fbpx

Despre proiectul de Cod Fiscal: Activităţile independente vor fi sufocate de o fiscalitate excesivă

Avocatul Ciprian Păun, specializat pe drept fiscal, spune că presedintele Romaniei nu a argumentat pertinent si suficient retrimiterea proiectului de Cod Fiscal spre reanaliză si că “este important să găsim numitorul comun care să definească o strategie fiscală unitară pe următorii 5 ani!”. Redăm în continuare opinia avocatului:

Presedintele Romaniei a trimis Parlamentului spre reanaliză proiectul noului Cod Fiscal. Fata de această chestiune doresc să fac și eu câteva comentarii:

– Noul Cod Fiscal este un proiect mai bun decat varianta pe care lucram astazi.
– Noul Cod Fiscal aduce serioase modificari de structura, impunand o reducere majora a fiscalitatii ce va ajuta multe companii.
-Noul Cod Fiscal vine cu o abordare neoliberala a taxelor si impozitelor reducand veniturile publice din impozit pe profit, dividende si venit.
– Suprimarea impozitului pe dividende este un deziderat pentru care eu fac lobby din 2007. Nu trebuie sa se renunte la aceasta reforma. Prin aceasta strategie, companiile romanesti se pot transforma in structuri holding pentru companiile europene si beneficiind de directiva dividendelor, Romania poate deveni baza pentru grupurile de companii europene.

Ce nu face Codul Fiscal si trebuia să facă Guvernul

– In acest moment nu se cunoaste de unde luam resursele financiare necesare acoperirii deficitului temporar de venituri , estimat de economisti la 7% din PIB.
– Prin filosofia noului Cod Fiscal reducerea TVA devine o iluzie. Politica fiscala prudenta nu permite reducerea TVA si a impozitelor directe , in acelasi ciclu cincinal (5 ani).
Activitatile independente vor fi sufocate de o fiscalitate excesiva. Profesiile liberale vor trebui sa isi redefineasca statutele si sa isi asume “comercialitatea” operatiunilor si trecerea catre zona societatilor.
– Codul fiscal nu defineste nici acum diferenta intre “non-compliance” si “fraud”. Va fi rolul Codului de Procedura Fiscala sa o faca.
– Guvernul trebuia sa elaboreze si o noua lege a evaziunii fiscale in paralel cu Noul Cod Fiscal sau sa o inglobeze in ultimul capitol al legii.
– Noul Cod Fiscal nu preia liniile jurisprudentiale ale CJUE , lasand nemodificate o serie de aberatii legislative (art.11 Cod fiscal de ex., preluat aproape identic in noua reglementare).

Din punctul meu de vedere, presedintele Romaniei nu a argumentat pertinent si suficient retrimiterea Codului Fiscal spre reanaliza. Noul Cod Fiscal are mari probleme de structura si definire a unor operatiuni, dar cred ca este important sa gasim numitorul comun care sa defineasca o strategie fiscala unitara pe urmatorii 5 ani!

Comments

comentarii

Transylvania Green Energy Forum 2025 va avea loc în perioada 27-28 mai, la Cluj-Napoca.... Citește mai mult
Traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din România a crescut substanțial în 2024, iar zborurile internaționale și-au păstrat trendul ascendent.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns