fbpx

Departamentul de Stat SUA dezinformează cu privire la romii evacuați din Cluj

Romii mutați în iarna lui 2010 de pe strada Coastei din Cluj-Napoca apar în raportul Departamentului de Stat SUA privind respectarea drepturilor omului în România. Numai că se precizează că romii au câștigat câte 2.000 de euro în instanță, însă acea sentință a fost casată și procesul este încă pe rol.

Raportul international privind situatia respectarii drepturilor omului în România în 2014 cuprinde o parte despre evacuări de romi din mai multe localități, între care și Cluj.

”Potrivit relatarilor presei, evacuarea romilor a continuat în Constanta, Cluj, Pitesti, Eforie si alte localitati în cursul anului. Pe 16 iulie, 10 familii de romi (aproximativ 50 de persoane) au fost evacuate din Eforie, dintr-o scoala abandonata, unde fusesera mutate dupa o evacuare în septembrie 2013. Trei dintre familii (inclusiv 14 copii) nu au primit nicio locuinta, restul au fost cazate în locuinte de tip container. (….)

În decembrie 2013, judecatoria din Cluj a hotarât ca evacuarea a 270 de romi din centrul Cujului si relocarea lor în Pata Rât, în apropierea unei gropi de gunoi, în 2010, a fost ilegala si ca fiecare dintre romii relocati ar trebui sa primeasca 2.000 de euro (2.500 de dolari) ca despagubiri.”, se arată în raport.

Situația este însă alta. Într-adevăr romii au avut o sentință câștigătoare, însă de la Tribunalul Cluj, nu de la Judecătorie. Acea sentință a fost casată în octombrie 2014, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare la Judecătoria Cluj-Napoca. Aici, în 17 februarie, procesul a fost suspendat pentru judecarea unei excepții de nelegalitate cu privire la Dispozitia nr. 6397/16.12.2010 emisă de Primarul Municipiului Cluj-Napoca, prin care practic au fost evacuați romii. Primar la acea vreme era Sorin Apostu. Excepția a mers la Secția de contencios a Tribunalului, care în 15 aprilie a hotărât:  ”Admite exceptia de nelegalitate invocata de reclamanti. Constata nelegalitatea Dispozitiei nr. 6397/16.12.2010.”. Acum se așteaptă repornirea cauzei la Judecătorie cu privire la pretențiile materiale și morale. Instanța Judecătoriei urmează să decidă dacă le acordă și în ce valoare.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns