fbpx
Rareș Pop și Ioan Radu Dohotar

Dosarul ”ISCTR Cluj”: Curtea de Apel cere ÎCCJ o hotărâre prealabilă cu privire la completele specializate

În dosarul ”ISCTR Cluj”,  Curtea de Apel Alba Iulia cere Înaltei Curți o hotărâre prealabilă pentru dezlegarea unei chesituni de drept cu privire la completele specializate în cauze de corupție.

Instanța Curții de Apel Alba Iulia s-a sesizat din oficiu și a decis să ceară hotărârea prealabilă de la ÎCCJ:

”In majoritate, admite sesizarea din oficiu și, pe cale de consecință, in temeiul art. 475 c.pr.pen. solicita Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa pronunțe o hotarare prin care sa dea o rezolvare de principiu a urmatoarelor chestiuni de drept:

1. In interpretarea art.29 alin. 1 din legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, se poate considera ca judecatorul de la instanta de fond care, anterior, a fost desemnat titular al unui complet specializat pentru judecarea cauzelor de coruptie, iar ulterior colegiul de conducere a instantei nu l-a desemnat intr-un complet specializat, este competent sa judece cauze de coruptie repartizate in perioada in care nu a fost desemnat prin hotararea colegiului de conducere ca titular al unui complet specializat, in condițiile in care, in perioada respectiva, niciun complet al sectiei penale a instanței respective nu a fost desemnat pentru a judeca cauze de coruptie?

2. In ipoteza unui raspuns negativ, care este sanctiunea in acest caz, nulitatea relativa sau nulitatea absoluta?.

In temeiul art. 476 alin. 2 c.pr.pen. dispune suspendarea cauzei pana la pronunțarea hotararii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 19.12.2019.”, se arată în hotărâre.

Amintim că dosarul privind Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportul Rutier Cluj a fost strămutat de la Cluj, unde a fost judecat în primă instanță la Tribunalul Cluj și s-a lăsat cu comdamnări grele.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns