fbpx

Elevii de la ”Șincai” pot ataca măsurile disciplinare în instanță. Un specialist în contencios explică pașii

Cei 61 de elevi sancționați de la liceul Gheorghe Șincai din Cluj pot ataca în contencios deciziile de sancționare, spune avocatul Cosmin Costaș, cadru didactic la Facultatea de Drept a UBB și cel care a câștigat în 2007 primul proces cu taxa auto. Acesta ne explică pașii pe care pot să-i urmeze elevii, singuri dacă au 18 ani sau alături de părinți dacă sunt minori.

Liceu Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca este în mijlocul unui scandal de proporții după ce zeci de elevi au fost sancționați pentru că au postat pe un grup închis de pe Facebook poze cu profesoriii pe care erau scrise diverse comentarii haioase, așa numite ”meme”-uri. În urma unei anchete interne a a corpului profesoral, 61 de elevi au primit sancţiuni prevăzute în regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, de la mustrarea scrisă până la mutarea disciplinară în alte uităţi de învăţământ. Sancţiunile au fost însoţite de scăderea notei la purtare, în unele situaţii până la nota 4.

Un avocat și asistent universitar spune că deciziile de sancționare pot fi atacate. ”Pot să atace cu certitudine pentru că sunt acte administrative emise într-un contencios disciplinar. La fel ca orice act administrativ, ele pot fi atacate. De exemplu actele finale ale unor concursuri pot fi atacate, tot ce ține de alegeri poate fi atacat. Acolo sunt reglementări speciale. În cazul contenciosului disciplinar nu există reglementări speciale, astfel că ori de câte ori există o decizie de mutare disciplinară sau de exmatriculare, ea poate fi atacată la instanța de contencios administrativ”, a spus avocatul pentru CLUJUST.ro

Potrivit acestuia, procedura e simplă: ”faci cerere în procedura prealabilă prin care le ceri celor de la Inspectoratul Școlar sau liceu să-și revoce actul. Dacă nu o fac în 30 de zile, acțiune la instanță și urmează să verifice instanța dacă decizia respectivă este sau nu legală”.

Cosmin Costaș susține că inclusiv scăderea notei la purtare poate fi atacată. ”Din punctul meu de vedere inclusiv chestiunile ce țin de scăderea notei vin tot pe acte administrative, respectiv o decizie luată de conducerea liceului sau profesor. Se trece doar în catalog, dar de principiu ar putea fi atacată că e tot un act chiar dacă se materializează printr-o formă atipică, adicp trecerea notei în catalog. Dacă mi se produce un prejudiciu, de exemplu 7 la purtare, fără să existe o justificare, e clar că pot contesta lucrul acesta. Școala sau inspectoratul n-au decât să justifice în instanță de ce au făcut asta”, a precizat avocatul pentru CLUJUST.ro.

Elevii și părinții lor ar putea intenta o acțiune comună. Mai jos puteți vedea o parte din fotografiile pentru care au fost sacționați cei 61 de elevi din cei 200 anchetați.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina