fbpx

Echipa ELSA București a câștigat concursul de procese simulate de la Cluj

Două studente de la Facultatea de Drept din București, membre în asociația europeană a studenților de la drept ELSA, au câștigat concursul de procese penale simulate ce a avut loc în week-end la Curtea de Apel Cluj. În finală, echipa ELSA București a învins echipa ELSA Cluj-Napoca, formată din doi studenți de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

elsa bucuresti echipaAnda Călin și Roxana Daskălu (foto) de la Facultatea de Drept a Universității București au ocupat locul I, după ce au câștigat finala de duminică împotriva studenților Timotei Morar și Adrian Axintioaie de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

”Concursul Național de Procese Simulate ”Vintilă Dongoroz” reprezintă o ocazie ideală de punere în practică a cunoștințelor dobândite pe parcursul facultății, stimulând viitorul jurist în pregătirea pentru următoarea sa profesie. Programul facultăților de drept este din păcate unul foarte teoretizat, așa că acest concurs reprezintă o oportunitate de suplinire a lipsurilor programului în ceea ce privește dezvoltarea calităților oratorice, juridice și procedurale”, a precizat Mihaela Partene, coordonatorul proiectului din partea ELSA Cluj-Napoca.

În total au fost zece echipe a câte doi studenți din Arad, București, Cluj-Napoca, Constanța, Tg-Mureș, Iași, Suceava, Timișoara și Oradea. Clujul a fost singurul oraș reprezentat de două echipe. Rundele preliminari au avut loc sâmbătă în sala 155 a Curții de Apel, iar duminică s-a desfășurat finala în aceeași sală.

Juriul a fost format din judecătoarea Monica Rodina de la secția penală a Curții de Apel Cluj și din avocații Lucian Criste și Sergiu Bogdan, care este și șeful Catedrei de Drept Penal de la Facultatea de Drept din Cluj. sergiu bogdan

”A fost un concurs reușit cu un nivel bun de cunoștințe al studenților. Am vrut să vedem cum se comportă, cum pledează într-o situație de proces și s-au apropiat de realitate. Au fost mai multe criterii de jurizare. De exemplu, în finală, echipa din Cluj a fost cea care au dat soluția corectă la speță, dar echipa din București a fost mai convingătoare la pledoarie”, a spus avocatul Sergiu Bogdan pentru CLUJUST.ro

 

De alfel, studenții au stârnit interesul juriului în finala care a fost prelungită cu 20 de minute față de timpul normal care era de 40 de minute. De asemenea, participanții din sală au putut adresa întrebări combatanților.

Cel mai bun pledant a fost desemnat a fost desemnat Mihail Andreca din cadrul ELSA Timișoara, a cărui echipă s-a clasat pe locul III.

Concursul a fost sprijinit de casele de avocatură ”Sergiu Bogdan” și ”Gheorghiță Mateuț”.

 

Speța din finala concursului

În data de 10.01.2014, Maria a fost angajată în funcţia de inspector asistent cu atribuţii de casieră în cadrul unei Administrații a Finanțelor Publice Z (A.F.P.).

La iniţiativa lui Ion, cu care avea o relaţie de concubinaj, începând cu data de 10.02.2014, Maria, profitând de faptul că o parte dintre cetăţenii care înţelegeau să-şi investească economiile prin cumpărarea unor certificate de trezorerie o cunoşteau, precum şi de împrejurarea că, de multe ori, cetăţenii doritori de a face astfel de investiţii erau în număr mare la sediul A.F.P.,  îi inducea pe aceştia în eroare pentru a-i fi remise sumele de bani ce urmau să fie investite, promiţându-le că, atunci când va fi mai liberă, va efectua operaţiunile de cumpărare a certificatelor de trezorerie, iar în ziua următoare le va remite înscrisul doveditor al investiţiei.

Apoi, Maria emitea certificatele de trezorerie, însă, înainte de predarea înscrisurilor către titulari, profitând de încrederea pe care colegele o aveau în ea, le ruga pe acestea să întocmească notele de fundamentare internă pentru răscumpărarea acelorași certificate pe care ea le prezenta acestora gata semnate la rubrica „titular”, astfel încât să creeze aparența că cetățenii investitori, după ce le-au achiziționat, au și solicitat răscumpărarea lor (încasarea contravalorii acestora).

Semnăturile de la rubrica „titular” de pe certificatele de trezorerie erau executate în fals de către Maria, care contrafăcea semnătura cetățenilor investitori. Astfel, raportat la Agenția Finanțelor Publice, Maria crea aparența că, pentru certificatele respective de trezorerie, titularii ar fi solicitat și răscumpărarea. Această practică a fost aplicată în cazul a 40 de persoane.

În continuare, Maria îşi însuşea sumele de bani reprezentând valoarea nominală a certificatelor de trezorerie, iar titularilor le preda certificatul de trezorerie, menţinându-i pe titulari în eroare, prin asigurarea verbală a acestora că li s-a remis un titlu de valoare valabil care, la scadenţă, le va permite restituirea investiţiei şi a dobânzii aferente. Aceasta deși, la momentul predării certificatelor de trezorerie, ele figurau în evidenţa administraţiei financiare ca fiind răscumpărate, împrejurare ce ar fi împiedicat răscumpărarea în viitor a acestora de către investitori.

Banii obținuți de către Maria prin acest mod de operare erau remiși lui Ion care îi ascundea în podul casei sale.

Activitatea infracțională a celor doi a încetat la data de 07.05.2014, dată la care directorul general al instituției a sesizat organele de urmărire penală cu privire la conduita infracțională a Mariei. Prejudiciul total cauzat a fost în cuantum de 250 000 lei.

Cerințele

Susțineți acuzarea în cazul faptelor comise de Maria și Ion.

Susțineți apărarea lui Ion și Maria în cazul acuzațiilor ce le pot fi aduse de acuzare.

DESCARCĂ DE AICI SPEȚA DIN RUNDELE PRELIMINARII

 

 

 

 

Comments

comentarii

Franța este în alertă maximă în faţa ameninţării cu atentate, înaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Paris.... Citește mai mult
Percheziții în Turda, în cadrul unui dosar penal ce vizează infracțiunile de fals și înșelăciune.... Citește mai mult

Lasă un răspuns