fbpx
Florian Walter la DIICOT Cluj în 2012

DIICOT anchetează afacerile lui Walter cu fiii lui și doi unguri

DIICOT anchetează relațiile comerciale între compania Romprest, deținută de Florian Walter, patronul ”U” Cluj, și alte trei societăți. Două dintre acestea sunt deținute de doi cetățeni maghiari, iar a treia îi are ca asociați pe doi fii ai omului de afaceri, considerat liderul grupării acuzate de evaziune fiscală.

”Urmare a sesizării întocmite de către inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Bucureşti, procurorii din cadrul DIICOT – Serviciu Teritorial Ploieşti au efectuat investigaţii privind modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile, în legătură cu tranzacţiile comerciale desfăşurate în perioada  2012 – 2014 de către societatea COMPANIA ROMPREST SERVICE SA cu societăţile comerciale LA TEAM LINE SOLUTIONS SRL, ROMCONCORD TEHNIC SERVICE SRL şi EURO GRUP SRL.”, se arată în comunicatul DIICOT.

Firma La Team Line Solutions SRL, mutată în București în 2014, cu sediul social într-un apartament, îi are ca asociați cu număr egal de părți sociale pe doi unguri: Kurucz Jozsef, domiciliat in localitatea Kunmadaras din Ungaria și Mogyorosi Janos Gabor, domiciliat in Budapesta, în vârstă de 67 de ani. Cifrele din situația financiară a firmei, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor Publice, sunt extrem de schimbătoare. În 2012, firma avea ca obiect de activitatea ”lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale”, avea 70 de angajați și o cifră de afaceri de 2 milioane lei. În 2013, obiectul de activitatea se schimbă în ”activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului”, numărul de angajați crește la aproape 300, iar cifra de afaceri ajunge la 20 de milioane de lei.

Aceeași doi cetățeni maghiari dețin și firma Romconcord Tehnic Service, ce are sediul la aceeași adresă din București ca și prima. Are același obiect de activitatea ”contractare a personalului” și o cifră de afaceri de circa 10 milioane lei. În cele două firme deținute acum de unguri, până în septembrie 2014, au mai fost asociate alte patru persoane din județul Satu Mare.

Kurucz Jozsef este implicat într-o afacere și la Cluj, motiv pentru care procurorii au făcut și aici descinderi. Cetățeanul maghiar este acum unic asociat în firma R M Auto Servicom SRL, după ce în iulie 2014 a preluat părțile sociale ale celorlalți doi asociați, Nicolae Nagy și Anamaria Cserveny. Cei doi din urmă sunt asociați în firma ELG Motors, care se prezintă pe internet ca o companie care ”pune accent pe importul de masini de lux si sport de exceptie, în portofoliu intrând modele ca Bentley Continental GT Diamond Series, Mercedes CL Prime Edition, Audi R8, Maserati GranTurismo, Aston Martin Vantage, Aston Martin DB, Porsche Carrera 4S Cabrio, Porsche Cayenne Turbo, etc”.

Legătura cu dosarul Petrolul Ploiești

A treia firmă ale cărei tranzacții cu Romprest sunt anchetate de DIICOT, Euro Grup SRL, cu sediul în Ilfov, îi are ca asociați chiar pe cei doi fii ai omului de afaceri Florian Walter (fost Bușcă), Alexandru Cosmin Walter de 28 de ani și Valentin Giorgian Bușcă de 29 de ani. Firma are ca obiect de activitate ”intermedieri in comertul cu produse diverse” și o cifră de afaceri în 2013 de 2,4 milioane lei. Interesant este asociatul care a mai fost în firmă până în octombrie 2013. Este vorba de cumnatul lui Walter, Daniel Spirea Stoica. Acesta a fost arestat preventiv în noiembrie 2014 în dosarul ”Petrolul Ploiești”, alături de acționarii clubului de fotbal, fraţii Dan şi Nicolae Capră, Marius Bucuroiu, acţionar şi director al clubului și alte persoane, cu toţii acţionari în diverse societăţi comerciale, acuzaţi că au creat un circuit economic fictiv prin care au adus un prejudiciu Statului de 15,4 milioane de euro prin acţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Fiii lui Walter și Spirea Stoica sunt conectaţi şi într-o firmă care se ocupă cu ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Sectorul 1 al Capitalei. CFR Transauto este deţinută de Valentin Giorgian Buşcă şi de Alexandru Cosmin Walter, fiii lui Florian Walter (fost Buşcă), care deţin câte 0,77%. Restul acţiunilor, de 98,46%, aparţin firmei de textile Kimytex, din Nehoiu, judeţul Buzău. Kimytex este deţinută tot de fiii lui Florian Walter, împreună cu Daniel-Spirea Stoica.

În noul dosar instrumentat tot de DIICOT Ploiești, Florian Walter este considerat liderul grupării: ”În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013-2014 s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane şi coordonat de către suspectul Walter Florian, care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi ulilizarea de societaţi comerciale „tip fantomă”, pentru realizarea operaţiunilor ilicite. S-a reţinut că circuitele comerciale fictive, precum şi cele financiare asociate, au fost operaţionalizate de către suspectul Walter Florian, cu sprijinul membrilor grupului, fiecare dintre aceştia îndeplinind sarcini prestabilite şi fiind remunerati în consecinţă”, se arată în comunicatul oficial al DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul produs bugetului statului este în valoare totală de 4,5 milioane euro.  15 persoane au fost reținute de procurori și duse pentru mandat la Tribunalul Prahova. Florian Walter a fugit de anchetatori și a fost dat în consemn la frontieră. 

 

Comments

comentarii

România are un deficit cronic de medici neonatologi, specializare care înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate.... Citește mai mult
1,3 milioane de lei de la bugetul local vor fi pentru organizarea ediției din 2024 a Zilelor Clujului. Ediția din acest an va avea loc în perioada 30 mai-2 iunie.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!