Ovidiu Mureșan, sursa foto gazetadebistrita.ro

DNA Cluj: Șeful poliției bistrițene ar fi luat șpagă o pușcă de vânătoare și o mașină de teren

Procurorii DNA Cluj îl suspectează pe inspectorul șef al IPJ Bistrița-Năsăud, Ovidiu Mureșan, că i-ar fi protejat pe omul de afaceri Traian Larionesi, de la care ar fi primit mai multe cadouri.

Potrivit procurorilor DNA Cluj, ”comisarul şef Mureşan Ioan Ovidiu – inspector şef al IPJ Bistriţa Năsăud, comisarul şef Ani Ioan – şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, comisarul şef Hasnăş Roberto Emil – şeful Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud şi inspectorul principal Cloşcă Leon Anton – şeful Poliţiei Oraşului Năsăud, sunt implicaţi în săvârşirea unor acte repetate de corupţie, respectiv în acte repetate de pretindere şi primire a unor sume de bani şi a unor alte foloase necuvenite, în legătură cu atribuţiilor lor de serviciu, respectiv pentru a îndeplini acte contrare îndatoririlor de serviciu.

În concret, în luna mai 2014, comisarul şef Mureşan Ioan Ovidiu a dispus efectuarea unui control inopinat, asupra activităţii comisarului şef Ani Ioan. Controlul a fost efectuat de către adjunctul Buta Ciprian, împreună cu comisarul Andreica Leon Paul – şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, fiind constatate deficienţe în activitatea profesională a comisarului şef Ani Ioan.

Pentru a evita consemnarea unor aspecte negative în raportul de control şi pentru a evita înlocuirea sa din funcţia deţinută, Ani Ioan a cerut sprijinul omului de afaceri Larionesi Traian, solicitându-i acestuia să intervină la cadrele din conducerea IPJ Bistriţa Năsăud, în favoarea ofiţerului controlat.

traian larionesi
Traian Larionesi, sursa foto gazetadebistrita.ro

 Larionesi Traian (foto) conduce efectiv activitatea mai multor societăţi comerciale, având ca obiect de activitate, în principal, exploatări  forestiere, fiind şi proprietarul a patru fonduri de vânătoare.

Larionesi Traian derulează afaceri importante cu material lemnos, beneficiind de sprijin din partea comisarului şef Mureşan Ioan Ovidiu şi din partea comisarului şef Ani Ioan, care, utilizând în mod abuziv prerogativele şi puterile conferite de funcţiile publice deţinute, asigură protejarea activităţilor ilicite efectuate de Larionesi Traian şi de societăţile comerciale administrate de acesta.

Au fost obţinute date conform cărora Larionesi Traian i-a oferit comisarului şef Mureşan Ioan Ovidiu, de mai multe ori, diverse bunuri şi cadouri, dându-i o armă de vânătoare marca Blaser, în valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-a dat inspectorului şef al IPJ Bistriţa Năsăud un autovehicul de teren marca Toyota RAV 4, fabricat în anul 1996 şi înmatriculat pe numele soţiei ofiţerului, Mureşan Lenuţa, cu nr. BN-04-ZXF.

Există indicii conform cărora, Mureşan Ioan Ovidiu şi Buta Ciprian au acceptat solicitările oamenilor de afaceri menţionaţi, urmând a fi modificat conţinutul raportului de control, pentru a fi evitată sancţionarea şi destituirea din funcţie a comisarului şef Ani Ioan.

În schimbul protejării unor oameni de afaceri implicaţi în activităţi ilicite, Ani Ioan a primit de la aceştia, în mod gratuit, materiale de construcţii, pe care le-a utilizat pentru amenajarea unei vile în municipiul Bistriţa, zona Valea Jelnei.

Comisarul şef Mureşan Ioan Ovidiu, împreună cu finul său, comisarul şef Hasnăş Roberto Emil, protejează activităţile ilicite desfăşurate de Larionesi Traian, împiedicând ofiţerii şi agenţii de poliţie din subordine să controleze mijloacele de transport, care aparţin societăţilor comerciale controlate de acest om de afaceri, sau împiedicându-i să aplice măsurile legale de sancţionare, în cazurile în care au fost constatate ilegalităţi.

La data de 26.11.2013, a oprit în trafic pe Larionesi Traian, în zona localităţii Păltinoasa, din judeţul Suceava, constatând nereguli în legătură cu plăcuţele de înmatriculare ale autovehiculului marca Jeep Wrangler cu nr. BN-75-FRA. Larionesi Traian a cerut telefonic sprijinul

La data de 29.12.2013, agentul de poliţie Huciu Dan Grigore a oprit-o în trafic pe Rus Ana Maria, persoană din anturajul omului de afaceri, deoarece aceasta săvârşise o contravenţie. Larionesi Traian l-a contactat telefonic pe Hasnăş Roberto Emil, care i-a solicitat agentului să nu dispună măsurile legale.

La 22.02.2014, Larionesi Traian i-a solicitat comisarului şef Hasnăş Roberto Emil să intervină în favoarea numitului Tomi Tudor Corneliu, pentru a nu îi fi reţinut permisul de conducere, deşi acesta fusese prins în trafic, în localitatea Maieru, conducând după ce consumase băuturi alcoolice.

Ca urmare a intervenţiei ofiţerului, nu au fost luate măsuri legale împotriva conducătorului auto.

La data de 07.03.2014,  ca urmare a intervenţiei lui Larionesi Traian, comisarul şef Hasnăş Roberto Emil i-a solicitat agentului principal să nu aplice măsura amenzii, unei cunoştinţe a omului de afaceri, oprită în trafic în localitatea Năsăud.”, se arată în actul de sesizare al DNA Cluj.

Comments

comentarii

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Brănescu critică declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, și spune că „a predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”... Citește mai mult
Ștefana Trifan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej este una dintre elevele care a obținut media 10 după rezolvarea contestațiilor la examenul de Bacalaureat 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns