împreună au făcut ceva aranjamente într-o mașină parcată în Passeig de Gracia, s-au distanțat și au început apoi, să se deplaseze  separat, la o oarecare distanță unul de celălalt, de parcă nu s-ar fi cunoscut. În timp ce agenții îi urmăreau discret pe suspecți, agenții au văzut cum cei doi bărbați au intrat într-o clădire de pe Passeig de Gracia, de unde au ieșit după un timp, cu intenția evidentă de a se separa.

Unul dintre cei doi bărbați purta pe spate un rucsac, pe care nu-l avea când a intrat în clădire. În acel moment, agenții i-au oprit pe cei doi suspecți și au percheziționat rucsacul, care conținea suma de 150.040 de euro în bancnote de câte 50 și 20 de euro.

Mecanismul acestei presupuse înșelăciuni, explică polițiștii, conform sursei citate, este cea obișnuită din „Rip Deal”, deoarece „a constat în generarea unui climat de încredere victimei”. Imediat după ce bărbatul, pe care au încercat să-l înșele, a verificat că suma de bani convenită în bancnotele mari este corectă, a ieșit din scenariu și a dat ordin ca simultan, într-un alt birou situat în apropiere, să fie predată suma în bancnote mici. Doar când a ajuns la mașină, cel escrocat și-a dat seama că o parte semnificativă a bancnotelor era contrafăcută.

Unitatea Centrală a Fraudelor din cadrul Poliției catalane (Mossos) a preluat ancheta pentru a afla dacă cei doi români arestați, fac parte dintr-o organizație mai mare, dedicată acestui tip de infracțiuni.

Comments

comentarii

Simularea examenului naţional de Bacalaureat continuă marţi cu proba scrisă obligatorie a profilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.... Citește mai mult
BMW Group și NTT Data au bătut palma, iar în Cluj-Napoca urmează să se deschidă un nou centru IT.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!