fbpx

Declarații Cherecheș la Curte: ”Un denunț mincinos pentru a-i satisface pe cei din mediul politic”

Clujust.ro vă prezintă în exclusivitate pasaje din declarația de 5 ore dată de primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la Curtea de Apel Cluj.

Acesta l-a acuzat de șantaj pe denunțătorul Cristian Șpan și a vehiculat că acesta a fost manevrat de actori politici din PSD și PNL să depună denunțul la DNA. De altfel, primarul băimărean, care este independent, susține că a primit ”de la rugăminți până la amenințări” să candideze pentru un nou mandat din partea unui partid.

Ascultarea inculpatului în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Cluj, din ziua de 3 mai, a început la ora 15 și s-a încheiat la ora 20.35. Primarul băimărean Cătălin Cherecheș a vorbit, în prealabil, despre viața din arest preventi: ”În cele 9 zile de arest preventiv, am dat dovadă de un comportament exemplar, am respectat toate regulile arestului, am contribuit la reeducarea unor arestați, am prestat munci gospodărești în arest și nu am interacționat cu nici un martor din prezentul dosar sau prezumtiv martor. Singurele persoane cu care am luat legătura au fost avocații mei și mama mea”.

Cristian Șpan
Cristian Șpan

Apoi a trecut la relația lui cu denunțătorul Cristian Șpan. ”L-am cunoscut pe numitul Șpan Cristian la momentul la care a devenit administrator al societății EMaramureș, din domeniul media, în perioada 2012-2013. Din acel moment, acesta a exercitat presiune și șantaj sau simple solicitări de împrumuturi pentru a-i avansa din resurse proprii sume de bani, sens în care există încheiat între mine și domnul Șpan un precontract de împrumut, nefiind plătite o singură dată sumele de bani, ci succesiv”, a spus Cherecheș.

Antecontractul a fost încheiat la începutul anului 2013. ”În acest antecontract era consemnat faptul că eu îi acordam un împrumut de până la limita sumei de 400.000 euro, iar în cazul în care nu putea să îmi returneze sumele de bani împrumutate, îmi va asigura publicitatea în trutul de presă EMaramureș, care în prezent nu mai funcționează. Șpan Cristian și cu mine am convenit ca în momentul în care se va consolida trustul de presăm vom finalizat un contract de împrumut cu toate clauzele normale unui asemenea gen de contract. (….)

Sumele de bani avansate numitului Șpan, începând cu anul 2012 și până în prezent, sunt exclusiv din resurse proprii, lucru certificat și prin declarația de avere, unde există consemnată o sumă de 1.500.000 euro, primită cu titlu de dar manual de la mama mea, după momentul efectuării unei tranzacții imobiliare. Această sumă a făcut obiectul ANI și s-a finalizat printr-un raport în favoarea mea.”, se arată în declarație.

Referitor la sumele de bani avansate cu titlu de împrumut lui Șpan, primarul a afirmat că ”începând cu luna februarie 2013, prin diverse metode, ori șantajat, ori amenințat sau rugat de Șpan, am avansat câte 10.000 euro pe lună până la mijlocul anului 2015, cu câteva excepții”

Cherecheș a vorbit și despre motivul pentru care Cristian Șpan l-a pus pe tatăl lui președinte al clubului de fotbal FCM Baia Mare: ”Menționez că motivul real pentru care Șpan nu a vrut să fie președinte în locul tatălui său nu e cazierul fiscal, ci cazierul judiciar, dar și cercetările penale în care este angrenat în legătură cu firmele la care acesta a lucrat anterior anului 2012, respectiv Inserv Steal și Unicredit Asigurări.

Chiar acum 2 săptămâni, în baza unui mandat de aducere, Poliția Municipiului București l-a căutat la sediul Primăriei pentru a fi dus la audieri într-un astfel de dosar, la București. I-am comunicat acest lucru telefonic, recomandându-i să se supună rigorilor procedurilor penale.”, a precizat primarul.

Legat de acuzațiile procurorilor DNA Cluj, potrivit cărora ar fi primit mită pentru a propune Consiliului Local Baia Mare susținerea financiară a clubului de fotbal, Cherecheș a declarat: ”Sunt două condiții importante pentru ca un club de fotbal să fie finanțat de către Consiliul Local al Municipiului Baia mare, respectiv comisia de evaluare a proiectelor în baza legii nr.350/2005 propune Consiliului Local finanțarea acestor cluburi sportive. Cele două condiții esențiale sunt: asociația sportivă să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetul local și a doua condiție, să depună un proiect pentru finanțare. Nici una dintre cele două condiții generale nu au fost îndeplinite.”. Primarul susține că Șpan dorea finanțare deși clubul nu îndeplinea condițiile și că l-ar fi instigat să încalce legea.

Acuză o alterare a conținutului înregistrărilor făcute de Șpan

Despre discuțiile înregistrate de Șpan cu telefonul propriu, Cătălin Cherecheș a afirmat:  ”Am studiat toate interceptările certificate de procurorul DNA, la datele menționate și am constatat că sunt menționate, în mare parte trei date și anume, data la care au fost certificate de către procurorul DNA, data la care s-a făcut înregistrarea și, în mod suspect, data la care s-a creat folder-ul. (…)

Am constatat că dl Șpan a preluat înregistrările și le-a mutat într-un alt folder, fiind convins că acest lucru s-a întâmplat pentru a se altera conținutul înregistrărilor. Am convingerea că această alterare s-a realizat cu sprijinul unor specialiști în domeniu.(…)

Se mai menționează datele de 28 și 29 ianuarie 2016, 19 februarie 2016, date de sâmbătă și duminică, când eu nu m-am întâlnit cu Șpan. Mai mult, în timpul săptămânii, apar date în care eu nu eram în țară sau eram plecat în delegație la București. Ca atare, apreciez că datele la care se face referire ori nu sunt înregistrate cu telefonul mobil al acestuia ori, făcându-se un colaj, s-au încurcat datele referitoare la zile.

Cherecheș a precizat că s-a simțit jignit de susținerile și demersurile lui Șpan: ”La pagina 25 din propunere, în care e arată că aș fi afirmat că nu ai ceva de întuneric… neintelegibil.. în birturi nu te mai bani… nu am principii din astea.. neinteligibil… eu un singur principiu am, cea mai ieftină soluție este moartea. Arăt că în primul rând discutam despre persoana care se numește Brăgaru, care deține în urma intrării în insolvență, prin numirea lichidatorului judiciar, funcția de administrator special. D-l Șpan a solicitat o recomandare cum să procedeze în sensul în care să facă un plan de reorganizare a EMaramureș sau să declare falimentul. În acest sens și doar în acest sens, întotdeauna, cea mai ieftină soluție e moartea, referindu-mă, de fapt, la falimentul societății și, în final, dizolvarea.”

Presat să candideze din partea unui partid

Cherecheș susține că este victima unui complot politic pe motiv că a refuzat să candideze din partea unui partid: ”Apreciez că denunțul făcut de domnul Șpan a fost făcut într-un moment cheie și pentru dânsul și pentru mine. Pentru mine pentru că eram într-o perioadă de pre campanie electorală și eram presat de diverse entități politice și nu numai să candidez din partea unui partid politic la Primăria municipiului Baia Mare. Acest partid se numește Partidul Național Liberal. La momentul depunerii denunțului, independent fiind, aveam un parteneriat consolidat cu Partidul Social Democrat și am apreciat că nu trebuie să îmi pătez onoarea. Independent înseamnă că nu fac parte din niciun partid politic.

Era momentul începerii unei perioade de pre campanie electorală pentru alegerile în administrația locală. Am apreciat la momentul respectiv că cel mai bun drum este cel al independenței, chiar dacă din partea oamenilor care sprijină demersurile PSD și PNL, la nivel național, am primit de la rugăminți până la amenințări, inclusiv punându-mi-se în vedere că orice aș face voi fi arestat.

Acest moment a fost important și pentru d-l Șpan din perspectiva problemelor judiciare pe care le avea și sunt convins că a fost pregătit în mod temeinic de către instituțiile statului, în special DNA, dar și de către actori din zona politică să procedeze la depunerea acestui denunț și să urmeze un parcurs creionat de aceștia, până la arestarea mea. Acei actori politici sunt din zona clasică, PSD și PNL.

Așadar, sunt două motive clare și certe pentru care Șpan a depus acest denunț. Primul motiv, să nu mai fie în situație de a-mi rambursa împrumutul și, al doilea, a depus un denunț mincinos pentru a-i satisface pe cei din mediul politic cu care a tranzacționat această afacere, deoarece sunt convins că a luat bani, respectiv unii au vrut să îl protejeze, alții să îl plătească.”

”O jignire prestigiului DNA, SRI și DGA”

Cătălin Cherecheș consideră că folosirea în ancheta DNA a unor înregistrări efectuate de denunțătorul Cristian Șpan cu telefonul este o jignire la adresa instituțiilor statului: ”Bănuiam dn 2008, de când am intrat în politică că îmi este ascultat telefonul, dar văzând documentele DNA, această bănuială nu mai avea relevanță pentru mine. Sunt un cetățean al României care am și avut diverse funcții în statul român, am pregătire în domeniul militar și securitate națională, în acest sens, am mare respect față de instituțiile statului, în special cele care e ocupă cu lupta împotriva corupției, poliția, prin legea anticorupție, SRI și DNA.

Ca și om al statului român sunt surprins că DNA și poliția s-au privatizat și chiar având un serviciu tehnic cei de la DNA sau existând posibilități din partea SRI, totuși, s-a procedat la utilizarea unei aparaturi private și la interceptări necertificate tehnic. Din punctul meu de vedere, acest lucru aduce o jignire prestigiului DNA, SRI și DGA.

Nu l-am amenințat în niciun fel pe Șpan, familia lui sau copilul. Mi se pare mizerabil să introduci astfel de lucruri într-un dosar penal. Mai mult, în relația cu Șpan, în pofida amenințărilor și șantajului, am încercat să am o relație bună sau să îmbunătățesc relația cu acesta.

Eu am făcut foarte mult bine în viața publică și nepublică, am ajutat oameni, așa cum l-am ajutat și pe d-l Șpan, adică mă consider o persoană generoasă. ”, a spus primarul din Baia Mare la Curte.

Comments

comentarii

Îmbătrânirea populației României dă motive de îngrijorare economiștilor. VEZI care este vârsta medie a Clujului.... Citește mai mult
Gospodinele pot pune pe masa de Rusalii fructe și legume proaspete. Piața volantă din centrul Clujului are program prelungit astăzi, până la 17:30.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!