O prezentare inedită a rolului judecătorului în societate a fost realizată în fața studenților de la Facultatea de Drept a UBB Cluj, în cadrul Săptămânii Juridice, de către magistratul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Acesta are o experiență în profesie de mai bine de 15 ani și este considerat un reformist.
Primul rol al judecătorului despre care a vorbit Danileț, la invitația organizației studențești ELSA Cluj-Napoca, a fost cel de a da sentințe. ”Urmare a reformei și a infuziei cu sânge proaspăt, judecătorii și-au dat seama că pot face ceva pentru societate. Multă vreme ne-am imaginat că treaba noastră este să soluționăm niște dosare. Adică am o cerere, am un răspuns la cererea aia, am niște probe și la sfârșit dau soluția. Asta face și funcționarul de la primărie la care te duci să-ți dea un loc de parcare. Depui o cerere, îți dă un cod, se uită în registru dacă mai sunt cereri și îți zice dacă admite sau respinge. Tot o soluție. Tot legea se aplică și acolo chiar dacă e un alt nivel. Prin urmare, judecătorul nu poate să fie doar un funcționar, este mai mult de atât!”, susține membrul CSM.
Apoi, Danileț a vorbit despre importanța ce trebuie să o dea judecătorii oamenilor care se judecă.
”Al doilea rol al judecătorului, dacă primul e soluționarea litigiilor, este să fie garantul drepturilor și libertăților omului. Asta nu e o poveste scoasă din iluminiști. Nu, pentru că gândiți-vă la oameni! Ca să percepeți corect Justiția română nu trebuie să vă gândiți la judecători ca fiind în centrul sistemului, ci la justițiabili și atunci vedeți că în jurul lui s-a clădit sistemul. Dacă justițiabilul de aici a venit la sistemul judiciar pentru că nu și-a găsit revolvarea nici la primărie, nici la poliție, nici la prefectură… El a venit la Justiția română! El vede judecătorul ca ultima lui speranță să i se îndrepte răul făcut.
Omul vine cu deschidere, cu speranță. Atunci tu trebuie să te cobori la nivelul lui, că nu poți să-i vorbești de acolo din înaltul. Trebuie să vii jos să-i spui: da, bădiță, ce necaz ai matale? Omul vrea să discuți cu el. Nu vrea să vadă nici zei, nici roboți! Vrea să vadă o persoană deșteaptă, că de aia e acolo, cu abilități de comunicare, cu capacitate de a înțelege necazul lui. Ei aici avem o problemă! Problema e că cei mai în vârstă sunt obosiți și nu mai au răbdare să asculte, iar cei mai tineri sunt nerăbdători să afle ultimele știri de pe Facebook și vor să termine procesul mai repede. Și uneori își mai ies din pepeni, mai țipă în sală, mai dă cu palma în masă sau mai trimite pe avocat du-te domne și mai citește că nu e așa cum spui tu! Sau vine domnul profesor și îi zice domn profesor la școală ne spuneați invers. Ok, chiar așa să fie, nu trebuie să lași impresia că ești acolo pentru un rol, ți-ai pus o robă pe tine și joci un rol, ci ești pus să fii garantul drepturilor și libertăților omului. Și dacă omului i s-au încălcat drepturile undeva pe parcursul procedurilor la care el a apelat să fie convins că tu ești cel care rezolvi problema.”, a spus Cristi Danileț.
Membrul CSM îi îndeamnă pe judecători să meargă în școli sau la televizor și să vorbească despre Justiție: ”Cel de-al treilea rol pe care îl are judecătorul și de care nu se vorbește public, cu excepția subsemnatului, este judecătorul trebuie să promoveze și să susțină statul de drept. O să mă întrebați de unde am scos asta? Am scos-o de la articolul 7 din Codul deontologic al judecătorilor aprobat încă din anul 2005 de fostul CSM și există de 10 ani în Justiția română. Judecătorii au îndatorirea să susțină statul de drept. Cum o fac? Asta e întrebare de 10 puncte. În calitate de membru CSM, am pus și eu această întrebare la niște candidați la Curtea Supremă. Ești judecător la Curtea de Apel, ai 15 ani vechime, vrei să ajungi judecător la Supremă, uite ce spune codul deontologic. Cum o faci? O doamnă judecător s-a uitat la mine și a spus: să nu mă amestec în scandaluri de presă și să dau hotărâri bune. Prima era o ironie la adresa mea și a doua era trimitere la primul rol. Concret, ce trebuie să facă judecătorii? Ce fac eu astăzi cu dumneavoastră. Să vă vorbeacă despre valorile societății democratice. Să meargă în școli, în licee, să discute despre respectarea legii, funcționarea Justiției, a societății! Asta înseamnă să susții Statul de drept. Să meargă la televizor să explice procedurile. Câți o fac din 4.500 de judecători?”.
Judecătorul Danileț i-a întrebat pe studenți cine este președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție? Doi au ridicat mâna că știu din tot amfiteatrul A.Ionașcu de la Facultatea de Drept.