fbpx

Deputati de Timiș, urmăriți penal

Doi deputati democrat-liberali și liderul PDL Timiș sunt urmăriți penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu. Dosarul privește închirierea unor spații din Aeroportul Internațional Timișoara (AIT).

Alin Popoviciu
Alin Popoviciu

Potrivit unui comunicat  DNA, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus inceperea urmaririi penale față de deputatul Cornel Samartinean, la data faptelor director al Aeroportului International “Traian Vuia” din Timisoara, pentru abuz in serviciu in forma continuată si conflict de interese, față de deputatul Alin Florin Popoviciu si fata de Constantin Ostaficiuc, la data faptelor presedinte al Consiliului Judetean Timis. Procurorii spun ca Popoviciu si Osfaticiuc erau administratori in fapt ai unor societati comerciale. Ei sunt acuzati de  instigare la abuz in serviciu.

De asemenea, procurorii au dispus extinderea urmaririi penale fata de Marius Florin Mezin, director comercial al AIT la data faptelor, pentru abuz in serviciu in forma continuata, participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, Tiberiu Georghe Penescu si Lucian Blaga, administratori ai unor societati comerciale, pentru marturie mincinoasa.

 

 

constantin-ostaficiuc
Constantin Ostaficiuc

Potrivit DNA, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că funcționari din cadrul AIT, în exercitarea atributelor de serviciu, au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase nelegale de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia trebuiau să acționeze.


Astfel, suspecții Sămărtinean și Mezin ar fi participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spații aflate în incinta aeroportului.


Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către suspecții Popoviciu și Ostaficiuc, persoane cu care Sămărtinean  s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți.


Concret, suspecții Popoviciu  și Ostaficiuc, în scopul obținerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-ar fi determinat pe fostul director al A.I.T. să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului.  Această procedură viza impunerea pentru foștii chiriași a unor condiții care să-i determine să renunțe la închirierea pe mai departe a acelor spații și astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitației, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuși de către cei doi suspecți,


De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată față de foștii chiriași și față de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administrație al A.I.T. În acest sens, suspectul Mezin, fiind desemnat președinte al celor două comisii de organizare a licitațiilor, pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput și dispus unui alt funcționar, ce nu cunoștea adevărata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale.

Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitațiile din datele de 27.10.2010 și 03.11.2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de Popoviciu  și Ostaficiuc .

Cu ocazia audierilor, suspecții Penescu și Blaga, au făcut afirmații mincinoase în legătură cu împrejurările în care au transmis oferte de participare la licitația de închiriere a spațiilor, aceștia ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparențelor unei proceduri deschise, transparente și competitive.
În realitate, a fost favorizată firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin. 
Prin activitățile infracționale derulate de către acești funcționari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau în fapt societatea comercială ce a fost declarată abuziv ca și câștigătoare a licitației trucate, s-a produs Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara un prejudiciu în cuantum de 239.570,3 lei.

La data de 30 mai 2014, suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea de procesuală, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. 

 

Comments

comentarii

Între 15 și 18 ani, Erika Isac, artista care a scuturat societatea românească cu piesa „Macarena”, a dispărut din spațiul public: „Un copil de 15 ani nu poate lupta cu așa ceva, nu poate lupta cu nimic”... Citește mai mult
Care sunt banii „adevărați”, cei de hârtie sau cei de pe card? Eugen Rădulescu, director la Banca Națională, relatează o povestioară despre schimbarea mentalităților.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!