fbpx

Drumul unei absolvente de Drept din Cluj între ONU și NATO

O absolventă de Drept din Cluj va lucra timp de un an la baza NATO din Norfolk, SUA. Anterior, Cristina Siserman a lucrat în organizații precum Biroul Națiunilor Unite pe Criminalitate și Droguri, Agenția pentru Drepturi Fundamentale din cadrul UE și Agenția Internațională pentru Energie Atomică din Viena. A absolvit Facultatea de Drept UBB Cluj în 2010, a trecut și pe la Sorbona, iar acum este doctorandă la Universitatea din Viena pe drept internațional penal.

Clujeanca Cristina Sisermna, de 28 de ani, a fost aleasă din mii de candidați pentru a lucra la centrul de comandă NATO din Norfolk, statul Virginia, Statele Unite ale Americii. De ce a fost aleasă tocmai ea? Pentru că CV-ul Cristinei Siserman este plin de studii în străinătate și experiență de lucru în organizații internaționale.

Încă din vremea studiilor la Cluj, Cristina Siserman a avut grijă să fie ocupată, astfel că în paralel cu Dreptul, a studiat și Litere la Universitatea Babeș-Bolyai. De atunci, a știut ce vrea.  ”Toate se leagă într-un fel. A fost un scop. Am vrut dintotdeauna să lucrez într-o organizație internațională. Fără Litere nu se putea căci nivelul de limbă care se cere este aproape nativ. Și atunci am făcut Literele aici la Cluj, franceză și engleză. Mi-am ales a treia limbă norvegiana”, spune tânăra. Acum vorbește șapte limbi străine, adăugând spaniola, daneza, germana și slovena.

cristina siserman clujust (18)Cristina Siserman își amintește cu drag de studiul la vechiul sediu al Bibliotecii Octavian Goga: ”Am avut veri întregi în care numai asta am făcut, nu am avut vacanță. Stăteam la biblioteca Octavian Goga, sediul vechi, de pe strada Kogălniceanu. Nu era sediul fain de acum, dar mie mi-a plăcut mai mult la cel vechi. Acolo cred că s-au format toți tinerii clujeni care acum sunt prin Sorbona, în Germania la Heidelberg, filozofi, pe drept internațional, relații internaționale. Cam pe acolo ne-am cunoscut toți.” Între 2008 și 2010, tânăra a studiat câte un an la Lyon și Sorbona.

De cinci ani studiază și lucrează în Viena, cu o pauză de un an în Slovenia. A mers la master la Facultatea de Drept din Viena pentru a-și atinge scopul. ”Știam că în Viena am acces la organizații internaționale. Sunt patru orașe importante, din acest punct de vedere: Viena, Geneva, New York și Nairobi. Geneva și New York erau inaccesibile pentru că peste tot trebuie să o iei de jos. Începi cu internship-uri neplătite, apoi stagii plătite din care poți să supraviețuiești. Așa am început și eu la Biroul Națiunilor Unite pentru Criminalitate și Droguri. Am făcut o practică neplătită, dar ca și acces la lumea diplomatică a fost drumul de intrare. La ONU, am fost pe partea de combatere a terorismului și am făcut multe studii pe arme de distrugere în masă: chimice, biologice și nucleare”, povestește Cristina.

Aceasta este din septembrie 2012 doctorandă la Facultatea de Drept din Viena, în drept internațional penal. Potrivit tinerei, pentru a fi admisă, a contat foarte mult experiența anterioară în străinătate, dar și Facultatea de Drept a UBB Cluj, despre care spune că este privită bine în străinătate.

”Inițial am zis că mă specializez în drept internațional în ideea de a lucra într-un Tribunal internațional. Dar la momentul respectiv pentru că ar fi presupus să merg la Haga, din nou o practică neplătită, la Curtea Internațională Penală, nu mi-am permis și așa am zis că rămân în Viena și mă concentrez pe ce am la îndemână. Atunci am trecut pe Drept internațional penal, partea de state, relații între state”, spune Cristina Siserman. Timp de un an și jumătate a lucrat la Agenția pentru Drepturile Fundamentale  din cadrul UE.

Dar cea mai încântată este de experiența la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, unde a lucrat pe legislație internațională: ”Am trăit o întâmplare inspirațională pentru mine: În 2013, în februarie, Coreea de Nord a vrut să arate că au arme nucleare. La momentul respectiv, lucram la departamentul legal și relații internaționale. A fost prima dată în viața mea când am simțit ”wow, în momentul acesta chiar se face istorie”. Știu că sună ciudat, dar a fost super inspirațional. Mi-aduc aminte că era iarnă, dimineața, pe la ora 5. Bine, se știa dinainte, pe canale de intelligence, că Coreea de Nord va testa, dar nu știam când exact.  La 5 și jumătate am primit toți mesaje pe telefon că veniți cât puteți de repede la lucru pentru că au testat. Acesta a fost momentul important.”

peri lynneO fostă colegă de-a lui Obama i-a fost șefă

Șefa departamentului legal din cadrul Agenției Internaționale pentru Enegie Atomică, Peri Lynne Johnson, a fost colegă la prestigioasa Universitate Harvard cu președintele SUA Barack Obama.

”Au fost multe chestii de oportunitate și noroc. Am fost la momentul potrivit și am lucrat cu oamenii potriviți. Acolo am lucrat cu un american care a reușit să meargă în Coreea de Nord de zece ori, numele lui e secret. El a fost directorul laboratoarelor Los Alamos, unde s-au făcut primele arme nucleare. El acum e profesor la Stanford. Și-a făcut sabaticul la centrul din Viena și am lucrat cu el pe tot ce avea legătură cu dreptul internațional. În sabatic vii și te axezi pe cercetarea ta proprie. Tot la 7 ani ai un an liber, plătit de instituția în care lucrezi. La americani, cine și-l dorește îl face”, spune tânara clujeancă.

Nu a ajuns ușor la aceste job-uri. Pentru Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE a aplicat de trei ori, iar la Agenția Internațională pentru Energia Nucleară a aplicat de cinci ori. ”Nu vă imaginați că am vrut și mi s-a dat. La un moment dat, te descurajezi și zici: dacă nu iese acum gata, o las moale”, precizează ea.

Centrul de comandă NATO din Norfolk, SUA
Centrul de comandă NATO din Norfolk, SUA

Pentru NATO a aplicat în urmă cu un an și jumătate. Cel mai mult a durat avizul de securitate.  Procesul de selecție a fost unul riguros, fiind nevoie de un  dosar cu toate experiențele anterioare. ”Am trimis vreo 50 de pagini în care am detaliat ce am făcut înainte, tot, tot. A fost competiție cu 28 de țări. Interviuri, teste de specialitate, de limbă. Au trimis dosarul din SUA la Bruxelles la misiunea permanentă a României și de acolo în București”, spune Cristina Siserman. De la Ambasada SUA în România i s-a transmis că o să înceapă verificarea de background. ”Mi-au cerut numele a patru sau cinci persoane, care mă cunosc de cel puțin zece ani și cu care ați fost în contact în ultimii cinci ani. Pentru mine era ciudat căci nu mai locuiesc în Cluj de atâta vreme. Persoanele respective trebuiau să fie din Cluj. S-au întâlnit și cu profesori de la facultate. Am dat numele profesoarei Ioana Vasiu care mi-a coordonat lucrarea de licență. M-a ajutat mult și înainte, cu scrisori de recomandare. A fost foarte receptivă”, a spus tânăra.

Aceasta va lucra pe partea de parteneriat dintre NATO și statele membre, pe de o parte, și alte organizații internaționale, de cealaltă parte: ”O să lucrez mult pe partea de securitate colectivă. Asta are multe aspecte legate de arme de distrugere în masă. Te uiți la țări, la legislații, relații internaționale, ce se întâmplă în lume. Tot timpul am fost interesată de asta. Probabil că o sa am acces la anumite întâlniri, am înțeles că va trebui să merg și la Bruxelles”. Contractul este de un an, astfel că Cristina urmărește deja alte posturi.

Am întrebat-o dacă se va întoarce cândva în țară? ”Sincer, mie mi-ar plăcea să mă întorc în România, dar mi-ar plăcea să mă întorc în momentul acela în care să simt că pot să fac ceva pozitiv. Să am o contribuție”

Deocamdată a fost doar pentru o săptămână înainte să plece în SUA. Și-a reînnoit cartea de identitate și permisul de conducere pentru ”a fi clujeancă în continuare”, spune ea.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina