DNA a cerut documente de la DRDP Cluj cu privire la lărgirea drumului DN 1C

Procurori DNA Structura Centrală au fost, vineri la sediul Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj, pentru a solicita documente privind o lucrare de extindere a unui drum dintre Cluj și Bistrița, afirmă pentru Stiripesurse.ro surse judiciare.

Potrivit acestora anchetatorii verifică legalitatea procedurilor derulate în cazul extinderii unui sector de drum la patru benzi, proiect derulat cu ajutor unor fonduri externe.

Este vorba despre un tronson de drum național, DN1C, aflat la ieșirea din Cluj-Napoca spre localitatea Jucu. Lărgirea la patru benzi, potrivit presei locale, s-ar fi făcut fără respectarea vreunei norme de siguranță rutieră, pe un tronson foarte lung de drum drept, care trece prin mai multe localități.

Sursele arătate spun că ar fi vizat șeful instituției, Eugen Cecan, cel al cărui nume se regăsește și în dosarul în care fost trimis în judecată directorul Direcţiei de Întreţinere Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din CNAIR, Florea Dascălu, acuzat că a luat mită de la patronul unei firme ca să intervină la directorii regională în scopul de a-i da lucrări respectivei firme.

În dosarul lui Dascălu numele lui Cecan apare în contextul unei rugăminți adresate de directorul Dascălu privind o societate comercială.

„Astfel inculpatul DASCĂLU FLOREA a primit de la martorul Cosma Marius Iosif, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite (costuri ale unei partide de vânătoare) în cuantum de 2060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite (costuri ale unei alte partide de vânătoare) în cuantum de 5000 lei, iar în schimb inculpatul DASCĂLU FLOREA și-a exercitat influența pe care o avea asupra următorilor funcționari:

– asupra funcționarului public Cecan Eugen, director al DRDP Cluj căruia, în data de 06.05.2022, cât și în data de 12.07.2022, i-a solicitat să-i acorde societății SC Tredeco Holding SRL, a martorului Cosma Marius Iosif, lucrări de estetică rutieră, martorul Cecan Eugen conformându-se și promițând că îi va da lucrări în plus respectivei societăți; de asemenea aceluiași funcționar public, la data de 22.10.2022 i-a solicitat și introducerea, începând cu 01 noiembrie, în baze, a mașinilor care asigură deszăpezirea, aparținând SC Tredeco Holding SRL, administrată de către martorul Cosma Marius Iosif. (pct. 1.1, 2.2 și 3.1 din starea de fapt)”, se arată în rechizitoriul prin care a fost deferit justiției Florea Dascălu.

„Astfel, în data de 06.05.2022, inculpatul DASCĂLU FLOREA l-a apelat pe numitul Cecan Eugen, director al DRDP Cluj și, după ce i-a reproșat că nu este ”în stare” să organizeze și el o partidă de vânătoare, i-a solicitat să-i acorde societății SC Tredeco Holding SRL, a martorului Cosma Marius Iosif, lucrări de estetică rutieră, martorul Cecan Eugen conformându-se și promițând că îi va da lucrări în plus.

Facem precizarea că Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP), sunt 8 subunități, fără personalitate juridică, ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), situate în București, Timișoara, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Constanța, Brașov și Buzău.

Dascălu Florea: Da. Auzi, de ce ai scos…uite sunt la Ineu, la o vânătoare, că tu nu ești în stare să organizezi, organizează alții….…………

Martorul Cosma Marius Iosif intervine în discuția dintre cei doi, spunându-i inculpatului DASCĂLU FLOREA că are nevoie de lucrări de estetică pe DRDP Cluj, (acolo unde este director interlocutorul inculpatului, martorul Cecan Eugen):

Cosma Marius Iosif: Acum trebuie să-mi dea la…la estetică…

După care dialogul dintre inculpatul DASCĂLU FLOREA și martorul Cecan Eugen continuă, cel din urmă conformându-se solicitării primului și promițând că îi va da lucrări în plus societății SC Tredeco Holding SRL, a martorului Cosma Marius Iosif:

Dascălu Florea: Auzi, auzi la estetică să ai grijă ce program îi dai să facă.

Cecan Eugen: Aa, îi dau. Îi dau încă 150.000 de metri pătrați. Luni

Dascălu Florea: Bine. Să nu-i dai cum ai promis, cum faci tu că promiți și

Cecan Eugen: Nu băă…păi eu oricum trebuie să-i dau că mai am reclamații cu estetica…

„Bă Eugene, te doare în p*** mă?”.

Pe parcursul interceptărilor deținute de anchetatorii DNA Dascălu este surprins în numeroase rânduri vorbind vulgar despre mai mulți directori, care nu ar fi acordat la discreție contracte sau prelungiri „clientului„ său.

„Același tip de discurs (..) îl are inculpatul și față de martorul Cecan Eugen, director DRDP Cluj, căruia îi cere să-i acorde lucrări de estetică martorului Cosma Marius Iosif ținând cont și de discuția de mai sus pe care a avut-o cu martorul Cecan Eugen în care acesta îi spunea că pe Bihor (zonă care aparține de DRDP Cluj) nu a primit deloc lucrări de estetică (”Ăăăăă, Bihoru …pe Bihor nu mi-o dat nimic iarbă”):

Dascălu Florea: Bă Eugene, te doare în p*** mă?

Cecan: Nu. De ce? La ce te referi?

Dascălu Florea: Păi te sună băiatu ăsta de la Arad și tu nici nu-i mai răspunzi?

Cecan: Când m-o sunat? ………..

Dascălu Florea: Am înțeles, i-a dă-i la iarbă cantități, că n-are de lucru…Să-ți tundă toată iarba din regiune… Pă Bihor, pă draci…

Cecan: Bine, bine.

(n.r. discuția telefonică Dintre Dascălu Florea și … se încheie, iar Dascălu Florea continuă dialogul cu Cosma:

Dascălu Florea: Da tu sună-mă când mai rămâi în pană așa ! Îi iau pă ăștia în p***, le dau bani, că io le dau, dă-i drecu de aici !”, se arată în actele din dosarul aflat pe masa judecătorilor de la Tribunalul Arad.

Dascălu Florea: ”Băga-mi-aș p***-n gura lui”

Procurorii povestesc în dosar cum Dascălu lui i-a cerut unui director din CNAIR (”te rog să ai grijă de el”) ca, începând cu 01 noiembrie, să introducă în baze mașinile care asigură deszăpezirea, administrate de firma „clientului„ său.

Intervenția ar fi avut loc potrivit anchetatorilor DNA pentur că în anul anterior nu s-a întâmplat acest lucru. Introducerea mașinilor în baze este rentabilă pentru societatea prestatoare pentru că această staționare este plătită de către DRDP, chiar dacă nu se execută lucrări de deszăpezire.

„Martor: Puteți, dacă vă rog, să îl sunați pe ăsta, pe Cecan

Dascălu Florea: Pe cine?

Martor: Pe ăsta, …la Cluj. Tot Cecan îi, nu?

Dascălu Florea: Așa. Da. Ce zic?

Martor : Păi el tot timpul îmi bagă … Anul trecut nu mi-a băgat din întâi.

…………………………………………………………………………………

Dascălu Florea: Ă? Bine. Dar vezi că prietenul meu ăsta de la Arad, de la…, zice că nu știe ce p*** mea ai cu el.

Director Cecan: Bă, ăsta-i nebun la cap? Spune-i să-și revină.

Dascălu Florea: Eu îi spun… Da`i-am zâs: Bă, nu pot să cred așa ceva, chiar, … e prietenul meu.

Director Cecan: Da, și-a făcut treaba, că nu… (neinteligibil)…

Dascălu Florea: Păi aia, te rog să ai grijă de el!

Dascălu Florea închide conversația telefonică și continuă să vorbească cu Cosma:

Martor: …(neinteligibil)… tot îmi bagă din întâi…

Dascălu Florea: Băga-mi-aș p***-n gura lui! Să mă suni de-acuma-n-coace! Păi nu-i dau eu în pix bugetul și cu banii ?…”, se arată în dosarul aflat pe masa magistraților.

Ce a declarat Cecan la DNA

„Cu privire la acest act material al infracțiunii de trafic de influență, a fost audiat martorul director al DRDP Cluj, care a declarat că în data de 22.10.2022 a fost sunat de către Florea Dascălu, care i-a cerut introducerea în baze a mașinilor care asigură deszăpezirea, aparținând societății comerciale administrată de … începând cu 01 noiembrie.

Martorul director a indicat că, deși el i-a dat de înțeles inculpatului că este de acord cu solicitarea sa, el nu a procedat la introducerea utilajelor în baze pentru că temperatura era de 18 grade și a apreciat că nu are rost să cheltuie banii pe staționarea utilajelor respective în baze”, se arată la dosar.

Directorul DRDP Cluj are un dosar penal pe rolul instanțelor pentru delapidare.

Comments

comentarii

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Brănescu critică declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, și spune că „a predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”... Citește mai mult
Ștefana Trifan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej este una dintre elevele care a obținut media 10 după rezolvarea contestațiilor la examenul de Bacalaureat 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns