fbpx

Dezvoltatorul blocului ”Gala Water”, obligat să plătească antreprenorul cu suma pentru care e pusă ipotecă. Locuințele nu se pot intabula

Dezvoltatorul complexului rezidențial ”Gala Water”, aflat într-una din cele mai scumpe zone din Cluj-Napoca, a fost obligat de instanță să plătească antreprenorului general suma de aproape 2,4 milioane lei, pentru care anterior s-a instituit ipotecă pe imobil. Din această cauză, cei care locuiesc deja acolo nu contracte autentice, iar cei care vor să cumpere o fac pe riscul lor, căci în această situație locuințele nu se pot intabula.

Luna trecută, am publicat o știre despre un litigiu câștigat pe fond de către dezvoltatorul Repro Invest contra antreprenorului Coldea Construcții. Între timp, am aflat că situația este mult mai complicată și deloc favorabilă firmei fraților Vișan.

Mai exact, firma Repro Invest, care vinde apartamente în blocul ”Gala Water” din zona Între Lacuri, devenită în ultima vreme una dintre cele mai scumpe din Cluj-Napoca, a fost obligată, în 31 octombrie, de către Tribunalul Specializat Cluj, într-un proces început în 2016, să plătească societății Coldea Construcții nu mai puțin de 2,39 milioane lei, plus cheltuieli de judecată piperate.

Soluția pe scurt: ”Obligă pârâta sa plateasca reclamantei suma de 2.398.100,04 lei reprezentând contravaloarea lucrarilor de antrepriza efectuate în temeiul contractului de execuție de lucrari nr. 76/18.09.2015.

Obligă pârâta Repro Invest S.R.L sa plateasca reclamantei Coldea Construcții S.R.L. suma de 49.301,33 lei cu titul de cheltuieli de judecata (27.586 lei – taxa judiciara de timbru aferenta pretențiilor, 1.715,33 lei – onorariu expert, 20.000 lei – onorariu parțial avocat). Obliga reclamanta sa plateasca pârtei suma de 1.200 lei cu titlu de cheltuieli de judecata constând în onorariu avocatial partial. Compenseaza sumele datorate cu titlu de cheltuieli de judecata pâna la limita celei mai mici si drept consecinta obliga pârâta Repro Invest S.R.L sa plateasca reclamantei Coldea Constructii S.R.L. suma de 48.101,33 lei cu titlul de cheltuieli de judecata.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, apel care se va depune la Tribunalul Specializat Cluj.”

Problema este că sumele datorate sunt garantate cu ipotecă legală pe tot imobilul. Astfel, încă de la sfârșitul anului trecut este instituită, prin decizie definitivă a Tribunalului Cluj, o ipotecă pentru 2,4 milioane lei pe blocul de pe strada Galați, dispusă în contul datoriei față antreprenorul general

Soluția pe scurt: ”Respinge exceptia lipsei de interes. Admite apelul declarat de petenta Coldea Constructii S.R.L. împotriva sentintei civile nr. 1596/07.03.2017, pronuntata în dosar nr. 20483/211/2016 al Judecatoriei Cluj-Napoca pe care o schimba în întregime în sensul ca admite plângerea formulata de petenta Coldea Constructii S.R.L. si în consecinta anuleaza încheierea de reexaminare nr. 156796/05.10.2016 si încheierea de respingere nr. 154102/12.09.2016 ambele emise de OCPI Cluj-Napoca si dispune încrierea provizorie în CF nr. 302823 Cluj-Napoca a ipotecii legale asupra imobilului în curs de edificare din Cluj-Napoca, strada Galati nr. 30 pentru suma de 2.416.437,16 lei. Fara cheltuieli de judecata în aapel. Decizia este definitiva. Pronuntata în sedinta publica din data de 21.12.2017”

Blocul are deja locatari, dar cea mai mare parte este la vânzare. Clujust a stat de vorbă cu un locatar, ce s-a arătat îngrijorat de situație. Acesta ne-a spus că dat avans 30 la sută din prețul locuinței și că are un antecontract. ”Știu de proces că antreprenorul a cerut o sumă pe care cei de la Repro nu vor să o plătească. Sper să se rezolve căci nu putem încheia contracte autentice”, ne-a spus omul

Am sunat la numărul de telefon de pe afișul cu ”de vânzare” de pe bloc. Ne-a răspuns un agent de vânzări, cu care am vorbit ca un posibil client și care a confirmat că se vând apartamente. Acesta ne-a spus că putem semna contract autentic ”peste 3-4 luni”. Întrebat de ce durează atât, inițial a răspuns că acesta e timpul normal pentru intabularea imobilului, că abia s-a făcut recepția. După ce am insistat că e un timp cam îndelungat și am întrebat dacă mai sunt și alte probleme, acesta ne-a spus că ”sunt și ceva probleme”. După alte insistențe, ne-a spus că este un proces pe rol între dezvoltator și antreprenor, dacă se știe de situație căci e de doi ani. ”Eu nu vă pot garanta nimic”, ne-a spus agentul.

Contactat de Clujust.ro, administratorul Repro Invest, Valentin Vișan, ne-a spus că apartamentele nu se vând momentan, ci se închiriază și că procesul e notat în cartea funciară, astfel că dacă cineva vrea să cumpere o face pe riscul lui, Vișan admițând că ar putea oferi un preț mai mic în această situație. Dezvoltatorul susține că lucrările pentru care Coldea Construcții a cerut 2,4 milioane lei nu s-ar fi executat. ”Am rămas surprinși de sentință, o vom atac și mai vedem”, a precizat Vișan.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina